MotoNews.pl
1 Jak zwiększyć moc auta na gazie (41901/18)

Jak zwiększyć moc auta na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zacząłem ten temat w innym wątku i z wiadomych przyczyn posty wyparowały, więc zakładam nowy

PYTANIE:

Czy jest jakiś sposób (oprócz ustawień komputera) na dodanie 5-7% mocy samochodowi z instalacją gazową.
Chodzi mi o to, jakie zabiegi można wykonać, aby niezbyt dużym kosztem podnieść lekko moc i żeby działało to podczas jazdy na gazie.
Czytałem na forum o różnych filtrach sportowych, wkładkach, chipach (czy to działą w silnikach benzyna/gaz?), ale za pierona nie wyznaję się w tym, dlatego proszę o pomoc.

Głównie chodzi mi o silnik V6 3,0 w Toyocie Camry.

Cze

Jest możliwość podniesienia mocy na gazie poprzez zamontowanie wariatora.

A co to jest ten wariator?

Wariator służy do zwiększenia kata wyprzedzenia zapłonu, dzieki czemu mozna minimalnie poniesc osiagi pojazdu na gazie.

Metodami domowymi nic więcej nie wymyślisz.

hmmmm wariator mówisz ? W życiu nie słyszalem o czymś takim

Powiedz benezis, a czy może to w jakiś sposób zmniejszyć żywotność silnika ?
Jak myślisz, czy takie cudo zakładają gazownicy ? A może znasz takiego, który to robi ?
Ile to kosztuje ?

To takie ustrojstwo zmieniające kąt wyprzedzenia zapłonu w czasie jazdy na gazie. Mi gazownicy proponowali przy instalacji ale w końcu się okazało, że do tego silnika nie ma. Cenę jaką podali to okolice 600 zł.

BTW: Można przecież na stałe wyprzedzić sobie zapłon o kilka stopni, czemu ma służyć wariator?

Zanim podniesiesz moc silnika na gazie postaraj sie najpierw wyrownac osiagi z benzyną.Postaraj sie o duzy przelot mixera i dobry wydajny parownik.Wtedy masz duze szanse ze sam zestroisz sobie gaz a zaplon mozesz przyspieszyc o 5-6* bez uszczerbku dla silnika,wariatory sa dosyc drogie i trzeba znalesc model konkretnie dedykowany dla Twojego autka.Tylko wlewaj raczej wtedy benzynke 98okt.

hej a mmam pytanie wczesniej był tutaj poruszany temat wkładek co to własciwie jest ?????

5-7% zwiekszyć moc w n/a i to nagazie troche ciężkie i kosztowne
kolektor wydechowy, wydech komletny dolot poiwetrza no i dobre lpg z sekwncyjnym wtryskiem

zyzy co to jest instalacja z sekwencyjnym wtryskiem to taka za około 2500 z komputerkiem do 16 zaworowca

NIe to jest taka instalacja LPG od 4000 zeta i praktycznie jest bardzo mała strata mocy na LPG w porównaniu do benzynki.

NIe to jest taka instalacja LPG od 4000 zeta i praktycznie jest bardzo mała strata mocy na LPG w porównaniu do benzynki.

A tak wygląda taki układ na potężnym silniku V8, niestety nie toyotowskim

Cytat:
2004-03-15 19:14:20, benezis pisze:

nie posiada zwężek w dolocie i innych syfow ograniczjących dolot powitrzea

Myślałem o takiej instalacji do Camry, ale odkąd przejechałem się taką z 2 generacją i nie odczułem straty mocy, a potem znalazłem ludzi zakładających taką instalację we wzorowy sposób, to mi się odechciało wydawać 4000 zł

Zapytam więc o wydajny parownik i mikser, założę komputer AL-700 i się podreguluje żeby było dobrze

Pogadałem z fachurami z Alba-Gazu, którzy powiedzieli, że do Toyoty Camry nie zakłąda się wariatora. Koniec. Kropka.