Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-03-01 11:23:39 Czy ma jakies znaczenie jesli...
zalozymy korbowod znakiem nabity na stopnie odwrotnie niz zaleca to fabryka ? (tlok zalozony poprawnie) Mowa tutaj o korbowodach symetrycznych tj maluch czy silniki dohc itp. Druga sprawa po co sa "zęby" w panewkach ? ktore wklada sie w korbowod Czy chronia panewki przed obroceniem sie ? Czy tez one sa po to ze jak wychylaja sie w strone walka rozrzadu czy tez posredniego to te zabki zaciskaja panewki. Gdy zalozymy odwrotnie korbowod ząbki wychodza w druga strone i dziala to odwrotnie. Pytam sie dlatego ze ostatnio w silniku malucha zauwazylem odwrotnie zalozone korbowody.W silniku cos stukalo. Najbardziej na wolnych obrotach i to nie byl wal panewki czy sworznie....jakis nowy dzwiek ktorego nie slyszalem jeszcze. Zdjolem miske i zobaczylem ze korbowody sa odwrotnie zalozone ale nikt mi w stanie nie mogl odpowiedziec czy to ma jakies znaczenie ? |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2004-03-01 20:13:24
Za Guy Crofftem powiadam, że w silnikach dohc fiata nie ma to znaczenia, choć ważne jest żeby wszystkie korbowody były zamontowane w silniku jednakowo tzn. ta samą stroną. Osobiscie jednak nie zmienialbym fabryczneego ustawienia z jednego prostego powodu – tak były zamontowane fabrycznie i przez ileś tysięcy km były poddawane dzialaniu sily tego samego kierunku, zmiana ustawienia korbowodow odwraca te zaleznosci i zmienia o 180 st. kierunek naprezen dzialajacych na korbowod, co moim zdaniem może (ale nie musi) doprowadzic do jego skrzywienia tudziez pekniecia, Ale to tylko moje prywatne zdanie na ten temat.
Dokladnie. Wiecej wyjasnien chyba bie trzeba.
Hmm... interesujaca teoria, ale mysle ze lepiej ja zostawic w sferze rozwazan teoretycznych ![]() ![]() |
![]() BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-03-01 21:36:52
Dzieki za odpowiedz ![]() ![]() Pozwole sobie rozwazania teoretyczne ![]() Silnik kreci sie w prawa strone... Najwieksze sily dzialaja na panewki w chwili zaplony w sumie pracy. Czyli korbowod idzie w punkt DMP... Wypustki w lbie korbowodu sa wlasnie w strone walka rozrzadu/posredniego.(numery wybite na korbie) Gdy w suwie pracy sily oddziałuja na panewki, one sa blokowane na zębach. A co sie stanie gdy korbowod zalozymy odwrotnie ? otoz... zęby beda skierowane w strone w ktorej miejsze sily dzialaja.W suwie pracy panewki nie beda mialy jak sie zablokowac beda probowaly sie wypchnac na wazjem jakby dobrze poszlo to nawet moglby by sie obrocic... Dobre argumenty ? dla ktorych korbowod tylko i wylacznie nalezy zakladac numerami wybitymi na korbie w kierunku walka rozrzadu/posredniego Rozbieral ktos CC 700 ?? ten silnik kreci sie w lewa strone wypustki w korbowodzie pewnie beda w druga strone i sposob montazu zespolu tlok-korbowod bedzie inny niz przy silmikach krecacych sie w prawo strone.(czyli odwrotnie) uff ![]() |
![]() BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-03-02 08:27:28 Male sprostowanie ![]() znaki wybite na korbie maja byc przeciwne do walka posredniego a ja napisalem ze w kierunku walka.... ale dopiero dzis sobie to uswiadomilem jak wziolem korba w reke i owe wypustki byly z drugiej strony niz ja to napisalem wyzej ![]() Wiec znowu moja teoria sie sprawdzila ![]() |
kasztan Polonez 1,5 SLE+lpg kraków, cieszyn | 2004-03-02 13:06:56 Wczoraj czytałem książkę - How to power tune Ford SOHC. ![]() (download z forum SierraFan- dział Tuning-temat postu "how to power..." 34 MB w .pdf'ie) szczerze polecam -nie tylko do forda. i cytat The bearing shell inserts are fitted into the block or cap with the location tab of the bearing shell insert positioned in the machined groove of the block or cap. Note that the tab of a bearing shell insert is for location purposes only and is not a device designed to stop bearing shells spinning in their tunnel. If the main bearing tunnel size is too large or the bearing shell inserts are too small, or a combination of both, nothing is likely to stop a main bearing 'spinning up' when the engine is subjected to stress. czyli zamki panewek służą wyłącznie do pozycjonowania panewek przy montażu i nie zabezpieczają przed obróceniem panewki. dalej jest o sposobie montażu panewek zabezpieczającym przed ich obróceniem Checking bearing crush With the bearing shells fitted and the two main cap bolts torqued, the bearing shell inserts are forced to conform to the tunnel size of the block. By checking the 'bearing crush' the quality of bearing fit is ascertained. Undo and remove one bolt (either one) and, starting with a 0.075mm/ 0.003in feeler gauge, see if the feeler gauge will go into the gap between the cap and block. By using a range of feeler gauges the exact size of the gap can be determined. The allowable range is 0.075mm/0.003in to 0.015mm/ 0.006in. If no gap appears when the bolt is released there is something wrong with the bearing shells, they will, effectively, be loose because there will be no bearing crush present. Such a situation is not acceptable - try another set of shells. If the gap is over 0.20mm/0.008in it means there is too much crush, which is unacceptable because there is likely to be a resulting distortion at the partline. The set of shells will have to be exchanged for another. Alternatively, by mixing and matching the existing shells the desired bearing crush might be achieved. If there is a variation between the bearing shell combinations in each main cap, take one shell from a main cap that has a large crush height (0.15mm/0.006in plus) and change it with a shell from a bearing shell combination from a another main cap that has a small crush height. The ideal situation is to have all main bearing shell combinations with 'crush heights' of 0.10mm/0.004in to 0.125mm/0.005in. If there is insufficient bearing crush present the result is usually a spun bearing and, if this happens, serious and expensive engine damage will result. |
![]() Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-09-21 14:21:41 Jakiej srednicy max moze byc otworek (dysza spryskiwacza smarujacego krzywki walka rozrzadu) w podstawie korbowodu silnika fiata 125p? zeby wszystko dzialalo jak nalezy?
mam taki problem ze w jednej podstawie jest otworek ok. 1mm, w nastepnej to z kolei sa 2 otworki (jeden wiekszy drugi malutki) tak jakby ktos przy wierceniu sie pomylil i w dwoch pozostalych jest otworek ok 0,7 mm a przymknalbym na to oko ale w podstawie korbowody drugiego cylindra ten otworek jest fabrycznie zapchany....kawalkiem tego poglebiacza ktorym dysza byla wykonywana, wogole nie wiem jak takie cos moglo przejsc kontrole i na montaz nie wiem czy uda mi sie to wydlubac bez rozkaliborwnia tego otworu, a nowy korbowod chyba jest drogi? bo samej stopy przeciez nie zmienie |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-09-21 14:23:41 Ale partactwo! Sądze ze milimetrowy teżbędzie psikał. Jak mu sie pusci powiedzmy 0.2 MPa to siknie zdrowo. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-09-21 14:32:29 uffffffff... udalo mi sie wybic to dziadostwo, tylko srubokrecik zegarmistrowski polegl ![]() a ciezko bylo bo byl zalepionyc jakimis syfami ktrore olej niosl [ wiadomość edytowana przez: samael dnia 2004-09-21 15:51:59 ] |
Bodzioo 2xFSO Ryki | 2004-09-21 16:42:44 a ja czyściłem kanaliki olejowe w korbach kawałkiem drutu z szczotki drucianej :d tylko to i nożyce do blachy miałem pod ręką ![]() |