Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2004-02-24 10:21:06 1. elegancko - krotsze korby albo krotsze tloki (odleglosc denka od sworznia)
2. mniej elegancko - wyrzezbic tloki, wyrzezbic komory spalania, gruba uszczelka pod glowice - oczywiscie podstawa to calkowicie seryjna (nie planowana) glowica. |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-02-24 10:31:11 2,0 dohc rozumiem.
1,5 no cóz te 3 podpory wału ![]() Tylko 2,0 ..... chyba ze masz duzo kasy ..... |
![]() Trojan1000 Citroen AX Łódź | 2004-02-24 18:11:24 Fabryka w polonezie turbo podobno żeźbiła tłoki, wał podobno był kuty, gaźnik był dodatkowo uszczelniony, turbosprężarka była polska.
Idz w ślady fabryki i zrób wszystko tak jak oni tylko zawór bezpieczeństwa daj zachodni z atestem, przez wadliwe zawory te silniki lubiły rozkwitać jak o tym mówił K.Hołowczyc. Najlepiej jest doładować silnik fiatowski na 5 podporach np 1.6 OHC bardzo podobny do silnika z poloneza ale jest na 5 podporach. |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-02-24 18:23:58 najlepiej zapodac plaskie tloki do odprezonych wersji 115C, czasami na allegro sie trafiaja |
![]() zeckon PF 125p/Ford Fiesta ... Łódź | 2004-02-25 08:42:19 W swoim silniku mam 12:1 sprężanie,a jakie jest seryjne spręzanie w 2.0 dohc i.e. ??Jak na to wszystko zareaguje komputer ?? |
![]() Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-02-25 09:05:58 jezu zeckon 12!!?? mowisz o stopniu sprezania czy o cisnieniu sprezania? stopien w 2000 ie fabrycznie byl 8.9:1 9:1 , 9.8:1 to mial 124 rally abarth{stradale} , 11.4:1 mial 210 konny x19 prototipo.... co masz za silnik i z czego tloki ze jest 12:1? no chyba ze chodzi ci o cisnienie sprezania 12...??
[ wiadomość edytowana przez: bart128 dnia 2004-02-25 09:09:09 ] |
![]() OLO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-02-25 13:36:26 właśnie - na jakich tłokach to robiłeś, bo seryjnej głowicy tak sie splanować nie da (chyba że ukośnie ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Trojan1000 Citroen AX Łódź | 2004-02-25 19:18:04 Mam pomysł odnośnie bloku na 3 podporach z FSO
Blok silnika od łady z silnikiem 1.5 jest na 5 podporach a nie na 3 jak w polonezie podobno jeżeli chodzi o mocowania to ten silnik spokojnie wchodzi do aut z FSO, tak jak i silniki z FSO pasują do łady. Proponuje aby silnik z Łady 1500 rozwiercić na 1600 i dać głowice z poloneza o ile pasuje lub DFa. Chociasz orginalna głowica od łady nie jest zła i nadaje się do tuningu nie wim jak tam jest rozwiązana regulacja zaworów w głowicy czy tak jak w polonezach czy tak jak w ładzie samarze. Co do tuningu to sami wiecie. Silniki od łady są tańsze od silników fiatowskich i części potrzebne do ich remontów są łatwiej dostępne. Silniki od łady nadają się do załorzenia turbo lepiej niż silniki z FSO ze względu na 5 podpór. Najlepiej niech się wypowie nasz ekspert andrzej_krakow |
![]() andrzej_krakow (S) ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-02-25 19:33:54 Trojan, nie chcę być niemiły ale bardzo Cię proszę nie wypowiadaj się na tematy techniczne bo z tego co czytam to niestety nie masz o mechanice zielonego pojęcia.
Jaka głowica od Poldka do Łady? Poldek ma rozrząd OHV a Łada OHC - czy dla Ciebie jest to widoczna różnica? Sorry ale już mi się nie chce z Tobą polemizować. Andrzej |
![]() BARRY F&F Sympatyk zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-02-25 19:36:06 Jak ty sobie wyobrazasz
zainstalowac walek rozrzadu w polonezowskiej glowicy ??? poldek to ohv a lada sohc regulacja zaworow pewnie jest na plytki kazda glowice mozna zrobic wiec po co przekladac od poldka i tak watpie zeby to bylo mozliwe. Jakiej srednicy lada ma zawory ? i w ktorym miejscu sa ?? czy tak samo jak w poldku zawor ssacy jest nisko ![]() |
![]() andrzej_krakow (S) ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-02-25 19:38:02
W Samarze owszem, w klasycznej Ładzie regulacja jest klasyczna ![]() Andrzej |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-02-25 19:44:38 Andrzej, jaka jest trwalosc silnikow z lady? a dokladnie 2107, jaka jest kultura wykonania podzespolow? oczywiscie w porownaniu do silnikow FSO |
![]() andrzej_krakow (S) ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-02-25 19:52:28 Co do trwałości to jest OK. Silnik bez poważnego remontu 250 tys przy dobrym traktowaniu i właściwej obsłudze powinien przejechać bez najmniejszego problemu. Jest też naprawdę niezawodny i oszczędny (oczywiście mówimy o przyzwoitym silniku a nie zajechanym na maxa struclu).
Z tym że problemem jest jakość. O ile fabryczne części naprawdę dłuuuugo wytrzymują to niestety z częściami zamiennymi już jest totolotek. Pozdrawiam Andrzej |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-02-25 19:57:27 Czyli nie oplaca sie do fiata125p zakladac silnika z lady o niewiadomym traktowaniu? bo zastanawiam sie nad zakupem takiego silnika, ale wlasnie nie wiem co z czesciami, czy sa np jakies lepsze zamienniki tlokow pierscienie itp |
![]() Trojan1000 Citroen AX Łódź | 2004-02-25 20:16:31
Spoko ale ty jesteś ekspertem ale myślłem że skoro oba silnik są na fiatowskiej licencji i są podobne to i budowa głowić jest bardzo podobna. Skoro jesteś ekspertem od łady to zadam ci trzy pytania. FSO w silnikach 1500 zwiększyło moc do 82 KM (na papierze) czy silniki 1500 od łady o mocy 75 km są znacząco słabsze od w/w Czy wtrysk od polskiego 1500 pasuje do łady?? Czy fiat 124 miał też głowice OHV? A co do zamienników Łada jest na tyle popularnym samochodem w polsce że są zamienniki i części orginalne jakie tylko chcesz. Jak by co to podobno na ukrainie dostaniesz wszystko za ułamek ceny w polsce. BARRY pisze:
O ile się nie myle to głowice SOHC jest w 1.9 dieslu w poldku a zwykły poldek ma OHC |
![]() andrzej_krakow (S) ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-02-25 20:26:21
Raczej nie
Ja osobiście nie słyszałem o polskim 1500 z wtryskiem ale mogę się mylić. A poza tym czy Ty wiesz z jakimi rzeczmi wiąże się montaż wtrysku do silnika który nie był do niego przystosowany? Jak chcesz wtrysk w Ładzie to kup sobie ładowski silnik 1700 z wtryskiem.
Tak ale w podstawowej wersji, coupe miał chyba DOHC
SOHC - Single Over Head Camshaft - pojedynczy wałek rozrządu w głowicy OHC - Over Head Camshaft - wałek rozrządu w głowicy Czyli SOHC i OHC to dokładnie to samo!!!!!!!!! Zwykły Poldek ma rozrząd OHV. Odsyłam do jakiejkolwiek instrukcji do Poloneza. Andrzej |
![]() andrzej_krakow (S) ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-02-25 20:30:58
Czemu nie ale najpierw taki silnik trzeba wyremontować. Ja na pewno nie włożyłbym do auta silnika niewiadomego pochodzenia bez remontu. No i nawet wtedy, przy zakupie silnik trzeba sprawdzić jak chodzi, czy np. nie ma przekręconych panewek co w sumie dyskwalifikuje silnik do jakiejkolwiek naprawy. A pierścieni i tłoki można dostać lepsze, np. Węgrzy robią bardzo przyzwoite. Andrzej No ale trochę zeszliśmy z tematu dotyczącego turbo w Poldku ![]() |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-02-25 20:54:28 dla scislosci:
glowica w polonezie 1,9 diesel jest OHV jednak napewno nie podejdzie do bloku lady wiec nie ma co sie tutaj licytowac a co do typu rozrzadow to: OHC (SOHC) - (Single) Over Head Camshaft - walek znajduje sie w obudowie przykrecanej do glowicy ,a CIH - Camshaft In Head - to jest walek w glowicy ![]() |