| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-02-28 00:28:02 Czy kola rozrzadu
walka ssacego i wydechowego oraz walka posredniego sa takie same dla wersji: 1,6 1,8 2,0 (gaznik/wtrysk) DOHC ? ewentualnie jeszcze male kolo na wale korbowym |
BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-02-29 10:20:14 Czyli rozumiem ze kola walka ssacego i wydechowego nie sa zamienne
w takim razie gdzie tkwi roznica ? |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-02-29 10:41:57 Różnica pomiedzy kołami ssacym a wydechowym polega na miejscu wykonania otworu służącego do ustawienia faz rozrzadu. Oczywiscie gdybyś miał tylko koła ssace i wywiercił w jednym z nich otwór z szablonu koła wydechowego - mogłoby juz służyc jako koło wydechowe. One pozatym niczym sie nie różnią.
Poza otworami do ustawienia rozrzadu w których - w kołach ssącym i pomocniczym są identyczne otwory, a wydechowym jest wywiercony z przesunieciem w stosunku do poprzednich, to nie ma zadnej różnicy ! |
kosa131 (S) Miłośnik FSO 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2004-02-29 10:55:25
Otoz plasitkowe kola byly tez stosowane do walkow rozrzadu (posiadam taki komplecik. |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-02-29 14:35:34
Niom... ale szybko sie zużywają |
Granturismo FSO 125p 2000DOHC Opalenica | 2004-02-29 17:02:52 Ja właśnie takie posiadam |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2004-02-29 21:49:48
Niestety – nie dla wszystkich. Niektóre wersje silnikow 1.6 na tlokach 80 mm oraz motoru 1.8 mialy inne male kolo rozrzadu – nie chodzi o ilczbe zebow ale o srednice wewnetrzna otworu na wal korbowy oraz samą konstrukcję – w tych wersjach male kolo rozrzadu jest dluzsze i posiada walcową powierzchnię na ktorej pracuje uszczelniacz walu korbowego. Co do duzych kol rozrzadu – w poszczegolnych wersjach pojemnosciowych minimalnie roznia się polozeniem dziurek sluzacych do ustawienia rozrzadu na znaki nastawcze. W przypadku zastosowania kol z innych pojemnosciowo wersji nie da się idealnie trafic dziurkami na znaki – jak kogos to denerwuje to niech lepiej kupi oryginaly do wersji pojemnosciowej jaka posiada. |
Ireq ford capri Mk2 ford ... kraków | 2004-03-01 09:55:12 tak.. ponadto koła od późniejszych TC montowanych poprzecznie różnią sie niekiedy "offsetem"..małe kółko pasowe na wał do silnika 2.0 pasuje również od silnika 1.3-1.5 SOHC od Ritma,tipo.. |
MacGregor (S) Białystok | 2004-03-30 22:56:48 Panowie jesteście w wielkim błędzie koła rozrządu w silnikach DOHC różnią się miedzy sobą.
To własnie koła rozrządu , a konkretnie otwory pod kołki usalające są wiercone pod innym kątem względem zębów, i stąd właśnie biorą się czasy otwrcia zaworów. To co mówie potwierdzam "dochodzeniem" które przeprowadziłem na kołach i wałkach rozrządu, otóz wałki rozrządu silników 1.4,1.6,1.8,2.0 są takie same,mam dostęp do wałków z tych właśnie silników i sprawdziłem czasy otwarcia we wszystkich są takie same. Dopiero po zamontowaniu koła z danego silnika uzyskujemy inne czasy otwarcia zaworów. Poprostu cały wic polega na tym , że do każdego z tych silników są zakładane inne koła. Nawet katalogi części podają jeden numer katalogowy dla wałków ssących i wydechowych(tak tak niczym miedzy sobą się nie różnią), a numery katałogowe dla kół rozrządu są już różne. Pozdrawiam MacGregor |
Mruk ![]() Bielawa | 2004-03-30 23:49:32 Witam!
McGregor, z tego wynika że 245*o.w.k. z silnika 1,6 to jest to samo co 250*o.w.k. w silniku 2.0? Pozdrawiam |
Jacek_G Fiat 125p Ruda Śląska | 2005-03-02 22:35:37 A ja mam inny problem. Jaka powinna być szerokość bieżni małego kółka rozrządu w 2.0? Bo mam przed sobą dwa różne. Pierwsze, które chodziło w silniku dotychczas (co widać ), ma szerokość ok. 25mm i nie posiada kołnierzaego przed zsunięciem się paska. Nie ma na nim żadnych oznaczeń.
Drugie natomiast kołnierz posiada, szerokość bieżni to ok. 19mm i są na nim napisy 'FIAT', 5G oraz taki dziwny znaczek. Nie wiem, które z nich jest bardziej właściwe Czy może te szersze, to wykonanie rzemieślnicze, czy to wąskie nie będzie za wąskie (bo pasek wystaje o jakieś 0.5mm ).
W Haynesie niestety nie znalazłem danych na ten temat |
Michallodz Ford Granada łódz | 2005-03-03 13:54:34 Małe koło ma szerokosc 25 mm, pasek około 18,5. Ja bym załozył to 25. |
Jacek_G Fiat 125p Ruda Śląska | 2005-03-03 17:47:33 No i tu wlasnie rodzi sie problem, bo te szersze jest tak wyrobione, ze nie chce go ponownie zakladac, a jedyne jakie udalo mi sie dostac, to jest to waskie, fabrycznie nowe.
Z instrukcji wyczytalem, ze stosowane byly dwie szerokosci paska rozrzadu: 1 i 3/4". Moze 25mm jest pod cal, a 19mm pod 3/4
Do jutra musze podjac decyzje czy zostawiam to kolko, czy oddaje, a 60zl to juz wymaga pewnej decyzji |
Michallodz Ford Granada łódz | 2005-03-03 18:09:44 Ja akurat dzisiaj kupiłem to małe koło, jest dostepne bez najmniejszych problemów(ok38zł) tak jak i pasek rozrządu(43zł).Zobacz moze w jakiejs hurtowni która ma czesci do włochów,to koło wystempowało w duzej ilosci róznych silników.Moje koło jest włoskiej firmy Vema. |
BartM Miłośnik FSO Fiat125p/Warszawa 223 Mełgiew | 2006-03-10 13:23:22 Podłaczam sie pod temat.
Czy mozna zastosowac na wałku posrednim koło rozrzadu z wałka ssacego z silnika 1,6. Rozni sie oczywiscie materiałem z którego jest wykonane, w zwiazku z tym jest cieższe. Ewentualnie czy mozna to koło jakos odelzyc. Myslałem o wywierceniu w nim otworów jednak nie wiem jak to wpłynie na trwałosc całosci i czy mozna cos takiego zrobic bez wywazenia takiego koła? |
dr_scott El Nino Tarnowitz O.-S. | 2006-04-04 13:02:40 Małe koło rozrządu z wału korbowego nie jest takie samo we wszystkich silnikach! Różnice są w położeniu klina i coś jeszcze. U siebie wymieniałem to wiem, do Argenty prawie wogóle nie można dostać.
A co do dużych kół rozrządu i pośredniego... Można je swobodnie zamieniać pomiędzy sobą, stosować koła z Lanci itp. Koło pośrednie ma bodaj głębsze osadzenie, ale tego nie jestem pewien. Nawierać koła można jak najbardziej (tylko nie te plastikowe!). Wiertło 30mm max, 6 otworów. Musi to być zrobione precyzyjnie, aby nie zaburzyć rozkładu masy. Plastikowe koła można odrazu wy.... na kosmos, szybko się zużywają. Szczególnie jeśli z wałka pośredniego napędzany jest rozdzielacz, wówczas lepsze jest metalowe koło. |