Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-02-25 16:37:29 szukam dla siebie klasyka ale większość ma klamki kasetowe a ja taaaak chcę skalpele. pytanie, czy da się wymienić jakoś klamki w klasyku z kasetowych na skalpele i czy takie klamki są do dostania? czy musiałbym wymieniać całe drzwi? |
![]() karlo BMW E-28 520i Wrocław | 2004-02-25 22:27:55 to nie bylo by lepszym sposobem wyciecie fragmentu dzrzwi naq ktorym jest klamka i wspawac pozniej do drzwi fiata ktore mialy kasety?? oczywiscie z tymi tarpanami to nie wiem czy tez bedzie tak latwo bo trzeba wziasc pod uwage ze skalpele byly tylko w starych tarpanach bo w nowych sa takie jak w maluchu ![]() ![]() |
Rys1977 Miłośnik FSO Warszawa | 2004-02-25 23:54:20 Ja na razie mialem szczescie tylko do starych tarpanow (2 okroilem ze skalpelow na zlomowiskach) a zadnego DF ze skalpelami nie spotkalem (jeszcze) |
![]() karlo BMW E-28 520i Wrocław | 2004-02-26 02:43:58 ja nie twierdze ze znalazlem fiaty ze skalpelami ale we wrocku przynajmniej tyle razy co szukalem to jedno jest tak samo trudno znalezc jak drugie ![]() ![]() |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-02-26 16:36:49
pozostaje jeszcze kwestia tego w jakim stanie byłaby ta oryginalna blacha pod klameczką. ale to już szczegół, generalnie sposób rozwiązania problemu już znam. wielkie dzięki wszystkim za odpowiedź. |
![]() KajTan Miłośnik FSO Polski Fiat 125p 3ciTy | 2004-03-03 22:55:15 o naiwni, jak bardzo sie mylicie....
Wspawanie skalpela to nie wszystko, wspawana blacha peknie na laczeniu, tam musi byc wzmocnienie i to ryflowane, bo naprezenia sa duze. Mechanizm otwierania jest inny, w MRze od razu od klamki idze w dol cieglo, zas w Klasyku naciskajac bolec klamki, wciskamy jezyczek spustowy, ktory porusza skomplikowanym mchanizmem i w efekcie porusza ceiglem w dol. Nie jest to zamienne, nie jest to latwe. Dostanie bebenka zamkowego do klamki przod typu Skalpel graniczy z cudem. Bo w bebenek wkreca sie taki durcik, ktory naciska jezyczek spustowy. Samo rozebranie klamki i wyciagniecie bebenak trwa pol dnia i wszystko macie w drobiazgach i drobnym maczku... latwiej bedzie kupic 4 drzwi z klamkami skalpel uzbrojone, niz to cale ustrojstwo przerobic.... |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-03-03 23:39:34 Święte słowa KajTan-dzisiaj właśnie rozbierałem drzwi w klasyku i wyglada to całkiem inaczej.Tak jak piszesz-pod klamką jest dodatkowe wzmocnienie,a i sam zamek jest troszkę inny (głównie dźwignia na którą działa przycisk klamki).Takoż nie ma lekko i jak ktoś ma klamki kasetowe a drzwi w dobrym stanie to nie warto babrac się z wymianą klamek na skalpele.Chyba,że mówimy o restaurowaniu Fiacika 67-71 ![]() Tyle,że drzwi od klasyków często wyglądają np tak: ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: kaovietz dnia 2004-03-03 23:45:06 ] |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2004-03-04 08:25:44 Kao - to jest nic - widzialem gorszy stan i musialem zrobic. To sie wlasnie nazywa rekonstrukcja!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-03-04 08:31:27 ale drzwi od klasyka do mr-a nie bardzo pasuja.... przeciez mr ma w innym miejscu nazwijmy to "ogranicznik" otwarcia drzwi niz klasyk tak ze jest dodatkowy problem do rozwiazania. |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-03-04 14:04:48 Racja Bart-zapomnieliśmy o tym problemie.Ograniczniki są całkiem inne...W klasyku notabene drzwi otwierają się znacznie "szerzej" niz w MR.Myslę,że zrobili tak ze względu na listwy drzwiowe. ![]() |
![]() KajTan Miłośnik FSO Polski Fiat 125p 3ciTy | 2004-03-10 15:09:40 no nie taki znowu duzy problem.
Otwory sa moze rozne, ale za to tej samej szerokosci, wiec w Klasyku listwa-ogranicznik spokojnie spelnia swoje zadanie w drzwiach od MRa. Zas odwrotnie to bedzie ciezko, bo Klasyk ma maly poziomy otowrek, zas MR pionowa dziure... |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-03-10 21:54:33 Ale konstrukcja jest zgnita ![]() ![]() |
![]() nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-03-10 22:20:03 to szkoda ![]() ![]() ![]() |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-03-16 09:39:27 wiem że zaraz mnie ktoś zlinczuje za profanacje, ale to jest silniejsze ode mnie: czy da się przerobić w klasycznym PF-ie biegi przy kierownicy na biegi w podłodze? ile jest z tym roboty i ew. komplikacji?
ps. ja tak chcę mieć Akropolisa... ![]() |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-03-16 13:51:35
![]() |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-03-16 22:09:54
wiem ze troche szkoda i dlatego szukam tego rocznika o ktorym mowisz, ale jak mi wpadnie jakies starsze auto to nie chce wybrzydzac i przeoczyc jakiejs okazji... |