Automat Omega B PROBLEM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie, pojawil mi sie ostatnio problem z skrzynia automatyczna w mojej omedze. Wlacza sie blad Automatik Getribe. Sprawdzalem na komputerze, jakies blad przy biegach 3-4. Pojawia sie zawsze przy 4 biegu i od razu blokuje mozliwosc zmiany biegu. Musze stanac i wylaczyc silnik. Prosze o pomoc, kolegow, czy miesliscie cos takiego i propozycje jak sie pozbyc tego problemu. Szukam tez dobrego specjalisty od automatow z mazowieckiego.

Za pomoc z gory dziekuje.
Ewos

najlepiej zajrzyjTUTAJ

[ wiadomość edytowana przez: _GEPARD_ dnia 2004-04-09 22:43:27 ]

Ja miałem w swojej to samo sprawdz sobie kable są one umieszczone pod skrzynią od spodu ,znajdziesz tam kostki i one najprawdopodobniej powoduja tą usterke
Nie mam pojecia co za debil umiescił je w takim miejscu przeciez wiadomo że jak bedzie sie lało po tym wodą i w zime solą to prędzej czy póżniej przegnije ale komuś sie nie chciało nad tym myslec i walnoł je pod podwoziem nie zabezpieczając
Myśle że u ciebie jest podobnie choc nigdy nie wiadomo .

Pozdrawiam

Ps Daj znać jak usterka ustąpi i co to było

Teść miał często problemy w swojej Astrze, gdyż załączał mu się tryb awaryjny. A co się później okazało, przyczyną były kostki koło skrzyni, tak jak napisał wcześniej Mietek.

Kostki sprawdzilem sa dobre, nawet jedna wymienilem bo mialem. Autko na razie zostawilem w domu po swietach zabieraja sie za to fachowcy. Dam wam znac jak naprawia.

Cytat:
2004-03-21 14:36:56, Ewos pisze:
Szukam tez dobrego specjalisty od automatow z mazowieckiego.

Za pomoc z gory dziekuje.
Ewos

www.automat.pl

Cytat:
2004-04-09 09:45:52, Ewos pisze:
Kostki sprawdzilem sa dobre, nawet jedna wymienilem bo mialem. Autko na razie zostawilem w domu po swietach zabieraja sie za to fachowcy. Dam wam znac jak naprawia.

jesli sprawdziles kostki i sterownik i jest wszystko OKA - to niestety czeka Cie wyciagniecie skrzyni. najprawdopodobniej masz juz wytarte kosze biegow.Ja mialem u siebie tak samo nie przelaczal biegow z drugiego na trzeci.oba kosze do wymiany plus jakies uszczelki duperelki lozyska. po wymianie - jest git

Pytanie:
Czy opisywane symptomy wystepują po rozgrzaniu oleju w skrzyni czy tez tylko na zimno?
Pozdrawiam

Wystepuja caly czas. Zimny czy cieply olej nie ma roznicy.
Cytat:
Ja mialem u siebie tak samo nie przelaczal biegow z drugiego na trzeci.oba kosze do wymiany plus jakies uszczelki duperelki lozyska. po wymianie - jest git

Ile Cie to kosztowaly.

Jeśli będziesz miał namiary na dobrego automatowca to bardzo proszę o adres, tel. Powodzenia.

zobacz sobie stronę

A S B

goście są z Warszawy, a mój mechanik u którego naprawiam teraz skrzynię bardzi dobrze się wyraża o tym warsztacie

Ja też miałem codziennie komunikat Automatikgetriebe w omesi automatycznej i też przyczyną okazała się elektryka, bardzo głupi powód i baaardzo daleko od skrzyni: zwarcie w wiązce idącej do świateł cofania
Ale zanim do tego doszliśmy to
Światła cofania zasilane są z bezpiecznika wspólnego z częścią elektroniki skrzyni, i prawdopodobnie szedł impuls napięcia ogłupiający komputer
JaC

Cytat:
Teść miał często problemy w swojej Astrze, gdyż załączał mu się tryb awaryjny.
A co się później okazało, przyczyną były kostki koło skrzyni, tak jak napisał wcześniej Mietek.

przenosic ten post do dzialu omegi, ale sobie uprzytomnilem ze chyba 2 przenioslem tam w ciagu ostatnich 2 albo 3 dni i pomyslalem ze jesli ten jeszcze tam dorzuce to zrobie Wam taki smienik ze nikt nic nie doczyta. tak wiec, przenosze go poki co tylko do garazu, pozniej go przerzuce jak sie temat skonczy.

na przyszlosc apeluje jeszcze do nowych uzytkownikow forum, ze sa odpowiednie dzialy i zamiast na slepo w pogoni za informacja rzucac posty byle gdzie to warto sie rozejrzec dokladniej, polecam tez uzywanie wyszukiwarki w celu przeszperania archiwum.

pzdr
scoodie