MotoNews.pl

Jakie amortyzatory do toyotki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie, mam pytanko. Muszę wymienić amorki tył w mojej korolce '93. U znanego we Wrocławiu T. Malca, powiedzieli mi, że mają KYB - a i ze wstawieniem pary wezmą ode mnie 750 zł. To dużo, czy mało? A może warto poszukać innych, niekoniecznie japońskich? Please help!

[ wiadomość edytowana przez: matyr dnia 2004-02-23 11:09:47 ]

CENY AMORKÓW
Amroki olejowe ok. 200zł/szt, gazowe 250-300zł/szt.

W Płocku są po 330,- KYB do camry do tyłu. szt.
Innych nie polecam. Mam takie w carinie od 80 tyś i są rewelacyjne a napewno zaj... trwałe.

No dobra ale jakie są lepsze gazowe czy olejowe . Ktoś mi mówił , że są jasze gazowo-olejowe . Bo tez przymierzam sie do wymiany ale w całym samochodzie

Bożenko - gazowe i zmieniaj tylko na KYB - warto wydać tą kaskę, bo będziesz jeździć i jeździć i prędzej Ci się Starletka rozsypie niż zedrzesz te amorki Kayaba

hmm... chociaż w sumie to Starletka przeżyje chyba nawet piramidy

Cytat:
2004-03-04 08:59:03, Lwiecz01 pisze:
hmm... chociaż w sumie to Starletka przeżyje chyba nawet piramidy

Człowiek boi się czasu, czas boi się piramid, a piramidy boją się Starletek

A tak poważniej to Bozenka do Starletki, zapewniam Cię, nie będziesz miała zbyt wielkego wyboru i obfitości nowych amortyzatorów, a do miejskiego jeździtka KYB rzeczywiście nada się w zupełności, oczywiście cenowo może Cię to kosztować i 1500 pln, no ale starczą Ci one rzeczywiście na nastepną dekadę No i oczywiście szukaj do modelu EP82, bo amorki od nowszej Staletki nie bardzo pasują, są odrobinę za długie (przynajmniej tył)
Ja zainwestowałem z grubej rury w sportowe Koni (przy przebiegu 95 tys km) i mam nadzieję że autko na tych amorkach dożyje następnej setki

Cytat:
2004-03-04 08:45:21, Bozenka pisze:
No dobra ale jakie są lepsze gazowe czy olejowe . Ktoś mi mówił , że są jasze gazowo-olejowe . Bo tez przymierzam sie do wymiany ale w całym samochodzie

Gazowe to inaczej olejowo-gazowe*. Samych gazowych to sie nie uzywa raczej Gazowe sa o tyle lepsze, ze sie nie pienia tak jak olejowe i nie "gubia" przez to charakterystyki.
Mysle, ze rozsadne cenowo i dosc pewne sa Kayaby (KYB).

*amortyzator olejowy plus poduszka azotu pod wysokim cisnieniem zapobiegajaca pienieniu oleju.