MotoNews.pl

[Rozrusznik] - włączany przyciskiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałbym włanczać rozrusznik na przycisk. kabel ma być połączony bezpośrednio z akumulatorem a rozrusznikiem, wiem że potrzeba zamontować razem z przyciskiem przekaźnik, ale jak mam to zrobić?? Pomocy

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2008-03-16 00:02:59 ]
[ powód edycji: modyfikowałem tytuł ]

a w czym chcesz by ci pomoc? dorwij starter (czyli przelacznik wlaczajacy rozrusznik) od ciezarowki (star 200, jelcz itd.) a nie bedziesz musial zrobic nic procz podlaczenia odpowiedniego kabelkow (bez zadnego przekaznika itp.). opisywanie takiej przerobki byloby chyba ciezsze niz zrobienie tego calkowicie za ciebie (nawet w wersji z przekaznikiem).

w stacyjce (kostka od stacyjki do reszty wiazki) masz 4 przewody - plus z akumlatora, 2 razy plus do odbiornikow zasilanych po kluczyku i jeden przewod sterujacy praca rozrusznikiem - jak dasz na niego +12V rozrusznik zaczyna krecic.

Radzio a moze ty chcesz przycisk który wciskając raz zapalasz autko a drugi raz wciskając gasisz.

w ktoryms z wydan EDW (niedawno),jest taki bajer opisany i do wlaczenia zaplonu uzywa sie tego samego przycisku, wcisniecie go i puszczenie na krotko, powoduje wlaczenie zaplonu, wcisniecie i przytrzymanie iles tam sekund, powoduje wlaczenie rozrusznika

Hehe mam taki bajer u siebie, rozleciała mi się stacyjka i już nie kupowałem nowej. Co do dokladnego opisania to trudno bedzie bo calosc podlączał mi kolega, ktora jest w takich sprawach bardziej biegły. Mam w każdym razie dwa przekaźniki (jeden od zapłonu, a drugi od rozrusznika) dość solidne bo idzie tam dosyć duży prąd.
Podłączone to mam w ten sposób, ze pod jednym z oryginalnych włączników na desce mam zapłon (nie powiem pod którym ), a obok wajchy od biegów mam przycisk od rozrusznika. System sie sprawdza bez zadnych problemow, do tego stopnia sie przyzwyczailem, ze jak mam jechac innym "normalnym" samochodem to sie zastanwiam jak go odpalić .
A czy laski lecą na to - ciężko stwierdzić (mam żonę ) ale kto wsiada i widzi jak odpalam brykę to jest pod wrażeniem

Też myślę o takim rozwiązaniu u siebie. Ale czy cos zmienia fakt że mam "imobilajzer" w kluczyku?

Właśnie zamontowałem przycisk
Jakby ktoś chciał też sobie zamontować podaje opis:
Potrzebny jest przycisk i przekaźnik ja zastosowałem 4120
Do przekaźnika podłanczamy następyjąco
do końcówki
86-mase
30-zasilanie z akumulatora i jedwn kabel od przycisku
85-drugi kabel od przycisku
87-do rozrusznika