Co to znaczy?? pilne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam . Co to znaczy ze sprezyny z zawieszenia sa progresywne ??
Pzdr

nie jestem na 100% pewien, ale to oznacza, że sprężyna w miarę zwiększania stopnia ugięcia jest coraz twardsza

Mniej więcej tak jak napisał Robert.
Progresja to "zmiana parametrów ugięcia względem obciążenia (na oś) wywołana m.in zmienną grubością zwoju"

Wykres ugięcia w stosunku do nacisku wygląda tak, że do pewnego momentu (sił nacisku) spręzyna ma dość spore ugięcie.
Po przekroczeniu "punktu krytycznego" sprężyna staje się niemalże nieodkształcalna i stopień jej ugięcia jest minimalny.

czyli to sa sprezyny sportowe czy jak to mam rozumiec?? Bo one pasuja jak to podaje jeden gosc pasuja do Kadeta GSI i Kadeta E . Jak to mam rozumiec??

progresywne - czyli tak lopatologicznie - na poczatku ugiecia, czyli na wzglednie malych dolkach sa w miare miekkie (prawie jak seria) a po przekroczeniu pewnego ugiecia staja sie cholernie twarde.

Kolega ma takie w focusie i sa ok, na malych nierownosciach strasznie nie trzesie, a na zakretach samochod jest sztywny.

Ogolnie sa to sprezyny sportowe (jezeli tak je mozna nazwac - bardziej obnizajace i sztywniejsze niz sportowe)
Sportowe to moze byc zawieszenie np. gwintowane ale to zupelnie inna bajka.

A ze pasuja do kadeta GSI i kadeta E czyli pewnie do Espero tez pasuja, bo chyba zawieszenia kadet, astra, vectra, espero ma takie samo ??
Pozdrawiam

Cytat:
2004-03-02 22:55:16, Jacek_Mad pisze:
A ze pasuja do kadeta GSI i kadeta E czyli pewnie do Espero tez pasuja, bo chyba zawieszenia kadet, astra, vectra, espero ma takie samo ??
Pozdrawiam

Tył raczej na bank. Problem może być z przodem. Z tego co wiem

A co konkretnie moze byc z przodem?? Bo ja tydzien temu sobie kupilem sprezynki sportowe z Opla Astry GSI. Jeszcze nei byem z nimi u mechanika . W czym moze byc problem??