Coś Dla Tuningowców I Nie Tylko (Astra):)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znalazłem adresik ciekawej stronki o Astrach
A o to ona

PZDR
Roberto

Z przywołanej strony:

Cytat:
Tuning Opla Astry - Porady

...Najlepiej zacząć od kupna stożkowego filtra powietrza, ewentualnie wkładki do istniejącego. Po instalacji stożka, auto jest szybsze ale spada jego elastyczność i wzrasta poziom hałasu. ...

...Nie można także zapomnieć o sportowych świecach zapłonowych. Ostatnio bardzo popularne są świece firmy Brisk ze względu na cenę oraz wydajność. Można także wyposażyć nasze autko w magnetyzer np. wiodącej firmy Maksor, który wg. producenta zapewnia oszczędność paliwa przy przyroście mocy....

...Podstawowym elementem tuningu są felgi aluminiowe. I to nie zwykłe felgi z aluminium a porządne felgi np. pięcioramienne, lub w stylu gwiazdy.

...Teraz środek. Bezwzględnie musimy mieć białe zegary, sportową gałkę zmiany biegów i hamulca ręcznego oraz nakładki na pedały. ...

Taaa. Intryguje mnie zwłaszcza ten kawałek o felgach: pamiętajcie - nie zwykłe z aluminium, tylko porządne pięcioramienne!!!

Ale uwaga:

Cytat:
...Musimy jednak pamiętać że nawet najlepsze akcesoria nie zastąpią większej pojemności silnika niż tej którą mamy w swojej Astrze. ...

I to jest chyba jedyna mądra uwaga z tego działu

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Dzisiaj - jako, ze Omesia dostala wolne wsiadlem do Astry. I po dniu dzisiejszym mam super sposob na tuning w/w jezdzidelka:

Oddac Astre zonie i kupic samochod...

...Teraz środek. Bezwzględnie musimy mieć białe zegary, sportową gałkę zmiany biegów i hamulca ręcznego oraz nakładki na pedały

kurcze a ja mam zegary digital
ale wioska chyba je wywale i wsadze biale
taki z niego fachowiec jak z koziej dupy traba

Nie wiem kto moderuje ta stronke, ale jego pojecie o tuningu jest bynajmniej niewystarczajace .
Mysle, ze koles powinien zajac sie tuningiem wozow drabiniastych -tekst o obnizeniu zawieszania zwala poprostu z nog - to zmniejszenie oporow itd.... poprostu rewelacja .
Ale nie smiejmy sie - uznanie za checi i zaangazowanie .

A wlasnie - zapomnialbym - duzy plus za link do stronki OKP .
Moze to jeden z nas a ja go tak objechalem .

normalnie smiechu warte ... stronka mnie rozwalila ... a moze po takim tuningu bedzeimy mieli w asterce 1,4 przynajmniej 300 KM ??? a [podstawa biale zegaRY przynajmniej mi poprawiliscie humor ...

Dział Audio też posiada ciekawe porady

Cytat:
Godne polecenia (moim zdaniem) są głośniki firmy JBL (można je zobaczyć na większości imprez techno w Łodzi).

Cytat:
Dodatkowo montujemy dwu lub trójdrożny komplet z tyłu (najlepiej w tzw. półkach spisują się głośniki eliptyczne, o wymiarach 6x9")i już mamy jako taki zestaw dla początkujących audiofili

Cytat:
Dla bardziej wymagających proponuję montaż subwoofera pasywnego (do bagażnika). Jednak ten nie obejdzie się bez wzmacniacza.

sub pasywny ale ze wzmacniaczem

Cytat:
A jeżeli nasz zestaw przekroczy moc 1000W zastanówmy się nad drugim akumulatorem (unikniemy nieprzyjemnych rozczarowań podczas próby uruchomienia samochodu rano).

Strona ciekawie zrobiona, jeszcze trochę jej do profesjonalizmu, ale autor i tak dużo poświęci łej czasu.
Z mojej strony duży "+" za chęci i odwagę.

hmmmm.... tak sobie czytam....

te stronke juz kiedys (ok. 1,5roku wczesniej) ktos podawal na forum, przejrzalem wtedy i rowniez dzis jej zawartosc.

wyciagnelem juz wczesniej z niej kilka interesujacych informacji, choc przyprawiala mnie miejscami o usmieszek

Od tamtego czasu stronka szczegolnie sie nie zmienila - widac moderator nie robi tego zawodowo , jest po prostu sympatykiem OPLA i traktuje to jako zabawe.
Fajnie, ze poruszacie temat asterki.pl , ale ten "krytycym" troche mnie dziwi...... .

hmmm a to niby czemu ??

iXi nie wiesz ze w tym kraju wszystko poddaje sie "krytyce"

Cytat:
2004-03-02 22:26:51, Grooha pisze:
iXi nie wiesz ze w tym kraju wszystko poddaje sie "krytyce"

No spoko, duży + za to że ktoś zrobił taką stronke, już nawet nie czepiam się "działu" tuning ale to co jest opisane w audio to jak dla mnie parodia. Ja nie krytykuje tej strony tylko informacje w niej zawarte a to jest chyba różnica

To że ktoś poświęcił czas i chęci na tworzenie strony zawierającej w rezultacie bzdety i mitomańskie poglądy to nie znaczy że nie należy mu tego wytknąć.

Jak się napracował to znaczy że wszystko jest OK???

Koleś po prostu wprowadza w błąd, a to już nie jest żałosne / śmieszne ale może być szkodliwe - ktoś jeszcze w dobrej wierze przyjmie te "rewelacje" za prawdziwe i srodze się zawiedzie tracąc swój czas i pieniądze.

Ci co czują potrzebę dzielenia się słowem pisanym z innymi niech wpierw potrenują dłużej w gazetkach szkolnych na tematach bardziej ogólnych.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

taaaa....

jest troche gazet i wielu politykow, ktorzy podaja takie glupoty ze glowa boli... . Jak ktos jest idiota, to im wierzy, ale jak ma glowe na karku to ma konkretny wyrobiony poglad i nie opowiada w kolko spraw oczywistych.

Jak juz wspomnialem, zdaje sie ze ta stronka w niezmienionej formie jest juz dlugo (podejrzewam, ze od ok. 1998r.). Juz kilka razy byla podawana w postach tego forum i jakos bylo OK, bo kto chcial to wyciagnal potrzebne dla siebie informacje, a co bylo "bez sensu" nie bral.

Rownie dobrze mozna "krytykowac" forum OKP, bo pewne tematy sa powtarzane, niektore opinie i wypowiedzi smieszne, malo fachowe, czy wrecz nieprawdziwe, a mimo to mozna znalesc potrzebne informacje. I o to chodzi! przesadne czepianie sie nic nie da...

Podsumowujac: watpie by ktokolwiek po przeczytaniu krytykowanych tu fragmentow przerabial swoje auto zgodnie z podanymi "wytycznymi", ale jestem pewien, ze wiele (!) osob skorzystalo w praktyce z podanych danych technicznych, kodow usterek, opisow i rysunkow napraw. Sa to zdecydowanie pomocne rzeczy... .
...No tak, ale jak to ladnie zostalo powiedziane " w tym kraju wszystko poddaje sie krytyce " - chocby nawet tylko w 5% bylo "mitomanstwem" - oby tak dalej - daleko zajdziemy... .

P.S.
ciekawe skad bierze sie tak wiele tych "gustownych" krawatow w Polsce