MotoNews.pl

Diesel w polonezie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
siema

interesuje mnie jakie silniki diesla moznaby bez wiekszych problemow wsadzic do poloneza . pewnie mozna 1.9 z citroena , a jakies inne . najlepiej mniejsze niz 2 l no i zeby calkime mulowate nie byly

pozdr

Ten 1.9 z Citroena nie jest mułowaty, tylko jest ciężki i podobno zaiweszenie leci

jest mulowaty ma mala moc i do tego drogi w utrzymaniu (nie chodzi o spalanie jakbyco)

pozdr

starsze silniki z golfa 2 1,6 TD tez widywano w poldku

Mozesz wsadzic ten 1.9 D w wersji z turbo i juz masz wiecej powera. A Diesel standart to nie taki mul bo jezdzilem takim i bylem zdziwiony bo calkiem sprawnie przyspieszal. Tylko on ma dlugi most dlatego nie jest tak szybki. Ale co ten silnik robi z rozsypujacego sie 205 kumpel ma i cieeeezko go dogonic.

Zgadzam się ale co do ceny części to racja jest troszkę drogo

Cytat:
2004-02-26 13:10:09, bandzior pisze:
Zgadzam się ale co do ceny części to racja jest troszkę drogo

No napewno drozej niz seria. Ale francuzi robia jedne z najlepszych diesli na swiecie wiec mozna im ufac. A i osiagi, spalanie i trwalosc jest na wysokim poziomie.

Właśnie 1.6 z Golfa pasuje, była nawet seria Fiatów 125 z tym silnikiem

No kiedys ludzie przerzucali jak paliwo na kartki było bo Olej Napędowy nie był ale czy ja wiem Ci co jeździli to mówili że przy wyprzedzaniu trzeba nauczyc sie pokory

Eeee.. PN z silnikiem 1.6 z Golfa to porazka.. z danych znamionowych pamietam predkosc maksymalna 120 km/h i moc 55 KM... porazka.

mój ojciec miał kiedyś (z 7,8 lat temu) citroena xantie 1.9 diesla (taki jaskrawy niebieski jak na znakach nakazu , jedyny taki kolor w polsce, jeździ nadal po krakowie ) i silnik był zadbany to i autko dobrze jeździlo i miało dobre osiągi. Mój znajomy z rodziny ma poldka właśnie z takim silnikiem i mówi że auto już dawno bedzie na złomie a silnik jeszcze długo będzie hasał w innym autku.
trzeba tylko znaleść silnik w dobrym stanie (choć o taki ciężko) a napewno się oplaca...
natomiast inny znajomy (prowadzi sklep z częściami )miał kiedyś fiata 125p z tym silnikiem golfoskim i opowiadał jak pojechał z żona i przyczepa campingową 126n na słowacje i nie mógł wjechać pod pierwszą górkę i go maluchy wyprzedzały,...

no wlasnie zeby jeszcze dał rade ciagnac przyczepe , zwykly 1.6 mistrzem nie jest , ale jakos sobie radzi...

Cytat:
2004-02-27 16:53:23, c330m pisze:
no wlasnie zeby jeszcze dał rade ciagnac przyczepe , zwykly 1.6 mistrzem nie jest , ale jakos sobie radzi...

Jest jeszcze wersja 1.6 TurboDiesel ktora jest troche lepsza.

jest też diesel z 131 tyle że ma 2.5l no i niewiem czy sie zmieści bo w 131 jest ciasno w komorze...
jeśli chodzi o diesle to myśle ze szkoda pracy...
no chyba że ... to wtedy pomysleć nad 1.9 TDi VW ten 130lub 150KM...
ale kasa jaka by była potrzebna-dla mnie kosmos

hooo z takim 1,9 tdi pod maska to mozna poszalec ale koszty pewnie tez by szalone wyszly

mialem w fiacie diesla . i nie chce wiecej go znac-Fiat to nie ciagnik!.
zanim pomyslisz o dieslu to przejedz sie fiatem nie przekraczajac 4000 obr/min
wowcza V-max to okolo 120 km/h.
jedyne to nie odczowal czy ma przyczepe czy nie i jak juz jechal 90 km/h to jechal.

a przerobek DUZO i jezdzisz traktorem i przyspieszenia Brak.
a gaz tanszy.

bedziesz chcial jezdzic szybciej to 10l/100 km spali = 30zl
gazu 1.6 spali 12l/100km = 18 zl
i nie ma problemu w zimie z zapalaniem

Cytat:
A Diesel standart to nie taki mul bo jezdzilem takim i bylem zdziwiony bo calkiem sprawnie przyspieszal. Tylko on ma dlugi most dlatego nie jest tak szybki.

a przystawil sie kiedys do malucha?? dobry maluch ma lepsze przyspieszenie.
powoli jedzie nie dlatego ze ma dlugi most ale dlatego ze ma max ok 4800 obr/min (czego na 4 i 5 biegu nie uzyska)

Cytat:
2004-02-27 21:37:44, mar125 pisze:
jest też diesel z 131 tyle że ma 2.5l no i niewiem czy sie zmieści bo w 131 jest ciasno w komorze...
jeśli chodzi o diesle to myśle ze szkoda pracy...
no chyba że ... to wtedy pomysleć nad 1.9 TDi VW ten 130lub 150KM...
ale kasa jaka by była potrzebna-dla mnie kosmos

a gdyby tak 2.5 tdi z cygara? bylo by cacy)))

Cytat:
2004-02-27 16:53:23, c330m pisze:

Zartujesz ja swego czasu ciagnelem moim 1.6 gle przez prawie 10 km volvo 745 wyladowane workami z cementem aha volvo mialo jeszcze przyczepke .. tez wyladowana cementem aha ciagnelem go bo nie chcial gosciowi zapalic i co jakies 500m gosciu robil strzal ze sprzegla co by odpalic .. no i super sobie poldi radzil

pozdr