Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Milimetr Vectra GT 2.0 16V Pasłęk | 2002-10-30 10:47:23 Mam w swojej Verci C20XE prostą instalację LPG bez kompa i emulatorów. Standardowo przy przełączeniu z PB na LPG zapala mi się lampka od inspekcji. Zauważyłem też, że jak przełączę zimny silnik na LPG to pracuje trochę głośniej niż na benzynce (spala stukowo). Po rozgrzaniu ten efekt mija.
I teraz moje pytanie: Czy instalacja emulatora wtrysków zlikwiduje tylko świecenie lampki inspekcji, czy może poprawi też kulturę pracy zimnego silnika? Z tego co się już zorientowałem przy zapalonej lampce silnik pracuje w trybie awaryjnym (przyjmuje pewne wartości parametrów pracy założone przez konstruktorów i zapisane w kompie a nie odczytywane z czujników w silniku). No bo jeżeli instalacja emulatora nic nie zmieni to wolę założyć przekaźnik odłączający lampkę inspekcji przy przejściu na LPG i problem z głowy. Myślę o tym coraz częściej bo szybko robi się ciemno i kontrolka daje po oczach. Proszę o Wasze opinie Pozdrawiam Milimetr |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-10-30 11:06:45 Witaj Milimetr.
Z tym spalaniem stukowym to chyba coś nie tak, z tego co wiem to gaz ma liczbę oktanową ok. 110, więc o wiele więcej niż najlepsza benzinka, która ma tylko 98-99. Może na gazie głośniej pracuje, ale to chyba nie jest spalanie stukowe. U mnie tego nie ma, na gazie Omesia pracuje lepiej niż na Pb. Pozdr. ![]() |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2002-10-30 11:46:54 poniewaz duzo jezdze a dzieje sie to zazwyczaj rano i wieczorem postanowilem rozwiazac problem kontrolek - rozebralem deske i wstawilem do nalikow od poszczegolnych zarowek (check engin i swiatla dlugie) wygiete w podkowe kawalki bialego matowego plastiku (z puszki po margarynie).
teraz jak jade noca to kontolka dlugich swieci lagodnym niebieskim swiatlem, zas sporadyczne zapalanie sie check nie powoduje oslepienia (w dzien zas jest wystarczajace w razie czego) ja tez mam bez kompa ale check pali sie w bardzo dobrych momentach - kiedy stoje w korku, kiedy jade na maxa np. na trojce dluzej niz pare sekund etc... jednym slowem silnik mowi mi : chlopie mecze sie !!!! po paru sekundach normalnej jazdy gasnie... GBOS - taki reset kompa potrzebny jest tylko w silniku o jakim wspomniales ??? |
![]() gbos Opel Vectra A/B Koszalin | 2002-10-30 11:56:03 Witam
Podaj typ silnika to sprawdzę. W C18NZ jest potrzebny Pozdrawiam |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2002-10-30 12:54:55 wlasnie taki silnik mam... C18NZ...
co znaczy ze potrzebny jest reset compa ??? czy w wypadku instalacji z kompem od gazu byloby to robione automatyczne ??? tzn. przelaczanie z gazu na benzyne czy na odwrot powoduje to restart kompa w samochodzie ??? co daje restart compa ??? ostatni zle chodzi na Pb 0 czy moze to byc przyczyna ??? dzieki za kontakt pozdroofka |
![]() gbos Opel Vectra A/B Koszalin | 2002-10-30 13:30:45 Witam
Reset kompa nie jest realizowany podczas przełączania z Pb na LPG i odwrotnie tylko po wyłączeniu silnika. Pozdrawiam |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2002-10-30 13:56:55 to chyba u mnie nie o to chodzi....
na razie nie mam problemow z odpalaniem - mam automatyczne przelaczanie gaz/benzyna i silnik zapala na beznybie, chodzi chwile a potem po osiagnieciu 2.5 tys obr. przechodzi na gaz... problemem jest brak mocy przy obrotach powyzej 4 tys... jakby malo paliwa dostawal... czy moze byc to sonda lambda ??? jak to sprawdzic??? dzieki za wyjasnienia... dotychczasowe... czekam na wiecej... ![]() |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2002-10-30 15:36:43 gbos... jestes wielki....
nie jestem ostatnia noga z elektrotechniki (tak sie to kiedys nazywalo) wiec poradze sobie z pomiarem.... rozumiem ze zmiany napiecia maja zalezec od obrotow silnika - po prostu sonda przekazuje informacje do kompa.... dzieki ci bardzo pozdrawiam i poinformuje co bylo... |
![]() Milimetr Vectra GT 2.0 16V Pasłęk | 2002-10-30 16:05:10 Resetu kompa chyba nie potrzebuję, na LPG zrobiłem około 12 tyś. km i na razie przy zapalaniu na benzynce chodzi miodzio. I jest to ciekawe, bo w EkoAlma też powiedzieli że reset jest potrzebny ![]() Czyli co ? Wstawiać przekaźnik ? Pozdrawiam Milimetr |
![]() Milimetr Vectra GT 2.0 16V Pasłęk | 2002-10-31 16:10:39 Moja instalacja to najprostsza BRC. Tylko parownik i mieszacz. Żadnych komputerów i emulatorów.
Nie wiem jakiego mam kompa od PB. Jeżli potrzebny jest jego reset to po jakim czasie od odłączenia akumulatora pojawiają się problemy z paleniem na PB. Ja zrobiłem już 12 tyś km i na razie "no problem" pozdrawiam Milimetr |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2002-11-03 18:59:55 GBOS - abysmy dobrze sie rozumieli:
na wolnych obrotach ma oscylowac w granicach 0,2 v potem w miare wzrostu obrotow ma rosnac do 0,8 v i to dosc szybko -zgodnie z obrotami - wieksze obroty - wieksze napiecie... czy dobrze kumam ... ![]() pozdroffka |
![]() gbos Opel Vectra A/B Koszalin | 2002-11-03 19:33:07 Witam
Harry napięcie ma oscylować bez względu na obroty w zakresie 0,2-0,8V z tym że przy wyższych obrotach zmiany te są szybsze. Pozdrawiam |