MotoNews.pl

Corsa C 1,3 CDTI - OPINIE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jestem tu nowy i chciałbym poznać opinie na temat najnowszej Corsy C , a w szczególności modelu z silnikiem 1,3 CDTI (70KM) Enjoy, bo taki właśnie zamówiłem ze względu na ekonomiczność tego silnicza i przyjemność jazdy Dieselkiem.
Proszę o Wasze opinie.

Z góry Wielkie DZIĘKI i POZDRAWIAM

Z tego co się orientuje to będzie pierwsza taka Corsa w OKP więc raczej trudno o wyrażenie swojej opinii na ten temat.

Witaj w klubie

Njoy + diesel - ładny wypas.
Co do silniczka, to podobno jest to najnowocześniejsza wersja diesla z common railem - trzykrotny wtrysk paliwa powoduje że klekot coraz mniej klekocze podobno

Tym silniczkiem OPEL pobił rekord prędkości DIESLA w SPEEDSTERZE, tylko był troche mocniejszy, wydębili z niego 265 km/h, pozatym to jest nowoczesny ropniak, tak jak RWicik, napisał wtrysk następuje w 3 fazach przedwtrysk do rozgrzania komory wstępnie i wytłumienia typowego klekotu, zasadniczy wtrysk i dotrysk w celu zmniejszenia szkodliwych substancji, poprostu je dopala, te silniki są super.

Wielkie DZIĘKI za opinie.

Mimo wszystko proszę napiszcie jak sprawują sie Corsy C z innymi silnikami. Chodzi mi o wrażenia z jazdy. Czy np. coś skrzypi lub coś jest niedopracowane albo czy jest coś czego nie ma w innych modelach tej klasy. Co często się psuje. Na co trzeba uważać itp.

Z góry DZIĘKUJĘ za wszelkie nawet najdrobniejsze szczegóły.

POZDRAWIAM

Witaj
Ja mam Corse C z 2002 silnik 1,2 16V. Pomijając silnik (bo ty będziesz miał nieźle wypasiony) samochód jest raczej OK. Jak na mój gust nieźle trzyma sie drogi. Wada jest to że na naszych wspaniałych drogach potrafi wpaść w niezbyt przyjemne drgania, a na garbach lekko "podskakuje". Do wad można też zaliczyć wielkość bagażnika, a raczej jego małość.

Jestem pewny że nie będziesz żałował. Oczywiście to nie jest limuzyna i musisz się z tym pogodzić.

Pozdrawiam OGI

A nie jest to silnik produkowany w Tychach?

siemanko, jestem tutaj nowy.. znaczy na forum, ale mam wlasnie Corse 1.3 cdti 3 drzwi Njoy. Chcialbym skonfrontowac swoje spostrzezenia z innymi uzytkownikami takiego autka
pozdrawaim

Dobry silniczek, tylko nieco przydrogi. Trzeba dosyć dużo jeździć w ciągu roku, żeby zwrócił się koszt zakupu.
Corsa C jest świetna - super trzyma się drogi (zwłaszcza z szerszymi oponami), dosyć skutecznie hamuje i jest naprawdę solidnie wykonana - nic nie skrzypi i nic nie wysiada (pup puk - jak do tej pory) Jedyne co mi wymieniono, to zewnętrzny mechanizm zmiany biegów - jeszcze na gwarancji.
Poza tym wszystko oki.

Teraz już jestem pewny marki OPEL. Po przejechaniu swoją Corsą 2000 km w 1,5 miesiąca nic się nie dzieje i silniczek rewelacyjnie się spisuje. Pozytywnie mnie zaskoczyła jego dynamika. Myślałem że to będzie taki mały muł, a tu okazało się że jest całkiem zrywny i kulturalny.
Polecam ten silniczek: 1,3 CDTI do Corsy

Jak dla mnie rewelacja!! Co prawda ścigać sie tym nie da ale biorąc pod uwagę elastyczność dynamikę i ekonomię to silniczek warty polecenia!!!!! Nieźle się rozpędza do 100 w 13s, calkiem calkiem jak na 1,3 dieselek.... ekonomia rewelka przy spokojnej jeździe spala 4l/100km na trasie więc przejechanie 1km kosztuje Cię 12gr.... więc taniej niz autobusem
Naprawdę warty polecenia!!

Pytanie do OGI. Tak się składa, że od kilku (4 miesięcy) też jestem posiadaczem Corsy C 1.2 16V (wcześniej mialem ASTRĘ F 1.6 16V). Mam do Ciebie pytanie o ogólną oraz bardziej szczegółową opinię o swoim aucie. Jak się ile masz km przejechane jak się w tym czasie sprawowało, jak oceniasz silnik (osiągi), na co narzekasz. Ja generalnie po zmianie auta mogę narzekać tylko na jego wielkość i gorsze osiągi. Poza tym wszystko jest lepsze (niektóre sprawy nawet o niebo lepsze). A może jeszcze ktoś na forum posiada takie auto. Każda opinia będzie cenna.

zrobilem okolo 3000 km na corsie TDCI (mam go trzy tygodnie )) i jestem bardzo zadowolony...

trzeba przyznac ze da sie odczuc iz jest to samochod "maly" - przyjmuje nierownosci drogi jak kazdy tego typu.... na wisone nie jest to najprzyjemniejsze... sami widzicie stan drog...
mam opony 15" i aktualnie troszek strach jezdzic - w miescie trzeba uwazac na kazda dziure....

wozek cechuje znakomita elastycznosc - z piatki wyprzedza sie z taka latwoscia ze nie przeszkadza zupelnie niezbyt duza predkosc maksymalna - ja rozbujalem do 170 km/h
za to wyjscie z 80 do 120 - rewelacyjnie...

katalogowe spalanie (3, to mozna miedzy bajki wlozyc - najnizsze jekie uzyskalem przy jezdzie przecietnie 100km/h to 4,7 - mierzone na odcinku ok 560 km (ok. 80% trasa, 20% miasto)
moze jeszcze nie mam wprawy w jezdzie dieslem - to moj pierwszy....

jadac na trasie 110-120 mam spalanie ok. 5,1...

z przyzwyczajenia robie notatki wiec w krotkim czasie podam spalanie na odcinku powiedzmy 10 000 km - zobaczymy jak to wyglada...

nie ma tam pompowtryskiwaczy - a tym samym silnik zadowala sie olejem za 120 pln (magnatec)...

Wiesz może Harry czy jest w PL opcja CDTI + automat?? Potrzebuje drugiego auta i Corsiawka wydaje mi sie optymalna (mam rope za darmo) ale wacham sie czy nie wypadnie blado przy Omedze. Interesuje mnie tez spalanie autostradowe i zachowanie auta przy predkosciach 130 - 150.

Z gory dzięki za info.

przy omedze wypadnie blado - na to nic nie poradzisz... to sa przeciez inne wozy... )))

zachowanie przy predkosciach 130-150 - jak kazdy maly samochod - nie jest to limuzyna wiec na nierownosciach podskakuje, na dodatek przy tych predkosciach we znaki daje sie juz glosny silnik i slyszlany obieg powietrza - jak powiedzial "superkto" - moze to byc meczace...

najprzyjemniej jedzi sie tym w granicach 100-120... dalej ciagnie nadal zwawo ale glosno...

to wszystko oczywiscie tylko moje zdanie - a mam corse bardzo krotko...

corsa

podaje adres strony - chyba wersja 1,7 CDTI z easytronic bylaby dla ciebie idealnym wyborem...
100 koni i 240 Nm momentu - to moze byc radocha jak jasna cholera....

nadal jednak pozostaje problem szumu powietrza.... jest jakby nie dopracowana krawedz maski od strony wycieraczek - wyraznie slychac tam "turbulencje"

[ wiadomość edytowana przez: harry dnia 2006-03-21 07:34:15 ]

witam serdecznie....

czy ktos z kolegow ma moze skan (lub pdf.) instrukcji obslugi corsy 1,3 CDTI ???

jakos moja sprowadzona corsa nie miala na wyposazeniu, moze we francji nie czytaja instrukcji - a jak juz by byla to po francusku - a ja nie teges... ...

moze w instrukcji znajde jak regulowac bieg przerywany wycieraczek....
raz chodza bardzo wolno - drugim razem calkiem zwawo...

wiem ze robi sie jakis "myk" z wylacznikiem - raz do gory na chwile i wlaczasz wolny bieg (przerywany) i chodza szybciej, jesli zrobisz to bez tego szybkiego "klikniecia" to interwaly sa dluzsze....

mial ktos z tym do czynienia ?

no.... skoro nikt mi nie pomoze

w necie znalazlem cos takiego:

Oj nie jest to wcale takie dziwne i w miare intuicyjne. Najpierw sobie robie pojedynczy przelot wycieraczek, a potem po takim czasie jaki mi odpowiada wlaczam prace na pierwszym biegu i z takim odstepem pracuja...

moze faktycznie tak to dziala ????

nie chce tworzyc nowego watku wiec wykorzystam ten...

potrzebuje rozpiski POLOZENIA BEZPIECZNIKOW w corsie C...

moze ktos ma jakis link w necie alsbo scan z instrukcji - nie moge niz takiego znalezc...

maual dostepny na brytyjskich stronach corsy

Cytat:
2004-03-26 06:16:59, OGI pisze:
Witaj Ja mam Corse C z 2002 silnik 1,2 16V. Pomijając silnik (bo ty będziesz miał nieźle wypasiony) samochód jest raczej OK. Jak na mój gust nieźle trzyma sie drogi. Wada jest to że na naszych wspaniałych drogach potrafi wpaść w niezbyt przyjemne drgania, a na garbach lekko "podskakuje". Do wad można też zaliczyć wielkość bagażnika, a raczej jego małość. Jestem pewny że nie będziesz żałował. Oczywiście to nie jest limuzyna i musisz się z tym pogodzić. Pozdrawiam OGI

Powiem tak o samej corsie. Mój brat miał służbową poniewierał ją niestety niesamowicie i nalatał przez 2 lata 240 tyś klocków, tylkoże on miał 1.0 12 V, codo samego samochodu jak na taka katorge to dobrze się sprawowała zawieszenie wnętrze itp tylko pewnego razu zrobił z niej pick-upa i troche elektronika po wymienie sie sypała ale do tamtej pory wszystko było z nią ok, myśle że to w miare trwały i solidny samochód a jeszcze twoja wersja wyposażeniowa to już wypasik