| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-03-18 23:03:46 i zaczely sie schody. chcialem zalozyc felgi do dfa a tu sie okazuje ze sie nie da. dystanse ktore dostalem razem z fiatem uniemozliwiaja poprawne zalozenie felg.
bylem z tym w zakladzie, zeby mi je zalozyli, ale za przeproszeniem jest to jedna wielka rzezba w gownie. otwor na piaste w dystansie jest zbyt duzy i tylko przypadek moze sprawic, ze felga dobrze sie ulozy. z reszta i tak felga pracuje w tym przypadku na srobach. chodzi o to, iz otwor na piaste zarowno w felgach jak i w dystansach jest zbyt duzy. potrzebuje albo dystansow ok 4cm takich aby ciasno nachodzily na piaste, albo jakiejs rady od tych co mieli takie fele w dfie, albo cudu. daje topic na ogolnym bo bardziej mi zalezy na radach. ale jesli ktos ma cos takiego na zbyciu to chetnie przyjme propozycje a! ile takie cos moze kosztowac u slusarza??? ja w ogole nie mam pojecia... ps. wiem ze bratek na nich jezdzil, ale sposob ktory mi podawal nie gwarantuje poprawnego zalozenia fleg. |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2004-03-18 23:12:27 co do tokarza, to w dużej mierze zależeć to będzie od materiału - czy on ma kupić, czy ty sobie kupisz/wykombinujesz itp. to duża część ceny (zakładam, że mają być alu). druga sprawa, że od materiału zależy, ile będzie miał z tym roboty... |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-03-18 23:12:37
:O za jedna sztuke?? macie jakies inne propozycje dzieki schwepes ale cena mnie porazila... za sama tulejke... to nie che myslec ile caly dystans... [ wiadomość edytowana przez: dejta dnia 2004-03-18 23:13:29 ] a.. i zapomnialem dodac, ze z przodu musza byc dystanse wiec ta tulejke to trzeba w ten dystans wbic. musza bo by o sprezyne ocieralo [ wiadomość edytowana przez: dejta dnia 2004-03-18 23:16:14 ] |
ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-03-18 23:22:01 to co te felgi maja ET 150 czy co? to taka felga?
wg moich danych powinna miec ET30, chyba ze to jakas 7" albo lepiej |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-03-18 23:30:30 zapomnialem jakie mam haslo na serwer i niemoge zdjecia przeslac...
to nie sa te fele tez atsy ale inne. moje to ponoc ats cup |
ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-03-18 23:33:45 te sa za 799 komplet, nowki niesmigane 13x6" ET30 4x100, pierscien ok 55mm wiec do wytoczenia 3mm |
czeczun F&F Sympatyk FSO 125p '87 Toruń | 2004-03-19 10:03:08 Ze wszystkimi ats'ami są schody żeby je założyć.
Myślę, że mógłbyś spróbować założyć felgi tak jak ja to robiłem. W otwór centrujący (średnica powyżej 58mm) jest nabita tuleja (fiatowski rozmiar 58mm), która (w moim przypadku) wystaje z felgi na 5mm. Ten manewr daje tyle, że mogę na tej tulejce osadzić dystans i spokojnie założyć koło idealnie osadzone na piaście. Felga przykręcona jest śrubami pływającymi. Cały patent kosztował mnie w Toruniu 15 zł za sztukę (5 zł za roztoczenie felgi o 1mm [57 -> 58 mm], i dopłata 10 zł za dorobienie tulejki). A oto mniej więcej jak to u mnie wygląda: zdjęcia felgi |
ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-03-19 10:18:03 czeczun, a gdzie w Toruniu dostane sruby plywajace? chodzi mi o dluzsze do tych moich felg i do boba |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-03-19 10:38:19
patent jest bardzo dobry. sroby plywajace tez sa git. a w ogole to czemu "pływające"? jak one dzialaja? i jeszcze jedno pytanie: czy ta tuleja sie nie "zruszy" podczas jazdy ? czy ona jest na tyle mocno ulokowana w otworze centrujacym, ze wytrzyma wszelkie przeciażenia? a! czy mozna dostac dluzsze sroby? ok 9 cm? |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-03-20 00:29:43 plywajace dlatego, ze roznica w rozstawie srob jest korygowana przez przesuwne podkladki stozkowe ktore sie ustawiaja mimosrodowo wzgledem sruby dzieki czemu mozna ja elegancko dokrecic i nie bac sie ze peknie podczas jazdy na skutek dodatkowych maprezen zginajacych wywolanych roznica srednicy rozmieszenia otworow |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-03-20 14:19:02 a ile takie srobki kosztuja? musza byc dlugie. |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-03-20 14:24:40 Ja założyłem na dłuższych śrubach do alu od poloneza. Nie przejechałem dużo ale nie widze żadnych negatywnych skutków jak narazie. Ale może w przyszłości skuszę sie na śruby pływające. Chociaż jakiś majster w zakładzie w felgami mówił że to mi i tak nie pomoże.
Jak to wygladało w rajdówkach OBRu czy startowali na ATSach 4x100 czy 4x98 ?! |
lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2004-03-20 15:03:39
wydaje mi sie że tyle opini ilu majstrów tym zajmujących sie , jesli tylko pierścien centrujący idealnie siada na piaste a rozstaw jest 4x100 to można spokojnie śmigac , gorzej jest gdy felga trzyma sie na samych śrubach , wtedy to ....... |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-03-23 18:54:59 Wlasnie wrocilem z zakladu w ktorym z alusami robia wszystko. Facet mowi, ze bedzie pasowac jak ulał. Koszt calej imprezy wyniesie mnie 120 zl.
Tuleje beda wbite w felge i od razu w dystans. Niestety 4cmtrowy dystans bedzie trzeba splanowac o 1 cm. Generalnie facet mowi ze da sie zrobic wszystko i nie ma z tym problemu. Mowi rowniez ze nie ma sie co bac o rozstaw srob w feldze. Mowi, ze nie trzeba miec srob plywajacych. Ps. od razu mi zrobi nabe |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-03-23 23:24:28 ogladalem u znajomego ats classic 8x13 z rozstawem 4x98... podobno to stare "rajdowe" felgi byly, tak ze podejrzewam ze przynajmniej czesc ekip jezdzila na 4x98 |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-04-25 15:18:08 odkopałem ponieważ mam problem z moimi alu.
a mianowicie mam pytanie czy są śruby do kół (alu) o długości ok 65mm (dł. od początku śruby, do początku stożka) .tzn znalazłem na allegro ale wolałbym kupić jakieś "pewne" a nie eksperymentować. dodam że mam dystansy ze stali o gr. ok 20mm. można je przykręcić do piasty a felgi do dystansów? poradżcie coś bo już mam dosyć!! same problemy z tymi felgami ,np. okazało się że wszystkie 4 szt są do prostowania! minimalnie ale jednak dzięki za rady ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-04-25 16:21:12 najdluzsze "sklepowe" sruby do alu do poloneza{ sa 3 dlugosci} zdaje sie moga miec podobny wymiar jak te ktorych szukasz, albo sa ciut krutsze.no nawet nie mam teraz jak sprawdzic... jesli jeszcze nie sprawdzales u siebie tych dlugich od polda to moze warto? poza tym kosztuja 1.90 za sztuke... |