MotoNews.pl

Ile płynu hamulcowego do Vectry?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam moja Vectra 99 rok nie miała jeszcze zmienianego płynu hamulcowego, klocki też jeszcze oryginalne, a przebieg 60.000 km. Klocka zostało jeszcze z połowa dlatego postanowiłem jeździć dalej. Płyn zrobił się taki zółto miodowy i mam dylemat wymieniać go od razu czy czekać na wymianę razem z klockami??? Swoją drogą czy ktoś wie ile potrzeba płynu hanulcowego do wymiany? :-

Witam

Po 60kkm zostala polowa klockow??? Kurna to musza byc niezle albo nie uzywasz hamulcow)) - bo z tego co wiem dobre klocki wytrzymuja jakies 40kkm. No ale jak mowisz to pewnie wiesz. Plyn hamulcowy sam w sobie jest lekko miodowy. Ja ostatnio zalewalem syntetyk Castrola i wlasnie taki ma kolor. A wchodzi mi go do ukladu jakies dwie buteleczki czyli w sumie chyba jakies 0,5 litra (butelka jest albo 0,25 albo 0,3 juz nie oamietam a nie chce mi sie do auta leciec i sprawdzac
Czy wymieniac? no chyba by juz dla swietego spokoju wypadalo, wymianie sie zwykle co 2 lata, a jak klocki masz w polowie to musialbys jezdzic jeszcze 3
Pozdrawiam
Osiah

Dzięki, czy jesteś pewny, że do całego układu (całkowita wymiana nie dolewki)wchodzi tylko pół litra? Mam trzy opakowania po 0,25 litra Mobil Dot 4 i zastanawiam się czy wystarczy? Klocki są rzeczywiście niesamowite, znajomy też w Vectrze 99 zmieniał po 75 tyś, więc może dobiję do tego samego przebiegu. Jeżdżę po prostu z głową, nie szaleję i jak widzę z daleka czerwone światło to noga z gazu, a obok goście prują dalej gwałtowne hamowanie, a i tak spotkamy się na tych samych światłach!!! Rezulatat jak wyżej, ale pocieszę Cię mój Teść miał kiedyś toyotę corollę i sprzedał ją z przebiegiem 116.000 km na oryginalnych klockach!! To są klocki.

Co do płynu to jeszcze w tym roku był w kolorze oleju słonecznikowego, teraz jest wyraźnie ciemno żóty dlatego pytam czy wymieniać??? Samochód jest z lutego 99, przebieg 60.000km.

Pozdrawiam,

nie wiem jak w vectrze ale w instrukcji omegi pisze wyraźnie że płyn hamulcowy wymienia się raz na rok bez względu na przebieg.
jeśli chcesz dokonać wymiany płynu to warto poszukać warsztatu który zrobi to metodą ciśnieniową - przetłaczając nowy płyn przez układ bez jego zapowietrzania.

co do pojemności układu nie mam zielonego pojęcia

Cześć,

bodajże od 1994r Opel zastosował nowe przewody hamulcowe, które nie ciągną wilgoci z zewnątrz i dlatego wymiane oleju każą robić co 2 lata a w pozostałych samochodach co rok.

Pozdrawiam
Marek

PS. Info z książki Opel Vectra i Calibra

Ostatnio wymieniałem i poszło około litra, metodą ciśnieniową razem z płynem ok 100 zł. TIS twierdzi że wymiana płynu hamulcowego co 2 lata.