Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mati_lecha Miłośnik FSO Poznań | 2004-02-27 21:54:32 Ja znam taki sposób na sprawdzenie sprzęgła.
Znajdź dość stromą górkę i spróbuj podjeżdżać pod nią na III biegu przy obrotach około 3000. Depnij energicznie gaz do dechy i kontroluj jak zachowuje się wskazówka obrotomierza. Obroty powinny wzrastać wraz z prędkością. Jeżeli obroty wzrosną , a samochód nie będzie przyśpieszać to znaczy ,że sprzęgło się ślizga. |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2004-02-28 14:51:24 Oczywiscie sprawdze ta sonde i wymienie jeszcze filtr powietrza bo filtr gazu to raczej nie... mam na tej instalce zrobione dopiero 5kkm. I jeszcze jedna sprawa... czy zapach paliwa/gazu po wylaczeniu silnika z wlotu do filtra powietrza to norma?? Jesli nie to co moze byc przyczyna? Ponadto stwierdzilem dzis ze ilosc budyniu na korku oleju znacznie sie zwiekszyla.... po nagrzaniu silnika caly ten szlam znika... Chyba jednak czeka mnie wymiana uszczelki pod glowica. Calosc ma juz blisko 100kkm... i blok silnika jest ciagle wilgotny od oleju... Moze ktos sie orientuje ile aktualnie kosztuje remoncik generalny?? Jestem sklonny zrobic mu reanimacje... Troche mnie to spalanie irytuje... |
![]() Trojan1000 Citroen AX Łódź | 2004-02-28 18:25:33 Skoro ubywa ci płynu chłodzącego a olej ci wyrzuca to może oznaczać że płyn chłodniczy dostaje się do oleju.
Jeżeli okarze się że sprzęgło jest w porządku to może się okazać że uszczelka pod głowicą jest uszkodzona. |