MotoNews.pl

[126p] Migacze/pozycyjne w pierwszych maluchach.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W rozmowie speców usłyszałem ze podobno pierwsze maluchy miały w migaczach przednich 2 włóknowe żarówki które w zależności od zapotrzebowania spełniały rolę kierunków/pozycyjnych. Prawda to ?

..... takie rozwiazanie ma np fiat dino ale sadze ze maluszki od poczatku mialy pozycyjne w lampie zespolonej, przynajmniej polskie malce

Miały coś takiego!! Skoro człowiek od którego McQueen kupił ósemkę dopytywał się czy w moim maluszku '74 są takie, to coś w tym musi być!! Ciekawosta to to, że samo szkiełko jest takie same tylko oprawka różni się właśnie możliwością wsadzenia żarówki 2 włóknowej. Dziś w końcu maluszek "dziadek" ląduje na moim podwórku tak więc oblookamy.

P.S. Moch!! Dzięki za pokrowiec na kaszla!!

Ja powiem inaczej.

Pierwsze Fiaciki 126 (włoskie) miały napewno białe klosze kierunków (zgodnie z obowiązującą wtedy modą) [ja miałem tak np w Renault 14 z 1979 r.] - które świeciły na biało !!! (nie było pomarańczowych żarówek). Dopiero później zastosowano pomarańczowe klosze ze względu na przepisy, które zaczęły obowiązywać.

Dlatego też jest duże prawdopodobieństwo że światła pozycyjne mogłybyć montowane w kierunkach.

Tak tak właśnie o coś takiego chodzi .

no prosze...... mozliwe....hmmm nie wiem tylko jak to sie mialo do przepisow drogowych u nas,owszem sporo wloskich aut mialo 2 wloknowa zarowke i biale klosze migacz-pozycyjne ale we wloszegh bylo to dozwolone a u nas chyba nie {teraz napewno nie bo sie czepial facet na przegladzie mojego 128 coupe, bo auto jest na rynek wloski i ma biale klosze z przodu, i musialem wydac 9 zeta na pomaranczowe zarowki bo mi przegladu nie chcial dac } a polskie maluszki chyba od poczatku produkcji mialy pomaranczowe klosze.....

Polskie tak ale zobaczymy co będzie miała moja włoska 600'tka.

wiec i ja sie wypowiem,
wloskie wersje aut maja pozycyjne w migaczach i sa biale (klosze)
chcac zarejstrowac takie auto w Polsce trzeba to zmienic, tak jak w niemczech, wiem bo uczestniczylem w rejstracji wielu 500ek sprowadzonych wlasnie z wloch...

hehe ja mam taki migacz w swojej rajdówce, z tego co widziałem jest tam miejsce na 3 żarówki, jedna od migacza i 2 postojówki. ale postojówki mam nie podłączone.

No niestety moja włoska 600'tka okazała się być jednym z pierwszych aut składanych w bielsku z włoskich częsci. Tak więc kierunki są (były) pomarańczowe i pojedyncze. Jutro zabieram się za rozbiórkę autka

Witam!!!Bylo os takiego faktycznie.....dowiedzialem sie o tym niedawno...przypomnial mi sie watek, apropo roznych przepisow...byl niedawno na forum....otoz jezeli auto jest sprzed 1975 roku to moze miec takie rozwiazanie......bialy klosz+pozycja+biala zarowka....tak samo jest z czerwonymi kierunkami....O juz wiem....to bylo w watku o zderzakach w DFie....Ewentualnie mozna zrobic tak jak ja kiedys w Trabancie....zrobilem pozycje w migaczach i zalozylem bezbarwne klosze...Do tego zalozylem dwuwloknowa zarowke w kolorze pomaranczowym.....[ciezko bylo,az w koncu w ''amerykancu"je trafilem]....Przepis mowi wyraznie,[wyklocalem sie na przegladzie]
Jezeli pozycja jest polaczona z kierunkiem w aucie to moze tak byc I auto przeszlo przeglad,bo mialem ze soba ten swistek,gdzie to bylo napisane....
Pozdrawiam!!!

nio wlasnie ja mam w planie zalozyc sobie pozycje biale w lampie kierunku (klosz przezroczysty oczywiscie) - a kierunek bedzie zolty- w przepisach sprawdzalem i nie ma nic powiedzianego ze nie moze to byc w jednej lampie...

A oglądaliście "Nie ma Mocnych"? Tam był wisniowy maluch właśnie z białymi kierunkowskazami.