Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-10-30 09:17:05 Ja mam to samo w mojej Omesi B z tym, że tak z przodu jak i z tyłu. Też mnie to niepokoi bo nie wiem jak to wpłynie na trwałość moich nowych gumek?
![]() |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-10-30 09:17:37 Ja mam to samo w mojej Omesi B z tym, że tak z przodu jak i z tyłu. Też mnie to niepokoi bo nie wiem jak to wpłynie na trwałość moich nowych gumek?
![]() |
![]() Sawik Opel Vectra A Stolica | 2002-10-30 09:41:27 Witam w poniedziałek byłem na geometri i ustawiałem zbieżność w mojej omedze A, co mnie zdziwiło i nie tylko mnie ze moja omega miała ustawione zawieszenie dół kóla na zewnątrz a góra do wewnątrz. Tak zawieszenie ustawia sie w samochodach do jazdy po torach wyscigowych a nie do limuzyn, ale co tu dużo mówic samochód przyprowadzilem z niemiec tam jest dużo dziwnych żeczy. A co do opon macie racje zobwawami ja darłem wewnętrzne krawedzie opon i to bardzo. |
![]() toxic Opel Omega B Caravan Bogatynia | 2002-10-30 09:44:25 Witaj!
Widocznie tak ma być! u mnie w Bestii mam tak samo > delikatnie koła się rozchodzą dołem na zewnątrz! Z obserwacji Omeg ( jakies 10 sztuk ) w moim mieście stwierdziłem że wszyscy tak mają! za to sąsiad w Vectrze tego nie ma! NARA |
![]() Sawik Opel Vectra A Stolica | 2002-10-30 09:57:01 Toxic ale w warsztacie powiedzieli ze to są za bardzo duże odchylenia do tego co pokazuje im komputer wiec nie wiem czy tak ma być ale już mam ustawione dobże i powaga lepiej sie jeździ ![]() |
![]() Sawik Opel Vectra A Stolica | 2002-10-30 15:00:48 Prosze bardzo zawsze służe pomoca jak cos wiem oczywiscie z autopsji. ![]() |
![]() robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2002-10-30 16:39:15 poniżej zamieszczam prawidłowe dane dotyczące omegi a
Zawieszenie przednie: Pochylenie koła -1°55'..... 0°25' -dopuszczalna różnica między stroną lewą i prawą 1 ° Wyprzedzenie sworznia zwrotnicy (nie regulowane) - bez wspomagania kierownicy +2°...4° (limuzyna), + 1 °30'...3°30' (kombi) - ze wspomaganiem kierownicy +4°30'...6°30' (limuzyna), +4°...6° (kombi) - dopuszczalna różnica między stroną lewą i prawą 1 ° Zbieżność kół, całkowita (mm) 0°0/...0°20' (0...2,5) Różnica kątów skrętu kół (koło wewnętrzne skręcone o 20°) - silnik benzynowy -1°30':t45' - silnik Diesel -2°00':t45' - ze wspomaganiem kierownicy -1 °00':t 45' - ze wspomaganiem kierownicy, z ograniczoną siłą na kole kierownicy -1 °30/ :t 45/ Zawieszenie tylne: Pochylenie koła - limuzyna -2°20'...1° - kombi -2°05'...0°45' - dopuszczalna różnica między kołem lewym a prawym 0°45' Zbieżność kół - limuzyna (mm) -0°05'...+0°05' (-0,5...+0,5) - kombi (mm) 0°...+0°50' (0...6) na koniec dodam tylko że omega a prawidłowo wyregulowana zarówno z przodu jak i z tyłu ma ujemne kąty pochylenia kół. nie ma to wpływu nie nierównomierne zużycie opon jak twierdzą niektórzy. jedyne co może mieć wpływ to źle wyregulowana geometia zawieszenia, najczęściej po wymienie przednich amortyzatorów lub końcówek drążków kierowniczych |
![]() maxon Vectra B V6 Gdańsk | 2002-10-30 17:20:03 Robert,
moze podac podobne wartosci dla Vectry A najlepiej V6 C25 XE ? |
![]() robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2002-10-30 18:21:23 sorki nie mam dla vectry.
dokładnie tak jak napisał prowo cięcie opon nie ma nic wspólnego z kątem nachylenia kół (jest on zbyt mały aby wpływać na nienormalne zużycie opon) a tylko i wyłącznie z zbieżnością ja dokonuję pomiarów geometrii zawieszenia przynajmniej raz w roku. najczęściej jest to związane w wymianą jakiegoś elementu zawieszenia np. amorów, koncówek drążków lub tulei metalowo-gumowych. ponadto zauważyłem na własnym przykładzie że zwłaszcza przy utwardzonym lub obniżonym zawieszeniu wjechanie w "dobrą" dziurę na jezdni powoduje przestawienie się geometrii zawieszenia. |