Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-03-01 20:59:41 Ja również proponowałbym ci omegę ale poszukaj w benzynie. Wstawisz gaz i wychodzisz lepiej jak na dislu. 2.5 tds w mieście pali 9-10l/100km, tak więc nie jest to zbyt oszczędny silniczek.
Pozdro. |
![]() DrA eS ... | 2004-03-01 21:20:49 Auta skrajnie inne. Patatajka Astra kontra wygodna limuzyna Omega. Koszty utrzymania rowniez skrajnie inne.
Jesli chcesz miec tani dupowoz - kup Astre. Jesli natomiast wygodny samochod - Omege. PS. Mam i Omege i Astre... zeby nie bylo, ze z kapelusza opinia. Nowa Astra (3 miesiace ) vs osmioletnia MV6. Wynik : do Astry raczej nie wsiadam... gnije na parkingu. |
![]() Nav Pełnoprawny Klubowicz Honda CR V Szczecin | 2004-03-01 21:34:56
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() K_R_Y_S Pełnoprawny Klubowicz Opel Zafira B gdynia | 2004-03-01 21:45:13 przejedz sie jednym i drugim a sam sobie odpowiesz na pytanie ![]() |
![]() Grooha Mercedes-Benz W124 Szczecin | 2004-03-01 22:11:38 hmmm z przykroscia stwierdzam ze omega ![]() najwazniejsze jednak jest to ze wybierasz w oplach ![]() |
![]() _Gepard_ Pełnoprawny Klubowicz Ognisty Rydwan Zeusa Centrum krainy uśmiechu | 2004-03-01 22:32:12 hmm ja no twoim miejscu wybralbym omege bo lubie obszerne,wygodne i komfortowe auta zreszta astry nie ma co porownywac z omega to dwie rozne klasy kierowane do roznych grup uzytkownikow a co do silnikow to owe 180 tys nie jest duzo oczywiscie jesli to jest autentyczny przebieg zreszta silniki opla sa dosyc trwale mowie o silnikach benzynowch bo takowy mam i przebieg ma ponad 300tys i nie ma znim problemu a wybor nalezy do ciebie ![]() ![]() ![]() pozdr |
![]() rafal71 Forumowicz omega cd A hajnowek | 2004-03-01 23:00:47 rocznik 98 to widze ze masz troche kasy,wiec kup ome. |
scoodie RegionAdmin Viki B CDX Lublin | 2004-03-01 23:09:57 zdecydowanie oma, podpieram to ponizszymi wypowiedziami
pzdr |
![]() filasty Forumowicz Vectra A GLS - C20NE Kraków | 2004-03-02 10:11:30 Zadaj sobie pytanie: "do czego będzie mi służył ten samochód?" a zaraz potem: "ile mam kasy na utrzymanie samochodu?"
Jak sobie szczerze na to odpowiesz to samo Ci wyjdzie. Utrzymanie Astry 1,4 w jeździe miejskiej jest znacznie tańsze niż Omegi ale za to wygoda i wypas w Omedzie oraz moc silnika (tu trasa ma większe znaczenie) są bez porównania lepsze. Ja kupiłem Vectrę (komfort mniejszy niż w Omedze, moc podobna - silnik 2,0, i koszty porównywalne z Omegą) i na trasie nie żałuję ale w mieście 12l/100 a paliwko ( i OC) tanie nie jest. Jak Ci się dobrze powodzi to bierz Omegę! |
![]() _Gepard_ Pełnoprawny Klubowicz Ognisty Rydwan Zeusa Centrum krainy uśmiechu | 2004-03-02 11:21:15 z tego co sie orientuje to diesel omegi B to silnik BMW a nie oplowski wiec jest to dosyc dynamiczny i niezawodny motor
pozdr |
![]() stapoz Forumowicz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-03-02 11:29:37 Fakt że Open ma kiepskie diesle, dlatego do flagowej Omegi zakupił trombodiesla od BMW (2,5 TD to rzędowa sześciocylindrówka z BMW 525). Ale jak pisano wcześniej, nie ma to jak benzyna - cicho, komfortowo i kultura pracy o niebo wyższa.
A tak na marginesie to nie przywiązuj zbytniej wagi do ocen czy zdjęć. Możesz kupić uważany za bezawaryjny model i nie wyjeżdżać nim z warsztatu i odwrotnie wziąść uważany za awaryjny i jeździć bez dotykania palcem. A jeśli chodzi o wygląd tłumików to nie rozśmieszaj mnie. Tłumik ma tłumić a nie wyglądać - wymiana tłumika to 20min. w pierwszym lepszym warsztacie za cenę 100/300zł (polski/bosal). Jak kupuję samochód to stan części eksploatacyjnych nie ma dla mnie znaczenia - klocki, tłumiki, czy opony się zużywają i trzeba je okresowo wymieniać. |
![]() DOVectra Forumowicz vectra/xantia Warszawa | 2004-03-02 12:18:41 a może vectrę ???
..proponuję A 93-95 rok... ...silnik 2,0 lub 2,0 16 V... ...z bogatszym wyposażeniem... technologia ta sama co w astrze 1 , ale komfort lepszy... ...silniki większe mocniejsze, wybór szeroki... ...benzyna 2,0 oszczędna i dynamiczna... ...można założyć gaz i będzie za darmo... ...gaz tym silnikom nie szkodzi.... ...silniki wytrzymują 400 tyś km... ...nisko awaryjne... Oczywiście Omesia to limuzyna... ..ale zastanów się czy trzeba ci taką gablotę... ...co do diesli to dobrze gadają, BMW to jest to... ![]() ![]() |
obelix sosnowiec | 2004-03-02 12:28:05 ciesze sie ze udalo mi sie kogos rozsmieszyc ![]() bardzo dziekuje za posty i czekam na nastepne.. pozdrawiam Szymon ![]() |
![]() psinthos Pełnoprawny Klubowicz SternenFlotte Warszawa | 2004-03-02 15:23:32 No to i ja dodam swe przyslowiowe trzy grosze. ![]() Co do wyboru pomiedzy Omega a Astra nie ma sie co zastanawiac - Astre wybierz WYLACZNIE w sytuacji jesli szczegolnie zalezy Ci na nizszych kosztach eksploatacji. Albo jezeli Omega nie zmiesci Ci sie do garazu... W kazdym innym przypadku Omega jest lepsza. Wygodniejsza, fajniejsza w prowadzeniu (w koncu tylny naped - tu GM pokazalo klase, jesli chodzi o tworzenie ukladow jezdnych) i bezpieczniejsza. Jezeli nie jestes specjalnie ograniczony kosztowo, olej 'kosiarkowe' czterocylindrowce. Nie zapewniaja odpowiedniej dynamiki dla ciezkiej Omegi. Nie zgodze sie natomiast z niektorymi przedmowcami, ze lepszym wyborem od diesla jest benzyna plus gaz. Dla mnie gaz to skompromitowanie auta - przyspieszone zuzycie silnika, stos dodatkowych smieci w aucie i czesto zrodlo problemow. Szesciocylindrowy diesel BMW jest bardzo przyjemny, a na niskich obrotach zapewnia lepsze wrazenia niz moje 2,5-litrowe V6. Optymalny wybor to MV6 - pali niewiele wiecej niz X25XE, a jest bardzo wyczuwalnie szybszy. |