Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mandes TOYOTA DRIVER Toyota Starlet Warszawa | 2004-03-10 11:41:53 Ja bym radził spróbować przesmarować jakimś smarem penetrującym typu WD-40,(or something....) u mnie poskutkowało. |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-03-10 13:10:34 Wykręcaj na gorącym silniku.
Nie ciągnij powoli z siłą, tylko napręż klucz na świecy dość mocno, ale z czuciem i uderz go pięścią. Pamiętaj, klucz musi być dobrze naprężony i ani grama luzu ! Powinna puścić bez gadania ![]() Sposób sprawdzony dla 99% zardzewiałych/zapieczonych śrub. 0,99% się ukręca, a 0,01% pęka klucz ![]() Powodzenia. |
![]() Tomaszkoss Starlet 1.3, Opel Ma ... Poznań | 2004-03-10 19:54:18 U brata w toyce byl podbny motyw, tez nie szlo jednej za nic wykrecic, klucz sie skrecil kilku krotnie wzdloz swojej osi po przylozeniu duzej sily, ale lepszy (mocniejszy klucz) i jeszcze wieksza sila pomogly, przy odkrecaniu raczej ciezko zerwac gwint. |
Adam_PE TOYOTA DRIVER Camry żyrandolowo | 2004-03-10 22:58:19 No właśnie nie wiem. Jak mi gość tłumaczył jak dokręcać świece po wymianie to powiedział, że jak za mocno dokręcę to potem jak będę wykręcał to wyjdą razem z gwintem = remont głowicy. |
![]() Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2004-03-10 23:32:33 Hmm, ja z kolei słyszałem, że nie należy wykręcać świec gdy silnik jest gorący ze względu na różną rozszerzalność cieplną meta;i z których wykonane są świece i głowica. Innymi słowy-grozi to zniszczeniem gwintu w głowicy ![]() |
![]() ko-hoshi TOYOTA DRIVER now Civic ex Starlet Posen | 2004-03-10 23:42:46
Dokładnie, trzeba było porządnie pospawać uchwyt klucza i zapodać trochę newtonów, tak jak Perzan pisał, po poprawnym zamocowaniu klucza pociągnąć, raz a dobrze, a nie powolutku; klucz zapiszczał, skręcił się trochę, ale świeca puściła ![]() A co do temperatury to nie wiem. [ wiadomość edytowana przez: ko-hoshi dnia 2004-03-10 23:44:03 ] |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-03-11 01:04:19
Mnie mówiono, że nie zakręca się świec na gorącym silniku, bo po ostygnięciu głowica się sporo kurczy i gwint totalnie się zapieka. Oprócz wykręcenia świecy z gwintem z głowicy, istnieje jeszcze ewentualność ukręcenia samej świecy. Wtedy w głowicy zostaje cały gwint świecy i dopiero wtedy zaczyna się jatka. Przerobiłem to na własnym (obecnym) silniku jak i kumpel w Fordzie. O ile u niego obyło sie bez zrzucania głowicy, o tyle u mnie niestety poszła na warsztat ![]() Dobry klucz i zryw. To działa ! Pozdro. |
![]() SylwekMad TOYOTA DRIVER Toyota Carina E 2.0 ... Warszawa | 2004-03-11 10:11:47 Dzieki za wszelkie informacje. Bede dzialac oby skonczylo sie to dobrze ![]() |