Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
darekz13 Yaris 1.0 Wrocław | 2004-03-03 20:11:08 Komfort na pewno spadnie -ale czy bardzo - to kwestia odczuć. Ale rożnicę czuć bo ojciec miał na lato 55 a na zime 65 i bylo czuć rożnicę. |
darekz13 Yaris 1.0 Wrocław | 2004-03-03 20:46:11 Chciałem dodać, że było to w Lagunie. Różnica polegała na tym, że bardziej twardo wpadało się w dziury. Było czuc ale nie dyskwalifikowało to jazdy. Wiem, że sa ludzie którzy maja niskoprofilówki i jeszcze utwardzaja zawieszenie ![]() |
![]() Bartek_23 Toyota Avensis łódz | 2004-03-03 21:21:49 Śmiało możesz zakładać oponki o profilu 55. Różnica będzie minimalna i zapewne daleka od znacznego pogorszenia komfortu.
Ja sie zastanawiam nad 45 i pewnie sie skusze. ![]() |
![]() piotrr TOYOTA DRIVER Toyota Corolla XLI Tychy | 2004-03-03 21:53:16 A tak zmieniając lekko temat... Czy oprócz samego wyglądu alufelgi dają coś więcej? Np. większa przyczepność, bezpieczeństwo itp? |
darekz13 Yaris 1.0 Wrocław | 2004-03-03 22:34:55 do piotrra: alusy nie mogą dawać wiekszej przyczepności bo i jak??? Te lepsze sa lżejsze a mniejsza masa nieresorowana daje wiekszy komfort (choć moje sa mnimalnie ciazsze od stalowych ![]() |
![]() piotrr TOYOTA DRIVER Toyota Corolla XLI Tychy | 2004-03-03 22:44:40
Ehhh - chyba jednak zostanę przy swoich stalowych kołach ![]() |
![]() KrzysioVW [H] W-wa | 2004-03-04 00:48:40 Co do efektów zastosowania felg aluminiowych
plusy: - są o wiele wiele lżejsze koła przy przenoszeniu (choćby gdy przedładasz letnie na zimowe ![]() - alu dają milion razy lepsze wentylowanie hamulców (a to ważne przy samochodach w których rozgrzane hable gorzej działają) - mniejsza waga samochodu (przy sportach bardziej sie liczy) - ładnie wygląda i prostrze w konserwacji niż stal - aluminium ma inne własciwości niż stal - przy wpadnięciu w dziure w drodze stal się wygnie, a aluminium odkształci się i powróci do swego pierwotnego kształtu minusy aluminium - przy dziurach - stal się wygina, ale stalową felge możesz naprostować (bo stal jest łatwe w modelowaniu), a ALU jak przekroczy wartości graniczne - po prostu pęka i kruszy się i nic już nie dasz rady zrobić.... - felgi aluminiowe są drogie w zakupie (nie mowie o magnezowych, kompozytowych, karbonowych) - ALU - to cukierek dla złodzieji... Nawet śróby zabezpieczające nie pomagają... Co do wybuchania opon i indeksów prędkości Jeżeli opona ma index H to jest do 210 - co onzacza że i na 215 pojdzie i jej sie nic nie stanie Ale jeżeli wybuchają ci opony w czasie jazdy to sprawdź czy nie jechałeś 190 km/h na oponach które max prędkość mają 160 km/h - jakość opony, kortu i materiałów jest dostosowana do konkretnych obciążeń i taka opona nie wytrzyma takiego tarcia, naprężeń, ciśnienia, ciepła i ogromnej siły odśrodkowej... Poza tym już zauwazyłem że full ludzi w klubie jeździ na używanych oponach - to sie nie dziwie że one wybuchają.... Co do uzywanych opon za 1000 zł - kupla ojciec tydzień temu kupił sobie komplet alu-felg za prawie 1000 zł ale NOWYCH! Co prawda to były tylko "AEZ - ENZO" - ale zawsze to jest nowe! a nei nie wiadomo co (sprzedawca zawsze będzie zachwalał a ile ci daje gwarancji - tydzień ![]() ![]() ![]() Nowe - bardziej sie opłaca i tez sie zmieścisz w 1000 zł |
![]() pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2004-03-04 00:57:03
Zauwaz, ze twoje tez sa juz uzywane ![]()
Jesli mam porownywac AEZ ENZO z uzywanymi, magnezowymi OZ w tej samej cenie, to AEZ juz na tasmie produkcyjnej byly uzywane ![]() ![]() Ale to tak tylko sobie powiedzialem ![]() |
Kryspin TOYOTA DRIVER Carina Płock | 2004-03-04 01:41:34 Apropo 16 do camry to mam takie na sprzedanie!!!
Jeździłem na nich jeden sezon (5 miesięcy) a kupiłem nowe. Teraz zmieniam autko a felgi mi zostają. Zdjęcia możesz zobaczyć w moim profilu albo jak chcesz to ci prześle na maila. Są to DOTZ JARAMA z oponami 205/55/16 jeszcze na gwarancji. Mam na to fakturkę zakupu. Jak będziesz zainteresowany to pogadamy o cenie. |
Adam_PE TOYOTA DRIVER Camry żyrandolowo | 2004-03-04 06:53:19 Tak tylko, gwoli wyjaśnień:
Opony były kupione nowe, auto nie jeździło więcej niż 140 km/h bo nie mogło a wystrzeliło przy około 70 km/h. Co do felg: wolę te same pieniądze wydać na używki ale lepsze, być może ładniejsze niż na nowe byle jakie. Ufam gościowi, że nie wciśnie mi kitu a jeśli nawet trafię na jakieś prostowane lub inne badziewne - trudno, ryzyko wliczone w cenę. |
![]() Lwiecz01 TOYOTA DRIVER Lexus LS400 '99 VVTi Kielce/Warszawa | 2004-03-04 08:56:58 Kryspin --> jestem zainetesowany w zależności od marki oponki i jej zużycia, no i oczywiście jak bardzo będzie cena ulgowa ![]() ![]() |
![]() KrzysioVW [H] W-wa | 2004-03-04 09:30:39 Boże czy cała Polska jeździ urzywanymi 12-o letnimi dezelami na uzywanych gumach i na gazie LPG......
Jeżeli stać cię na Matiza - to fakt - lepiej kupić uzywanąs Corolle Ale zeby tak hienować!? Żeby kupować używane opony!? Używane felgi!? Radia też kradizone kupujecie? Jak mam samochód 2-letni to opony na nim też już są używane, ale wiem że te opony nie brały udziału w wypadku, nie były łatane i nie mają guzów... Taka jest ta subtelna różnica między moimi używanymi oponami, a tymi używanymi które można kupić na lewo czy na prawo.... Z tamtymi felgami to się pomyliłem - to nie były AEZ tylko DOTZ - ale to wszysytko chyba jeden ch... Na pewno magnezowe felgi OZ są lepsze od AEZ - ale gdy te OZ kosztują 1000 zł - to już wiem w jakim są stanie..... Że wy się godzicie na coś takiego.... Na prawde nie pojete mam nadzieje że zdajecie sobie sprawe z tego co to jest bezpieczeństwo i ochrona życia swego i innych.... |