Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Maciek1 Opel Astra II Combi ... Łęczyca | 2004-03-11 10:55:41 Pierwszą podstawową żeczą jest odpowiednia linka nie polecam podróbek bo są do du..... (wypadają z licznika)
Demontaż. Należy odkręcić linke ze skrzynibiegów następnie wyjąć ją z blachy gdzie jest wciśnięta uszczelką gumową i od strony silnika tyle. Wsiadamy do środka, w dłoń srubokręcik krzyżak i do dzieła. Odkręcamy obudowe zegarów, która jest na 2 śrubach , po zdjęciu obudowy ukazują nam się następne 4 śrubki trzymające zegary ( lepiej mieć śrubokręt dobrze namagnesowany, bo potem znaleźć śrubki to jest wielki kłopot). Jak odkręcimy wszystkie śrubki wyciągamy delikatnie zegary do siebie. Linka w regarach jest na zatrzask więc aby ją odpiąć naciskamy jej końcówką i wyciągamy. jak ją wypniemy udajemy się do komory silnika i wyciągamy całą linkę. UFFFFF wyjęta. Montarz nowej linki. Tutaj zaczynamy od przełożenia linki od strony silnika do kabiny. Wpinamy linke w licznik tak aby zatrzask zadziałał i linka nie wysuneła się z licznika. Następnie przykręcamy zegary 4 śrubkami i tu znowu ( namagnesowany śrubokręcik sie przyda),jak już licznik zamontowany to czas na obudowe ta jest jak wcześniej już pisałem w cz.1 na 2 śrubkach. Jak już zamontowaliśmy zegarki i obudowy udajemy sie dokomory silnika. na lince jest znaczek w postaci 3 luib 4 zielonych kresek , ten punkt należy ułożyć na blache gdzie jest przumocowana linka gumową nakładką. Dopiero w ostatnim momencie montażu wkręcamy linke w skrzynie biegów. Prosze pamiętać o znaku na lince w postaci 3 lub 4 zielonech kresek (tak jest na oryginalnej lince), ma to istotny wpływ na działanie linki. Ps.: Mam nadzieję , że dość jasno opisałem tą operację. |
![]() Maciek1 Opel Astra II Combi ... Łęczyca | 2004-03-25 11:34:58 Oczywiście są dwie możliwości :
Pierwsza to wejście linki w zegar się wyrobiło i nie działa jak trzeba. Druga to fakt grzebania w licznikach, możliwe , iż cosik sie spitoloło na rolce w którą wchodzi linka |
![]() squadak czarny Kraków | 2004-03-25 12:15:23 skoro grzebal w zegarach i sciagal wskazowki to mogl je zle zalozyc, a druga mozliwosc to masz zly rozmiar opon |
![]() Maciek1 Opel Astra II Combi ... Łęczyca | 2004-03-25 12:54:32 wskazówka od obrotów silnika powinna wskazywać około 1000, natomiast wskazówka od prędkościomierza przy odpalaniu silnika może na moment podskoczyć już widziałem takie cosik w kilku modelach ||Esiego , a szczególnie w tych gdzie jest wsopomaganie kierownicy( terz tak mam) A co ma wspólnego opona do wskazówki prędkościomierza przecież linka jest montowana do skrzyni, a nie do koła.
[ wiadomość edytowana przez: Maciek1 dnia 2004-03-25 12:55:57 ] |
![]() squadak czarny Kraków | 2004-03-25 17:07:10
Ma to wspolnego ze jak masz zalozone opony nie takie jak powinny byc to kolo ma inna srednice, a co za tym idzie jeden obrot kola to inne przesuniecie auta, wiec licznik przeklamuje. Jak masz za duze opony to pokazuje mniejsza predkosc niz rzeczywista, a jak za male to wieksza. do juwisza: 175/70 R13 to dobry rozmiar dla essiego, a dla wiekszych felg sa odpowiednie opony o mniejszym profilu np. dla 14'' 185/60 R14 lub 175/65 R14 |
![]() WilK Honorowy Członek Klubu Black Magic Prowansja | 2004-03-25 20:29:36 Ogólnie przyjęty typoszereg jest taki: 175/70/13, 185/60/14, 195/50/15, 205/40/16 itp. |
![]() NoSeK Audi A4 B7 3-CITY | 2004-09-15 23:31:01 Wątek spada z podwieszenia ... wszystko jest w poradach |