| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-03-21 22:54:37 mam taki problem... komputerek pokazuje mi spalanie ktore mnie zadowala - w granicach 6,5L po miescie, natomiast moja kieszen mowi zupelnie co innego wiem ze komputerek jest niedokladny itd... ale z jakich wartosci on czerpie dane do wyliczenia spalania? czy sa to jedynie obroty, predkosc czy cos jeszcze... problem jest taki ze ja zawsze tankuje za 50 pln i zawsze jak sie "zapali" rezerwa i taki przejazd od rezerwy do rezerwy jest zawsze w miare podobny - czyli 150 km... czy to nie za malo przypadkiem? wiem rowniez ze rezerwa jest niedokladna ale to sie powtarza z duza dokladnoscia.... z wyliczen to jest tak: za 50 pln tankuje ok 13 litrow. te 13 litrow powinienem spalic podczas jakis troche ponad 200 km zakladajac spalanie 6,5l/100 moj wyniek o ile nie pomylilem sie w obliczeniach to 9l/100 km i wlasnie te 150 km przejezdzane jak bede mial kase to zatankuje do pelna, przejade 100 km i dotankuje, ale to tez jest niemiarodajne. jak to jest w waszych Yarkach? ile km przejedziecie zq 50 zeta? |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2004-03-21 23:03:15 Proponuje zatankowac do pelna, zapisac stan licznika i jezdzic az sie zapali rezerwa. Potem znowu do pelna i masz wszystko co potrzeba do bardziej dokladnego wyliczenia. |
Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-03-22 07:27:36 Ja przejezdzam od pelnego baku do zapalania rezerwy 400+ km (latem jak troche tras robie to nawet 500 bylo) , ale jednak zawsze troche ponad 400km i robie zawsze 50km na rezerwie i tankuje 35litrow... do pelna a bak podobno ma 45 litrow. Czyli po przejechaniu 50km na rezerwie mam jeszcze 10 litrow benzyny teoretycznie Ale komputer mi pokazuje wlasnie takie wartosci.... Ps. Uzywam tego pedala ktory jest na prawo od hamulca... |
Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2004-03-22 10:48:46 W moim przypadku wskazania kompa są b. dokładne. Różnica wskazań (spalanie average) i wskaźników rzeczywistych to 0,2...0,5 l/100 km. Ale ja zawsze tankuję do pełna. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak chcesz policzyć zużycie paliwa lejąc za 50 zł Natomiast wskazanie zasięgu (range) jest do kitu. To jest niby algorytm uczący się (wskazania są weryfikowane wg ostatniego pomiaru i poprawiane) to i tak zasięg kończy się na ok. 100 km przed nast. tankowaniem. Dlatego nie warto resetować tego wskazania w normalnej eksploatacji. Ale i tak moim zdaniem to jest zbędny bajer. Nawet blondynka chyba nie będzie jeździć wg tego wskazania |
Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2004-03-22 13:41:03 Jak najbardziej.
Do obliczenia ilości zużywanego paliwa komp mierzy czas otwarcia wtrysków (a właściwie to sam sobie to liczy przez sterownik wtrysku) i prędkość. Pomiar spalania chwilowego jest znośnie słuszny dla reżimu przyśpieszania i jazdy z V=const. Dla hamowania silnikiem pokazuje głupoty (mimo, że silnik spala paliwo). Widzę, że tego Toyota nie dopracowała. Ten sam myk jest w Avensisach, Corollach i Yarisach - wszędzie tam gdzie jest ten mały, zielony wyświetlaczyk. |
miodek997 TOYOTA DRIVER Toyota Yaris 1,3 Luna Warszawa | 2004-03-22 13:45:12 Oczywiscie odpowiedzi na pytanie ile przejechać za 50 PLN nie ma dokładnie. Zależy czy w mieście czy w trasie , jaka cena paliwa w danej chwili. Ostatnio - wczoraj na 50 PLN ( paliwo 3.59PLN/l) przejechałem na trasie Warszawa- Pułtusk -Ciechanów -Warszawa. To około 220 Km.
Pozdrawiam. |
MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-03-22 14:36:36
widzę to tak: zapala sie rezerwa - jade na stacje od razu - tankuje za 50 zeta - jezdze, jezdze - zapala sie rezerwa - jade na stacje od razu ... itd zasieg miedzy tankowaniami to 150 km sprawdzony wiele razy i z malymi roznicami sie zgadza. wnioski: za 50 zeta przejezdzam 150 km, tak? to za 100 zeta przejade 300 km, tak? wiec dzielac na 3 wychodzi 33,3333... zeta za 100 km przejechanych, tak? a z tego jak podziele 33,3333.. przez cene paliwa (3,65) wychodzi mi 9.132... litra... no i sie załamałem |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-03-22 14:47:11
A jeżeli pompa musi pocniej pracować przy małej ilości paliwa?? Sorry, ale za 50 zł nie masz nawet 14 litrów w baku (nie liczę rezerwy). 1) Spróbuj jednak zrobić pomiary na pełnym baku. 2) Czy jesteś pewien że liczysz tylko kilometry przejechane, a nie przestane w korkach??? Licznik się wtedy nie zmienia, a paliwka ubywa. |
Crit | 2004-03-22 14:52:23 W takiej sytuacji to yariska w pierwszej kolejności powinna pojechać do serwisu a nie na stację po kolejny bak paliwa.
Może lambda padła i chodzi na serwisowym albo coś innego nawaliło, bo o taki kat że pali ponad 9 l/100 to Cie nie podejrzewam |
beep Yaris 1.3 Wrocław | 2004-03-22 20:55:12 Ciekawa sprawa? Zeby 0,9 az tak duzo palil! Zrob tak jak inny mowia - zatankuj do pelna kilka razy i sprawdz ile wychodzi - bo z tymi komputerkami to roznie bywa.
Pozdro, Beep |
tmw Yaris MMT Poznan | 2004-03-22 21:31:02
U mnie jest tak samo: zawsze do pelna i roznice max 0.5l - przewaznie 0.2-0.3.
A nie jest tak, ze Range dziala dla Full - rezerwa ? czyli dla ok 38l ? U mnie gdy zapala sie rezerwa Range jest rowne zero lub blisko zera czyli wyglada na to ze liczy dystans do zapalenia sie rezerwy. |
MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-03-22 22:33:38
tak tylko to nie jest kwestia kompa bo on pokazuje 6,5 wiec spoko. problem tkwi raczej w rezerwie... albo w silniku... zobacze jak to jest jak zatankuje do pelna... |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-03-23 09:29:27 MarQs
przypomniałem sobie dzisiaj rano o Twoim problemie, kiedy dotarło do mnie że ponad połowę drogi do pracy jechałem bocznymi uliczkami, maksymalnie na 2-im biegu, bo inaczej sie nie dało. W sumie te kilka kilometrów kosztuje mnie pewnie parę litrów paliwa |
carewicz TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Warszawa | 2004-03-23 09:33:24 A co Ci pokazywał wtedy komputer na pozycji spalania chwilowego??? |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-03-23 10:25:24
Nie wiem czy pytasz MarQsa czy mnie, ale gdyby ... ja na chwilowe nie patrzę. Za kierownicą nie mozna się denerwować Na zimówkach i w mieście, przez okres zimowy mam średnie spalanie ok. 9.0 l/100 km, latem ok. 7.5. |
ron TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Warszawa | 2004-03-23 10:40:01 U mnie średnie spalanie:
- pierwszy rok 13.000 km (70% trasa) średnio 6,6l z obliczeń - trasa predkość 110-120 km/h ok. 5.0 l z obliczeń - miasto zimą - praca, przedszkole, dom, z porannym grzaniem silnika pod przedszkolem w sumie ok 5 km w jedną stronę, ok. 10l Więc jeżeli to są krótkie odcinki, gdy przez większość jazdy silnik jest niedogrzany to jest to możliwe. Jeżeli chodzi o wskazania komputera to u mnie jest tak jak pisał tmw. Komputer zaniża max do 0.5l - przewaznie 0.2-0.3 I tak jak jackal nigdy nie włączam chwilowego bo zbytnio mnie absorbuje jego obserwacja. |