| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-03-24 00:50:13 Witam !
Zwracam sie z prosba o rade do bardziej doswiadczonych klubowiczow. Otoz moja Samara potrzebuje jak najszybciej wymiany amortyzatorow - od okolo 3 miesiecy jezdzi sie juz bardzo zle i niebezpiecznie. Nabylem juz amorki i wkrotce je wymienie, ale zanim to nastapi chcialbym zapytac co jeszcze doradzilibyscie przy okazji pozmieniac ? Chodzi o to zeby byla jedna robota (mniejsze koszty), a zeby jak najbardziej to mozliwe poprawic komfort i bezpieczenstwo jazdy. Jezdze raczej po miescie, a u nas ulice dziurawe strasznie, wiec moze pasuje w ogole cos przerobic ? Co byscie doradzili ? Oczywiscie tak na niezbyt zasobny portfel, niemniej jednak chcialbym wiedziec co jeszcze wypada od razu powymieniac oprocz amoryzatorow, bo ja jak na razie o zawieszeniu Lady mam blade pojecie |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-03-24 19:33:24 Dziekuje za posty, ktorej juz sa - z Bodem sie zgodze, czytalem ostatnio na jakiejs stronce specjalistycznej, ze zuzyte amortyzatory moga nawet zruinowac cale zawieszenie (wlasnie glownie dlatego zdecydowalem sie na wymiane). A ze udalo mi sie je nabyc za polowe ceny (nowiutkie !) to reszte zainwestuje w pozostale czesci i dlatego tez pytam co jeszcze radzicie wymienic. Andrzej pocieszyles mnie, bo wlasnie z tej firmy kupilem amortyzatory - zupelnie przypadkowo, bo tak jak mowie ekspertem poki co nie jestem, myslalem ze skoro tak tanio to moze jakies tandetne, ale z tego widze to nic i bardzo mnie to cieszy |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-03-24 19:56:51 Nieco sprecyzuję moją poprzednią wypowiedz, również zgadzam się z Bodem że wytłuczony amortyzator czy tuleje potrafią skutecznie zrujnować resztę zawieszenia. Niestety nie uwierzę że wymiana całego zawieszenia zapewni nam spokój na wiele dziesiątków tysięcy kilometrów. Owszem amorki, spręzyny posłużą na lata ale gałki, końcówki i tulejki posypią się szybciej niż myślisz - niestety to jest Łada a nie Mercedes.
Pozdrawiam Andrzej |
pawel_krakow | 2004-03-24 20:12:11 Andrzej - w samarze sytuacja z zawieszeniem i jego trwałością ,że względu na zupełnie odnienną konstrukcję jest według mojego doświadczenia bardzo trwałe. Powiem tylko,że bez żadnych problemów przejchało 180 ty. Po tym przebuiegu wymieniłem gałki dolne zwrotnicy i potem amortyzatory.Ale chodziło bez zarzutu i na przeglądach nie miałemżadnych provblemó z luzami itp.
Zreszta auto prowadziło się bardzo dobrze , nie tłukło się jak teraz skoda, w której i tak już połowa zawieszenia z przodu jest nowa po 130 tys Pozdr Paweł |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-03-24 20:38:07 Paweł, nie zrozumiałeś mnie. Wierzę że w Samarze nie miałeś problemu z zawieszeniem ale miałeś części fabryczne, od nowości. I to samo dotyczy klasycznych Ład. Ja w swojej Żiguli również miałem po przebiegu ok. 250 tyś fabryczne amortyzatory, sprężyny, drążki i tuleje i jeszcze dało się jeżdzić - zresztą tył wciąż mam jeszcze nie ruszany. Niestety jeszcze raz podkreślę że na dostępnych częściach zamiennych dzięki ich "znakomitej " jakości nie możemy nawet marzyć o podobnych przebiegach i każdy o tym wie.
Pozdrawiam Andrzej |
panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-03-24 21:33:51 Śięte słowa powiadacie co fabryczne to fabryczne panoni |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2004-03-25 00:43:46 No właśnie! Głowy nie dam, ale u mnie chyba amortyzatory nie były wymieniane od nowości. Czy to możliwe? Przymierzam się do Gabrieli! |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-03-25 00:55:56 No ja tez mam zawieszenie w ogole nie ruszane - 14 lat maja czesci |
Qba_Szklarska SYMPATYCZNY GOŚĆ VW Golf Mk3 1.6B/For ... Szklarska Poręba | 2004-03-25 11:11:01 ...ja tez mam zawiesenie oryginalene jeszcze...14 lat... amortyzatory jeszcze ok, luzów nie ma. Ale z doswiadczenia wiem że jak robić zawieszenie to porządnie. Czyli wszystkie "ruszone" podczas np. wymiany amortyzatora elementy gumowe tez nalezaloby wymienic... jak zlożysz na tych samych to długo nie pociągna... dzieki bogu to w ladzie nie wielkie koszta...
|
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-03-30 00:33:02 No tak... jeszcze mam jedno pytanie - czy skoro do przodu mam amortyzatory Delphi to na tyl szukac z tej samej firmy czy to ma jakies znaczenie jesli zalozylbym inne ? |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-03-30 01:28:36
Nie ma to większego znacznia, ważne abyś na tej samej osi miał takie same amorki, podobnie jak to jest z oponami. Czyli takie same parami na przód i na tył - natomiast amorki z przodu wcale nie muszą byś takie same jak z tyłu. Mam nadzieję że nie zamotałem zbytnio Pozdrawiam Andrzej |
pawel_krakow | 2004-03-30 22:36:01 No coś ty- w samarze to nawet chyba takie same na przód i tył by nie weszły Z prozdu zwykle warto wymienić same wkłądy (ale przy wymianie zalać je olejem ,zeby ich szlag nie trafił po paru kilometrach) A do tyłu - nie wiem , ale ja kupiołęm całe kolumny - nie wiem czy występuja w ogóle same wkłady??? |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-03-30 23:56:21 Pawel mialem na mysli firme |