Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | Gwarantuję ci ze jak przekroczyś ów maxymalny prąd 20 mA to dioda padnie ci. Są i diody co pociągną 50 mA ale większość jest koło 20 mA. Kwestia czasu i tego o ile go przekroczyłeś. Owszem na krótko to moze i bez opora wytrzyma ale na 101% padnie.
NA marginesie. W moim espero '98 mam fabrycznie diody a nie żarówki w drzwiach. Właśnie wymieniłem żarówki na diody w przełącznikach koło kierownicy. Opór 1 kilo + zielona dioda 5mm klarowna (nie matowa i efekt identyczny jak z żarówkami. Przynajmniej będzie spokój z ich przepalaniem. Problem stanowiło rozebranie wyłączników z potencjometrem( prędkość wycieraczek i jasność oświetlenia deski). Na tyle kurestwo jest zaklejone ze bez zniszczeń się nie obejdzie. Dobrałem się więc od tyłu i przy użyciu pinsety i lutownicy z dłuugim cienkim grotem od tyły. Efekt murowany i zniszczeń zero.
Warto sobie przed przeróbką pomierzyć i zapisać na który pin wtyczek idzie + i - bo jak wiadomo diody świecą w jednym kierunku i szkoda darmowej roboty. Użyto tam bodajże szarego i szaro-czerwonego przewodu do zasilania żarówek. Dla nie wtajemniczonych i łopatologicznie:
PAtrząc na diodę można zobaczyć w środku dużą i małą elektrodę. Ta duża ma "wysepkę" która świeci i trzeba ją podłączyć do -. Ta mała elektroda bez "wysepki" idzie do +. To po której stronie jest opór nie ma znaczenia i jest to kwestia wygody w podłączeniu.
A tu macie przeciętne spadki napięc dla poszczególnych kolorów diód jakie należy przyjąć do obliczeń:
Czerwona 1,9V
Pomarańczowa 2,0V
Żółta 2,1V
Zielona 2,2V
Niebieska 3,5V
Białe 3,6V
Wartości przeciętne - czasami jest inaczej ale to wystarczy
[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2004-03-22 13:57:26 ] |