MotoNews.pl

125p 3.2 V6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy widzieliście te skany,ale ja jestem pod wrażeniem...Nie wiem z jakiej to gazety,ale V6 zamontowane normalnie z przodu troszkę mnie zadziwiło Tak to wyglądało:

Silnik 6 cylindrowy,widlasty,poj.3238ccm,moc 170KM...
Zresztą sami poczytajcie:
skan 1
skan 2
skan 3
skan 4

jest to silnik z fiata 130 - powstal chyba jeden prototyp, kotry byl testowany pod kielcami mam gdzies skan z motoru w ktorym opisywano egzemplarz - stad sa te skany - sam tez je mam,

niestety szansa na zdobycie takiego silnika jest bliska zeru - fiaty 130 to zadkosc nawet na mobile.de

Wiem,że z Fiata 130 O zdobyciu takowego nawet nie myślę,chodziło raczej o ciekawostkę i fakt,ze cos takiego mieści się pod maską Swoją droga ta druga wersja 1.8 16v 195KM to dopiero potwórrrr

widac na zdjeciu jak ciasno bylo po zamontowaniu 3200 v6.... kolektory wydechowe"pieknie" wyprofilowane skierowane do przodu auta! dziwi mnie tylko ze zostawili w tym silniku oryginalny gaznik{chyba 48 dcnf} w sumie 170 koni{ a wlasnie czemu 170? oryginalnie bylo 165} tez nie zle ale ten silnik zaprojektowal o ile pamietam Lampredi i az prosi sie zeby go odcywilizowac i odetkac trzema weberkami

apropo f-130 to na ebay.de byla okazja kupic 130 sedana z przebiegiem 18000 od nowosci, full oryginal, wymagal tylko nowego lakieru i kosmetyki.... poszedl za 1420 euro!!!!!!! jeeezu..... a w naszym kraju bylo kilka 130 sedanow, glownie biskupi nimi jezdzili pare sztuk przyjechalo z papierzem w 1979??...

ma ktos znajomego wujka biskupa? moze w zapasach w kurii sa jakies jeszcze 130?

nie mam wujka biskupa ale siedzialem na tylnej kanapie fiata 1800b ktowym jezdzil podobno kardynal Wyszynski bieedny fiacik.... tak niewiele z niego zostalo......

Na Żoliborzu, konkretnie na Sadach Żoliborskich dłuższy czas stał 130 coupe. Jest prześliczny. A te skany to warto by było od razu do Strefy Klubowej wrzucić.

Mnie te skany niezle zaskoczyly..jakby kilka osob mialo takie fiaty z silnikami v6 to te dresy z bmw by sie przestali nasmiewac z fiata hehe w kazdym razie piekna sprawa v6 w fiaciku pozdroowka Mariusz

Grzech a dawno temu widziales to 130 coupe? bo jestem ciekawy moj znajomy{Adrian2300} szuka takiego...ja tez bym chetnie przygarnal tylko ze juz mnie jeden fiat v6 rujnuje a co dopiero nastepny.....

a jesli chodzi o wyglad to 130 coupe jest moim zdaniem jednym z najmniej udanych projektow pininfariny.... znacznie bardziej mi sie podoba jego rowiesnik ze stajni lancii czyli gamma coupe

Jeśli chodzi o tego 1840 to na 90% jest to silnik audi - taki jak był stosowany w ówczesnych 80'kach. Informację tą dostałem od kolesia który jeździł/pracował w OBRSO. Podobno Oficjalnie powstało ze 3 sztuki a nieoficjalnie zrobili ich ok. 20

JA CHCEM TAKIEGO !!!!

od audi? nie bylo seryjnego silnika audi o tej pojemnosci w tamtych latach... moze jakis mod?? po co by mieli wkladac silniki z audi skoro u nas byla wtedy kooperacja z fiatem?

mnie ta pojemnosc 1840 wyglada na silnik fiatowski 1800 dohc tylko na tlokach 86mm jak na przyklad w fiacie x19 abarth prototipo 2000 ktory byl faktycznie wlasnie 1840 na tlokach 86 i mial 210 koni

Nie, to był silnik z 124 Abarth: 1840 16v dwa Webery itp. Silnik dość awaryjny, później zastąpiony przez dużo lepszy 1995.

Hmmm zatem te 1,8 z Audi to jeszcze inny projekt....(pewnie ciut póżniejszy)

Qrka, takie fajne prototypy robili a seria byla stale ze słabym silniczkiem...

A czy silniki V6 z Alfy Romeo, to nie jest ta sama rodzinka co ten ze 130? Jesli mnie pamięć nie myli alfowskie silniki mają rozstaw cylindrów 60 stopni. Więc są dość zwarte i też można by sie pokusić o ich zamontowanie w fiacie lub poldku.

oferta NITRO :
Sprzedam silnik 2,0 T V6 z alfa romeo 164
Kompletny z osprzętem 220 KM
Silnik posiada dokumentację
Cena 2700 zł

----------------------------------------------------------

taka V6 . do tego skrzynie z 2.0 131
hmmmm az slinka cieknie .

Cytat:
2004-03-04 09:50:39, Nomad pisze:
Jeśli chodzi o tego 1840 to na 90% jest to silnik audi - taki jak był stosowany w ówczesnych 80'kach. Informację tą dostałem od kolesia który jeździł/pracował w OBRSO. Podobno Oficjalnie powstało ze 3 sztuki a nieoficjalnie zrobili ich ok. 20

JA CHCEM TAKIEGO !!!!

Wszystkie poszły do sportu czy cześć poszła do rąk prywatnych??
Jeśli mam kontakt z tym kolesiem to podpytaj go o jakieś szczeguły dotyczące tej bryki i w jakim czasie było to budowane??

A przy okazji podpytaj go o poloneza TURBO

Więc to jest tak, że w latach 80 takimi fiacikami startowali sobie ludzie w różnych nieoficjalnych zawodach....
Tak jak pisałem 3 sztuki były na zakład, a kilkanascie porobili dla siebie...
Silnik pochodził z Audi 80 skrzynia prawdopodobnie ze 132 2.0

Niestety kontaktu z tym gościem nie mam i nie wiem czy jeszcze będe miał....

Swego czasu (lata 80) chodził w Wawie na taryfie jeden Fiat 125 z silnikiem V6 3,2l z Fiata 130 (najwiecej Fiatów130 chodziło akurat w rządówce) i była to podobno najszybsza taksówka w mieście!
Znam jednego gościa, który sie chwali że ma taki silnik ale na razie nie chce sprzedać.

Cytat:
2004-03-04 14:14:05, PG pisze:
oferta NITRO :
Sprzedam silnik 2,0 T V6 z alfa romeo 164
Kompletny z osprzętem 220 KM
Silnik posiada dokumentację
Cena 2700 zł

----------------------------------------------------------

taka V6 . do tego skrzynie z 2.0 131
hmmmm az slinka cieknie .

I zmielone przeniesienie napędu do tego

Cytat: