MotoNews.pl

Szarpanie samochodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Klubowiczów,

Jako że rzadko mam dostęp do komputera, streszczam sie :
oto dolegliwości mojego auta ;
1) przy mocnym skręcie wyłącznie w lewo (minimum 90%) po wyjściu z zakrętu i dodaniu gazu szarpie samochodem jak gdyby się zapychał, czasami nawet samochód potrafi strzelić (jest na lpg) przewody, kopułka, cewka niedawno sprawdzane nie ma przebić, swiece mają 10 tys,przebiegu, filtr powietrza też - co może byc przyczyna - i dlaczego strzela wyłącznie przy tym skręcaniu
2) czy jest możliwe że plastikowe osłony na zakolach są wypaczone i trą o opony co przy jeżdzie daje odgłos coś jakby z tyłu chrupało (tak słychać),
Mam jeszcze więcej problemów ale tyle wystarczy.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwościa na jakiekolkwiek odpowiedzi.

coś mi się wydaje, że masz parownik do regeneracji, tzn. membrana jest już zuzyta... i na ostrzejszych zakrętach "przelewa" albo ogranicza dopływ gazu.

Trudno określić jaka jest przyczyna tego szarpania. Ja pamiętam, że mój parownik zakład instalujący zasilanie LPG przykręcił blachowkrętem bez żadnej podkładki (szyt lenistwa i głupoty!). I po jakimś czasie miałem podobne objawy szrpania autem.

Co się okazało jak otworzyłwm maskę? Ano parownik był tak luźny, że kolebał się w dowolnych kierunkach. Należało rozłączyć akumulator, odkręcić blachowkręt, założyć porządną śrubę, podkładkę i nakrętkę i od tego czasu trzyma się sztywno jak należy.

Przy okazji zrobiłem regulację LPG i od tego czasu jest super.

Pozdr.,
Wrolo

Dzięki, ale Parownik ma dopiero 20 tys przebiegu ... Czy duzo kosztuje wymiana membrany ?
Bojkot

250-300 zł.

Tutaj kiedyś wyszytałem o ustawieniu parownika Krótki poemat na gazu temat Hmm, co prawda tylko o gaznikowych ale warto przeczytać.

[ wiadomość edytowana przez: Tom69 dnia 2004-03-25 11:45:17 ]

Cytat:
2004-03-25 11:32:04, -JACO- pisze:
250-300 zł.

Jaco, bez przesady tyle to CALY PAROWNIK i to nowka sztuka kosztuje Wymiana mebran to bedzie troszku taniej...

U gassownika:
Wymiana membram ok. 250 zł.
Wymiana parownika na nowy ok. 350 zł.

O Dzizes... albo tak ceny skoczyly przez ostatnie pol roku, albo zmien gazownika
Ja wlasnie jakies 6 mies. temu zastanawialem sie czy zmienaiac mebrany za ok 150 zeta czy wymienic caly parownik (BRC) za 250 zeta i oczywiscie wymienilem caly ( tym bardziej ze przy samej zmianie mebran nie dawali gwarancji ze bedzie wszystko OK )

Diecer a gdzie leczysz swój gassssik???

Do niedawna leczylem go na ul. Mlodnickiej 11 tel. 601-240-001 ale podobno sie przeniesli gdzies indziej...

Dorzuce jeszcz historyjkę.
Rok temu jechałęm do Austrii. Dwa dni przed wyjazdem jadę sobie do Tesco i na zakręcie w lewo czuje, że maks szarpie (przerywa). Po wyjściu z zakrętu jest ok. Ponieważ długa trasa przede mną zacząłem kręcić maksymalnie ostre kółka na parkingu (odłączałem różne czujniki poprawiałem styki) itp. Wciąż szarpało. Następnego dnia skapitulowałem i ubłagałem Pana Sławka aby obejrzał autko. Wymienił świece i przewody i było po krzyku - aż nie wierzyłem. (a szarpało i na LPG i na benzynie)

Inna sprawą było to, że kręcąć kółka złamałem trzpień stabilizatora, ale zauważyłem to dojeżdżając do Cieszyna (wyboje) - tak więc całą trasę przejechałem bez stabilizatora, który w dodatku uporczywie stukał. Po powrocie tradycyjnie udałem się do Pana Sławka )

Tak więc stawiam na WN, choć membrany też brzmią sensownie

pzdr
Maciek

Według mnie to nie mebramy - pierwszym objawem kończenia się membram jest brak możliwości regulacji wolnych obrotów, uboga mieszanka, przygasanie przy wysprzęglaniu, przygasanie przy przełączaniu się na gasssss.

sprawdź recyrkulator spalin

A jak sprawdzić recyrkulator spalin?

odłączyć go. taka cieńka rurka i zatkać ją śróbką

Szarpanie (wg mnie) to najcześciej problem z zapłonem - cewka, przewody, świece. Nie zmniejszaj szczeliny na świecach tak jak sugerują gazownicy.

Cześć
1) świece 10tys przebiegu DENSO
2)Kable jescze mniej JANMOR
3) FILTRY wymienione
4) jak sprawdzić że walnęla cewka
5) samochód nie kopie - dotykam kabli gołymi rękoma
PZDR
BOJKOT