Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-03-21 22:54:37 mam taki problem... komputerek pokazuje mi spalanie ktore mnie zadowala - w granicach 6,5L po miescie, natomiast moja kieszen mowi zupelnie co innego ![]() wiem ze komputerek jest niedokladny itd... ale z jakich wartosci on czerpie dane do wyliczenia spalania? czy sa to jedynie obroty, predkosc czy cos jeszcze... problem jest taki ze ja zawsze tankuje za 50 pln i zawsze jak sie "zapali" rezerwa i taki przejazd od rezerwy do rezerwy jest zawsze w miare podobny - czyli 150 km... czy to nie za malo przypadkiem? wiem rowniez ze rezerwa jest niedokladna ale to sie powtarza z duza dokladnoscia.... z wyliczen to jest tak: za 50 pln tankuje ok 13 litrow. te 13 litrow powinienem spalic podczas jakis troche ponad 200 km zakladajac spalanie 6,5l/100 moj wyniek o ile nie pomylilem sie w obliczeniach to 9l/100 km i wlasnie te 150 km przejezdzane ![]() jak bede mial kase to zatankuje do pelna, przejade 100 km i dotankuje, ale to tez jest niemiarodajne. jak to jest w waszych Yarkach? ile km przejedziecie zq 50 zeta? |
![]() Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2004-03-21 23:03:15 Proponuje zatankowac do pelna, zapisac stan licznika i jezdzic az sie zapali rezerwa. Potem znowu do pelna i masz wszystko co potrzeba do bardziej dokladnego wyliczenia. |
![]() Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-03-22 07:27:36 Ja przejezdzam od pelnego baku do zapalania rezerwy 400+ km (latem jak troche tras robie to nawet 500 bylo) , ale jednak zawsze troche ponad 400km i robie zawsze 50km na rezerwie i tankuje 35litrow... do pelna a bak podobno ma 45 litrow. Czyli po przejechaniu 50km na rezerwie mam jeszcze 10 litrow benzyny teoretycznie ![]() Ale komputer mi pokazuje wlasnie takie wartosci.... Ps. Uzywam tego pedala ktory jest na prawo od hamulca... |
![]() Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2004-03-22 10:48:46 W moim przypadku wskazania kompa są b. dokładne. Różnica wskazań (spalanie average) i wskaźników rzeczywistych to 0,2...0,5 l/100 km. Ale ja zawsze tankuję do pełna. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak chcesz policzyć zużycie paliwa lejąc za 50 zł ![]() Natomiast wskazanie zasięgu (range) jest do kitu. To jest niby algorytm uczący się (wskazania są weryfikowane wg ostatniego pomiaru i poprawiane) to i tak zasięg kończy się na ok. 100 km przed nast. tankowaniem. Dlatego nie warto resetować tego wskazania w normalnej eksploatacji. Ale i tak moim zdaniem to jest zbędny bajer. Nawet blondynka chyba nie będzie jeździć wg tego wskazania ![]() |
![]() Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2004-03-22 13:41:03 Jak najbardziej.
Do obliczenia ilości zużywanego paliwa komp mierzy czas otwarcia wtrysków (a właściwie to sam sobie to liczy przez sterownik wtrysku) i prędkość. Pomiar spalania chwilowego jest znośnie słuszny dla reżimu przyśpieszania i jazdy z V=const. Dla hamowania silnikiem pokazuje głupoty (mimo, że silnik spala paliwo). Widzę, że tego Toyota nie dopracowała. Ten sam myk jest w Avensisach, Corollach i Yarisach - wszędzie tam gdzie jest ten mały, zielony wyświetlaczyk. |
![]() miodek997 TOYOTA DRIVER Toyota Yaris 1,3 Luna Warszawa | 2004-03-22 13:45:12 Oczywiscie odpowiedzi na pytanie ile przejechać za 50 PLN nie ma dokładnie. Zależy czy w mieście czy w trasie , jaka cena paliwa w danej chwili. Ostatnio - wczoraj na 50 PLN ( paliwo 3.59PLN/l) przejechałem na trasie Warszawa- Pułtusk -Ciechanów -Warszawa. To około 220 Km.
Pozdrawiam. |
![]() MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-03-22 14:36:36
widzę to tak: zapala sie rezerwa - jade na stacje od razu - tankuje za 50 zeta - jezdze, jezdze - zapala sie rezerwa - jade na stacje od razu ... itd zasieg miedzy tankowaniami to 150 km sprawdzony wiele razy i z malymi roznicami sie zgadza. wnioski: za 50 zeta przejezdzam 150 km, tak? to za 100 zeta przejade 300 km, tak? wiec dzielac na 3 wychodzi 33,3333... zeta za 100 km przejechanych, tak? a z tego jak podziele 33,3333.. przez cene paliwa (3,65) wychodzi mi 9.132... litra... no i sie załamałem ![]() |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-03-22 14:47:11
A jeżeli pompa musi pocniej pracować przy małej ilości paliwa?? Sorry, ale za 50 zł nie masz nawet 14 litrów w baku (nie liczę rezerwy). 1) Spróbuj jednak zrobić pomiary na pełnym baku. 2) Czy jesteś pewien że liczysz tylko kilometry przejechane, a nie przestane w korkach??? Licznik się wtedy nie zmienia, a paliwka ubywa. |
Crit | 2004-03-22 14:52:23 W takiej sytuacji to yariska w pierwszej kolejności powinna pojechać do serwisu a nie na stację po kolejny bak paliwa.
Może lambda padła i chodzi na serwisowym albo coś innego nawaliło, bo o taki kat że pali ponad 9 l/100 to Cie nie podejrzewam |
beep Yaris 1.3 Wrocław | 2004-03-22 20:55:12 Ciekawa sprawa? Zeby 0,9 az tak duzo palil! Zrob tak jak inny mowia - zatankuj do pelna kilka razy i sprawdz ile wychodzi - bo z tymi komputerkami to roznie bywa.
Pozdro, Beep |
![]() tmw Yaris MMT Poznan | 2004-03-22 21:31:02
U mnie jest tak samo: zawsze do pelna i roznice max 0.5l - przewaznie 0.2-0.3.
A nie jest tak, ze Range dziala dla Full - rezerwa ? czyli dla ok 38l ? U mnie gdy zapala sie rezerwa Range jest rowne zero lub blisko zera czyli wyglada na to ze liczy dystans do zapalenia sie rezerwy. |
![]() MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-03-22 22:33:38
tak tylko to nie jest kwestia kompa bo on pokazuje 6,5 wiec spoko. problem tkwi raczej w rezerwie... albo w silniku... zobacze jak to jest jak zatankuje do pelna... |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-03-23 09:29:27 MarQs
przypomniałem sobie dzisiaj rano o Twoim problemie, kiedy dotarło do mnie że ponad połowę drogi do pracy jechałem bocznymi uliczkami, maksymalnie na 2-im biegu, bo inaczej sie nie dało. W sumie te kilka kilometrów kosztuje mnie pewnie parę litrów paliwa ![]() |
![]() carewicz TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Warszawa | 2004-03-23 09:33:24 A co Ci pokazywał wtedy komputer na pozycji spalania chwilowego??? |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-03-23 10:25:24
Nie wiem czy pytasz MarQsa czy mnie, ale gdyby ... ja na chwilowe nie patrzę. Za kierownicą nie mozna się denerwować ![]() Na zimówkach i w mieście, przez okres zimowy mam średnie spalanie ok. 9.0 l/100 km, latem ok. 7.5. |
![]() ron TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Warszawa | 2004-03-23 10:40:01 U mnie średnie spalanie:
- pierwszy rok 13.000 km (70% trasa) średnio 6,6l z obliczeń - trasa predkość 110-120 km/h ok. 5.0 l z obliczeń - miasto zimą - praca, przedszkole, dom, z porannym grzaniem silnika pod przedszkolem w sumie ok 5 km w jedną stronę, ok. 10l Więc jeżeli to są krótkie odcinki, gdy przez większość jazdy silnik jest niedogrzany to jest to możliwe. Jeżeli chodzi o wskazania komputera to u mnie jest tak jak pisał tmw. Komputer zaniża max do 0.5l - przewaznie 0.2-0.3 I tak jak jackal nigdy nie włączam chwilowego bo zbytnio mnie absorbuje jego obserwacja. |