Problem z ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Omega A 1991r, C20NE.
Problem polega na tym: zima i przy temp. poniżej 10 stopni przy dużej wilgotności zapala mi się kontrolka ABS a co za tym idzie przestaje on działać. Stawiam na któryś czujnik, ale dziwne jest to,że czasami przed zapaleniem się kontrolki naciskając pedał hamulca słyszę jakieś trzaski, pedał jest gumowy, tak jakby jakiś zawór przepuszczał. Czy w moim sprzęcie jest możliwość odczytania kodów błędów?
Dzięki z góry za pomoc!

Czemu nie skorzystasz w wyszukiwarki ?
Spojrz tu -http://www.lob.neostrada.pl/b/abs.htm

Z wyszukiwarki korzystałem, a piszę o kodach bo w ASO powiedzieli mi, że chyba mój sterownik od ABS nie zapamiętuje błędów!
Na forum nie mogę znależć żadnego tematu na temat ABS.

Obstawiam pęknięty przewód/zły kontakt na gnieździe któregoś z czujników

Witam

miałem takie same objawy
przyczyną okazał się pęknięty przewód przy przednim lewym czujniku

zlokalizowanie który to czujnik trochę trwało ale zauważyłem że ABS najczęściej rozłączał się przy skręcie w lewo lub po najechaniu lewym kołem na nierówność lub dziurę
w ASO powiedzieli mi że w mojej Bestii nie ma możliwości zdiagnozowania ABS-u kompem, tak więc obserwowałem, obserwowałem i w końcu obstawiłem lewy przód, strzał okazał się celny

od ok 1,5 miesiąca nie mam już problemów z ABS-em

c24ne '89

pozdrawiam
Sagittario

heh a mi elektryk mowil ze jest taka mozliwosc zdiagnozowania po podlaczeniu do komputerka. Z reszta niedlugo sie upewnie bo po prostu bede musial. Z tym ze mi swieci sie ciagle, wiec nie potrzebna jest w komputerku "pamiec awari" - moze o to chodzilo tym w ASO

Przejrzałem schematy elektryczne Omegi A i wydaje się, że naprawdę nie można zdiagnozować ABS, ponieważ ze sterownika ABS nie wychodzi żaden przewód do złącza diagnostycznego, tylko wychodzi przewód do lampki na desce.
Pozdrowienia!