Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-03-05 18:06:43 Właśnie podali w panoramie regionalnej...
Pod Żukowem zgiął 21-latek napraiający w garażu swój samochód zasilany gazem.... Wybuch zmiótł 1/2 budynku ... na szczęscie pozostałym 5 osobom przebywającym w domu nic się nie stało... Budynek nadaje się wyłącznie do wyburzenia ![]() Zatem uważajcie w czasie napraw... Lepiej robić to na otwartym terenie, gdzie ciężej o wybuchowe stężenie gazu... |
![]() Admiral Miłośnik FSO Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2004-03-06 08:49:24 Może sam naprawiał instalację gazową, albo zaglądał z zapalniczką czy ma jeszcze trochę gazu w butli?
|
PAGAN Wwa | 2004-03-06 11:31:11 moze chcial przelac troche gazu do kanistra, bo przejal sie zakreceniem gazu przez rosjan. |
![]() Trojan1000 Citroen AX Łódź | 2004-03-06 13:56:52 Jest podobno jakaś klapka przy LPG montowana w mercedesach. Podobno w mercedesie jak nie ma tej klapki to może się zdarzyć że wypuchnie kolektor dolotowy ale nic więcej się nie powinno stać oprucz ruiny pod maską ![]() A co do regulacji LPG to miałem przyjemnośc regulowania jej w fordzie scorpio mojego brata i tam był taki feler że przewód od reduktora do parownika opierał się o kolektor wydechowy (nie musze tłumaczyć czym to grozi) Przewody gumowe również były juz nadające się do wymiany. To scorpio było 1985 z roku a instalacja gazowa była w nim od nowości (podobno była holenderska, mi wygladała na włoską z wlewem holenderskim). Przy regulacji pare razy zdarzyło mi się że strzelało z silnika ale jak troche poregulowałem to było O.K A wracając do sprawy to wydaje mi się że musiała się instalacja rozszczelnić albo był jakiś błąd konstrukcyjny. [ wiadomość edytowana przez: Trojan1000 dnia 2004-03-06 13:58:14 ] |
polonezcaro . | 2004-03-06 14:22:50
no brawo.. sam to wymysliłeś ![]() pewnie przeczytaleś na allegro o gumowych krążkach ( tzw waga) ktore montuje się (między innymi) w mercedesach... tylko jak byś chociaż miał pojęcie od czego występują tzw "strzały" ... ale co ja będe Ci tu tłumaczył. Metalowa waga podczas wystrzału wygina się - wystarczy zdjąć filtr powietrza wziąść młotek i ją poprostu wyprostować , bo gdy jest ona krzywa silnik nie pracuje prawidłowo (najlepiej kupic nową) ... a gumowa powraca do swojego poprzedniego kształtu, Ale wiesz już są leprze pomysły na tą przypadłośc ![]() w PN też strzela ( mnei nie ale słyszałem i widziałem takie "cuś" w kilku PN) A co do klapek antywyguchowych montowane w samochodach z plastkową obudową filtra powietrza - sa bardzo śmiesze - i jak piszą w reklamówkach - nadają sportowego wyglądu silnkowi ![]() ![]() A co do wybuchu w garażu - szkoda chłopaka ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: polonezcaro dnia 2004-03-06 14:30:02 ] |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2004-03-06 14:25:04 Nie jest powiedziane że przyczyną wybuchu była instalacja LPG, może mógł mieć nieszczelna instlacje od benzyny, ale w takich przypadkach zawsze sie zwala na to co zostało zamontowane, a mógł przeciez rzucić niedopałek w rozlaną benzyne i było. Wszysyko jest możliwe, albo grzebał w silniku, cos spieprzył, odpalił i zaczeło sie jarać. Nie wiem przyczyn może być wiele. |
polonezcaro . | 2004-03-06 14:33:23
no masz racje - to nie musiał być gaz... |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2004-03-06 14:44:20
Olaf - odpuść sobie takie teksty, zestawiasz dwie wypowiedzi a w klubie jest 153 osoby, ja też nie wierze że instalacja wybuchła tak sama z siebie, mozna to jedynie zrzucić na głupotę majstrującego przy niej - fakt że jest to tragedia w tym przypadku ale niech to będzie ostrzeżeniem dla wszystkich aby nie próbowali kombinować z czymś na czym sie nie znają |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-03-06 15:23:11 Dlatego ja się nie dotykam czego nie znam ![]() |
![]() JACU626 Miłośnik FSO BIAŁY CZARNY SREBRNY ... TSA - RTA | 2004-03-06 16:13:34 Pamiętajcie tez ze jak juz majstrować coś będziecie przy instalacji to wskazane aby w garażu kanały nie było, zresztą nawet jezeli instalacja jest minimalnie nieszczelne to po kilku dniach stania w garażu i tak w kanale jest pełno gazu. Wystarczy wtedy niewielka iskra i wybuch gotowy. Sam gaz nie jest grozny tylko jego mieszanina z powietrzem. |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-03-06 18:20:31
i tu kolega ma 100% racje. niema mozliwosci aby instalacja gazowa wybuchla. w zbiorniku nie ma tlenu a gaz sam w sobie jest nie palny.tylko mieszanina gazu z tlenem ktory jest w powietrzu. niema mozliwosci aby plomien cofna sie rorkami do zbiornika bo w rorce nie ma mieszanki. jest to udokumentowane. w necie jest strona gdzie testowali butle na poligonie roznymi rodzajami pociskow. nawet pociski zapalajace i nawet wowczas zbiornik z gazem nie wybuchl.. zbiorniki byly napelnione gazen w roznym stopniu. na podstawie testow wystawiono ekspertyzy. http://www.polgas.pl/subpages/raportze.html propan-butan jest ciezszy od powietrza i "lubi" kanaly w garazu wystarczy mala iskra nawet z wlacznika swiatla i o nieszczescie nie trudno. jak moj znajomy mial (na poczatku gazu w polsce) lpg to zawsze jak schodzil do garazu to zanim zapalil swiatlo to sprawdzal na nos czy nie smierdzi. dopiero potem zapalal swiatlo jezeli mial szczelna instalacje to w 100% wypadek nie jest z winy lpg . a wyguch lpg mogl byc spowodowany dopiero gdy butla sie nagrzala od pozaru. ale od tego jest zawor bezpieczenstwa w wielozawoze ktory upuszcza nadmiar cisnienia.co niedopuszcza do eksplozji. lecz nie mozna wykluczyc nieszczelnosci.bo byc mogla. co bylo przyczynom nieszczescia oszacuja eksperci i powinni opublikowac raport w wiadomosciach . ps szkoda chlopaka [ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2004-03-06 18:22:57 ] |
PAGAN Wwa | 2004-03-07 09:54:54 a kto umarl ten nie zyje. strasznie sie tym przejalem. nie znam kolesia i mam go oplakiwac? moze startowal do nagrody darwina? kazdy chce byc przeciez slawny, buehehehe! |
![]() Trojan1000 Citroen AX Łódź | 2004-03-07 10:07:03
Co do Klapek w Mercedesach to mój brat ma mercedes W126 (rdzewieje pod kamienicą w stanie złom) i chciał założyć LPG i koleś od montażu gazu w Łodzi na giełdzie samochodowej wyjaśniał mu że do mercedesa są droższe instalacje bo trzeba dać duży reduktor który ciężko zdobyć i że w mercedesach montuje się klapke antywypuchową Prawdopodobnie chodziło mu o tą nieszczęsną puszke filtra która lubi się pogiąć ![]() [ wiadomość edytowana przez: Trojan1000 dnia 2004-03-07 10:37:45 ] |