Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2004-03-19 20:40:50 A z tymi dźwiękami to spróbuj ustalić skąd one się wydobywają ;
- to mogą to być źle ułożone sprężyny i podkładki gumowe. One mają tylko jedno "ustawienie" w którym powinny pracować. Możliwe, że z powodu złego ułożenia sprężyna ociera się o dolną lub górną część kielicha McPhersona i powoduje takie nieprzyjemne "chrobotanie" na nierównościach ![]() [ wiadomość edytowana przez: HenBas dnia 2004-03-19 21:07:08 ] |
Armani01 | 2004-03-19 20:54:25 Zych a co oprucz amorków wymieniałeś
Co przy okazji powinno się wymienić ?? |
![]() Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-03-19 21:05:51
Wymienilem dodatkowo łozyska mcphersona, tj. to gorne mocowanie amortyzatora. Mialem przygotowane tez odboje, ale nie bylo potrzeby ich wymieniac. Te lozyska w zasadzie wygladaly ok, ale profilaktycznie zastapilem je nowymi. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-03-19 23:52:06
Hamulce ewidentnie ci zmaścili !! ![]() ![]() ![]() Cechą charakterystyczną po wymianie tarcz czy klocków jest mała skuteczność hamulca przy pierwszych kilku/nastu cyklach hamowania....czyli prawie normalna "twardość" pedału ale niska ""hamowalność" bolida polepszająca się z każdym przehamulcowanym metrem |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-03-20 09:57:18 ja taki sam objaw wpadania pedału miałem gdy pękł mi przewud hamulcowy i płyn spiepszał. Według mnie masz źle odpowietrzone chamulce. |
![]() Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-03-20 21:58:03
Sprawa się już wyjaśniła. Rzeczywiscie jest wyciek plynu przy tylnym lewym bebnie, wiec czeka mnie wymiana cylinderka. Zbieg okolicznosci, ze nasililo sie to po wczorajszej wymianie amortyzatorow (tylu przeciez nie ruszali). Druga sprawa to lozyska przednich kol. Tez do wymiany. Maja duzy luz. Aha i jeszcze prawa koncowka drazka kierowniczego. Zapowiada sie, ze jeszcze pare stowek bede musial wydac. Kurcze, w marcu troche mnie espero kosztuje. Na poczatku miesiaca wymienialem pasek rozrzadu z rolkami ![]() |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-03-20 23:37:04 że tak zapytam jaki masz przebieg |
![]() Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-03-21 09:18:52
123 tys.km |
![]() Janow signum1.9/corsa1.4Si Kraków | 2004-03-21 12:18:08 Na pewno łożyska z przodu zużyte czy może po prostu masz niewłaściwie ustawiony luz po demontażu zwrotnic. |
![]() Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-03-21 12:49:12
A tego nie wiem. Aż tak się na tym nie znam. Tak zdiagnozowali problem mechanicy. Oczywiście jeszcze przejadę się do innego warsztatu. |
![]() Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-03-26 21:38:13 No i dzis sie wszystko wyjasnilo w warsztacie. Bylem wczesniej u innego mechanika i tez orzekl, ze w prawym kole jest fatalny luz, w lewym udalo sie go wykasowac.
Takze zaopatrzylem sie w lozysko i pojechalem dzis do tego samego serwisu, gdzie montowalem amory na wymiane lozyska, koncowki drazka kierowniczego i ustawienie zbieznosci. Juz przy sciaganiu piasty pojawil sie problem, poniewaz nie mozna jej bylo odkrecic... Po jakims kwadransie zostala sciagnieta. Niestety ani na nakretce, ani na osce przegubu nie zostalo juz duzo gwintu... A mechanik spokojnie orzekl, ze bedzie mnie czekal wydatek - nowy przegub. Wkur... sie troche i zaraz poszedlem omowic sprawe z kierownikiem. Tydzien wczesniej mechanik prawdopodobnie zle nalozyl nakretke i dowalil pneumatem na maksa. Na szczescie firma okazala sie solidna. Zamontowali mi nowy przegub, a reszte prac wykonali za spora mniejsza kase. Konkretnie, zaplacilem za wymiane lozyska w przednim kole, wymiane dwoch koncowek drazkow kierowniczych i ustawienie zbieznosci 70zl. Do tego mam nowy przegub, a stary juz czasem postukiwal ![]() ![]() Aha, doszli ktory mechanik mi wczesniej robil te amorki i okazalo sie, ze juz tam nie pracuje. Chyba nie byl najlepszym fachowcem ![]() Nauczke jaka wynioslem z tego zdarzenia to to, ze warto czasem nawet doplacic troche, ale kupowac czesci tam, gdzie beda montowane. Upraszcza to znacznie pozniejsze reklamacje w razie problemow. |
koperfil warszawa | 2004-05-04 08:49:32 Muszę się przyznać, że i mojego esperaka ta przypadłość trafiła
po wymianie amortyzatorów, łożysk Mcphersona,sworzni moja fura zaczeła skrzypieć. Odgłosy dobiegają z okolic tychże kolumn w czesie skręcania szczególnie przy parkowaniu. Co to ku... ma być? |
![]() wolczan Toyota Avensis T22FL ... JELENIA GÓRA | 2004-05-04 15:26:14 mi po wymianie amorków na gazowe, łożysk i końcówek dr.reakcyjnych nie zalożyli podkładek i na lekkich wybojach tak stuka ze czuje sie jak w czołgu
p.s. przynajmiej nie usne z kółkiem... ![]() i jaki jest koszt łożyska do tylnego koła?? |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-05-04 22:05:55
Mam to samo - zakładałem u p. Sławka i dzwoniłem dziś do Niego w tej sprawie. Powiedział, że guma się układa i tak ma być. Ale profilaktycznie w czwartek spotykamy się i ma obejrzeć, czy wszystko jest oki. Pozdr. P. |
![]() ekimm Espero Warszawa | 2004-05-04 23:20:04 no też 4 dni temu wymieniłem amorki z przodu i też co jakiś czas słysze niemiły zgrzyt, musze sprawdzić co to, wymieniałem sam amorki przejechałem na nich 2000 tysiace i zgrzyt słysze co jakiś czas boje sie ze czegos nie dokreciłem niedługo śmigam na kanał i sprawdze |
koperfil warszawa | 2004-05-05 10:42:52 Dzięki pyrkucb dzięki tobie przyoszczędziłem pare groszy na telefon do p. Sławka u którego robiłem swego esperaka.
Widocznie p. Sławek używa skrzypiących gum ![]() Odezwij się w czwartek. |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-05-05 18:02:11
O.K. ![]() Pozdr. P. P.S. P. Sławek to powinien jakiś rabat klubowy zastosować... ![]() |