Immobilaizer...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Heja
Szybkie pytanko, czy immobilaizer odcina coś jeszcze oprócz pompy paliwa? Tzn, czy na gazie można odpalić espero bez zakodowango kluczyka?
Pozdr.
Tom

Cytat:
2004-03-15 21:00:43, Tom69 pisze:
czy na gazie można odpalić espero bez zakodowango kluczyka?

Tak

Cytat:
2004-03-15 21:09:01, Martinezzz pisze:
BBCode Quote End -->
Tak

O w morde.
Tom

Cytat:
2004-03-15 21:09:01, Martinezzz pisze:
Cytat:
czy na gazie można odpalić espero bez zakodowango kluczyka?

Tak

Eee tam, spoko!!! - nie jest chyba tak źle... Fakt - powinien dopalić na gazie bez kluczyka z immobiliserem (albo z immobiliserem, ale niezakodowany), ale jak włożysz taki kluczyk do stacyjki to nawet go nie przekręcisz - blokuje się - tak więc odpalenie jest możliwe, ale po rozwaleniu stacyjki.

PS Jeśli jestem w błędzie - niech ktoś mnie poprawi

[ wiadomość edytowana przez: zitam dnia 2004-03-15 22:38:43 ]

Cytat:
2004-03-15 22:37:15, zitam pisze:
Eee tam, spoko!!! - nie jest chyba tak źle... Fakt - powinien dopalić na gazie bez kluczyka z immobiliserem (albo z immobiliserem, ale niezakodowany), ale jak włożysz taki kluczyk do stacyjki to nawet go nie przekręcisz - blokuje się - tak więc odpalenie jest możliwe, ale po rozwaleniu stacyjki.

PS Jeśli jestem w błędzie - niech ktoś mnie poprawi
[ wiadomość edytowana przez: zitam dnia 2004-03-15 22:38:43 ]

A dlaczego nie przekręcę? I dlaczego miałby się blokować? Jeśli działanie immobilaisera w espero działa tylko na zasadzie odcięcia zasilania pompy paliwa....to jestem w stanie uruchomić samochód bez kluczyka w 2 minuty
Tom

Przekręcisz kluczyk, ale samochodu nie odpalisz nawet na gasssie.
Złodzieje maja na to sposób (jeśli nie mają kluczyka z immobilajzerem ):

Przyjeżdżają z kompem z identycznego samochodu jak ten kradziony.
Podmieniają kompa i mają z głowy immobilajzer.
Teraz odpalaja na krótko albo dorobionym kluczykiem i po frytkach

Przede wszystkim o uzywa sie czegos takiego jak kluczy tytanowych.
Nie ma czasu na dorabianie kluczykow itd...
Kupuje sie odpowiedni kawalek tytanu (mozna to dostac bez problemu na stadionie) i szlifujesz pod ksztalt klucza.. wkladasz i przekrecasz lamiac wszystko w stacyjce... nawet blokade kierownicy...
Do tego tak jak JACO napisal drugi komp i po zabawie... nawet "merca" w ten sposob ukradniesz.

No ale ja dalej nie mam pewności co do tego co odcina immobilaiser, można to chyba sprawdzić wyjmując bezpiecznik od immobilaisera i odpalić go na gazie. Mam zresztą dorabiany niezakodowany kluczyk, dziś to sprawdzę...ale nie wiem czy się pochwalę na forum
Tom

Według mnie to immobilajzer blokuje kompa, więc jedyny inny sposób dla złodzieja to szybko przerobić silnik na zasilanie gaźnikowe

Głowy (nie mówiąc już o innych członkach ) sobie nie dam uciąć, ale w zamierzchłych czasach ktoś pisał, że bez problemu odpala swój samochód na gazie (pomimo immobilaisera).
To jak to w końcu jest? Gaziarze - do dzieła.

[ wiadomość edytowana przez: Martinezzz dnia 2004-03-16 21:18:53 ]

Prosta sprawa
Sprobojcie odpalic samochod na gazie po wyciagnieciu bezpiecznika od Immobilaizera... zycze powodzenia.. sie juz ze Speed R - em nameczylismy

Czyli co? Skłamałem? No to się kajam

No to ja wam powiem....na gazie odpala;-( A jak się wyjmie bezpiecznik to pewnie odcina coś jeszcze. Rozpoczynam kampannię zabezpieczającą
Tom

To w takim razie odwołuje kajanie

No to świetnie
Trzeba coś zadziałać chyba...

Cytat:
, czy immobilaizer odcina coś jeszcze oprócz pompy paliwa? Tzn, czy na gazie można odpalić espero bez zakodowango kluczyka?

Immobiliser nie odcina pompy paliwa, a jedynie sterowanie wtryskiwaczy paliwa.
W związku z tym na gazie można samochód uruchomić jeżeli na to pozwala sama instalacja gazowa, bo są instalacje, które automatycznie uruchamiają samochód na benzynie.
Żyby więc unieruchomić samochód równiez na gazie, proponowałbym prosty (ukryty gdzieś) dodatkowy wyłącznik zapłonu.

Tak, tak, ja tez kiedys probowalem, na gazie odpala, nie od razu, ale sie chwile pokreci i odpali niestety... Ale czy nie da sie immobilisera podlaczyc jeszcze pod zaplon na przyklad? Jak to wyglada ze strony instalacji elektrycznej?

Cytat:
2004-03-17 12:25:41, Andrzei pisze:
Immobiliser nie odcina pompy paliwa, a jedynie sterowanie wtryskiwaczy paliwa.
W związku z tym na gazie można samochód uruchomić jeżeli na to pozwala sama instalacja gazowa, bo są instalacje, które automatycznie uruchamiają samochód na benzynie.
Żyby więc unieruchomić samochód równiez na gazie, proponowałbym prosty (ukryty gdzieś) dodatkowy wyłącznik zapłonu.

No ja mam takową instalację, ale mogę "awaryjnie" uruchomić samochód na gazie, raz tak uruchomiony już za każdym razie odpala na gazie do czasu nie przełączenia na benzynkę i wtedy już powraca w normalny trym pracy. A że mam problemy z pompą paliwową to odpalam na gazie...Na razie rozważam dwie wersje, jednoczesne odłączanie dodatkowym wyłącznikiem elektrozaworu gazu i pompy paliwa, ewentualnie odcięcie zapłonu, jeszcze tylko nie wiem gdzie się wpiąć jeśli chodzi o zapłon.
Pozdr.
Tom

Cytat:
2004-03-17 12:28:26, QLogic pisze:
Ale czy nie da sie immobilisera podlaczyc jeszcze pod zaplon na przyklad? Jak to wyglada ze strony instalacji elektrycznej?

Według mnie się nie da.
Immobiliser fabryczny współdziała tylko z komputerem i trzeba by pewnie jakoś specjalnie komputer pod te potrzeby zaprogramować.
Dodatkowy wyłącznie będzie pewniejszy bo nietypowy.

Witam!

Ja bym polecał Identyfikację (Allegro - TU). Sam ostatnio zaainstalowałem, ale podpinałem pod pompę, a nie pod zapłon - w tym wypadku trzebaby pod zapłon podpiąć). To bardzo fajne urządzonko - jaknie masz karty - nie odjedziesz daleko bolidem - ja podpiąłem pod alarm z funkcją antynapadu (Skorpion Z1) i jest super - odcina pompę - samochód staje i włącza się alarm - bajer!!!