Komputer wyświetla napis OEL MANGEL CO TO JEST ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Podczas jazdy od czasu do czasu Komputer pokładowy wyświetla napis OEL MANGEL i zapala sie kontrolka CHECK. Nie ma reguły na zapalanie się tego komunikatu czasami wogule się nie wyświetli. Jeżeli ktoś wie oco chodzi proszę o pomoc.

w jakim samochodzie ci sie to dzieje?
czytalem w instrukcji astry gsi ze to problem z olejem,moze to byc zbyt niski lub zbyt wysoki poziom oleju,w instrukcji jest napisane zeby wylaczyc natychmiast silnik po ukazaniu sie tego komunikatu.
tylko tyle wiem.moze ktos ma wieksza orientacje w tym temacie

ten komunikat oznacza ze jest za niski poziom oleju w silniku, a jezeli masz dobry poziom oleju a nadal bedzie Ci sie zaswiecac w czasie jazdy to moze oznaczac ze pompa olejowa daje za duze cisnienie i wtedy pobiera wiecej oleju z miski olejowej i stad to swiecenie a wtedy trzeba sprawdzic ewentualnie przeczyscici zawor nadcisnieniowy w pompie olejowej. Miałem to samo wiec wiem cos niecos na ten temat.pozdrawiam

Witam
Zbyt niski poziom oleju !!!!
Jeżeli komunikat ten jest wyświetlany, a poziom oleju jest w normie to prawdopodobnie poległ czujnik oleju (patrz TIS)
Pozdrawiam

Może być to efekt niewłaściwego działania zaworu reg. ciśnienia w układzie ("zużyta" sprężyna, zanieczyszczenie).

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

OK dzięki serdeczne za podpowiedź. Stan oleju jest OK tzn. jest w połowie między max a min. Czujnik oleju wymienić to prosta sprawa i od niego zacznę, martwi mnie tylko ten zawór czy sam dam rade go wyczyścić ?

zawór to może za mocne słowo. Jest to element otwierający się przy przekroczeniu określonego ciśnienia - docisk sprężyną. Sprawdź i ew. oczyść pow. współpracujące.
Wykręcisz to sam, ew. części nie mogą być drogie.

Wydaje mi się że na "zwykły" zbyt niski poziom oleju jest inny komunikat. Ten który otrzymujesz jest określony jako "ekstremalny brak oleju". Jeżeli nie masz tego poprzedzającego to wyraźnie jest to efekt procesu zachodzącego podczas pracy silnika i dlatego sugeruję ciśnienie.

Don Fernando ma wielkie stada.
Po uśmiechu go poznacie.

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2002-11-05 13:59:48 ]

Witam
W TIS-e napisane jest:
Lampka kontrolna MID "sprawdz poziom oleju" świeci się
Modele:
Astra - F 92 ... Vectra - B 96
Silnik 1,8I; 2,0I
opcja
X18Xe, X20xev
Nieprawidłowe wskazanie: Ostrzeżenie w MID : " sprawdz ....."chociaż poziom oleju jest prawidłowy
Przyczyna:
Zbyt wczesne włączanie się czujnika w MID
Aby usunąć usterkę należy:
1 Zaprogramować MID za pomocą nowego oprogramowania
2 Jeżeli komunikat pojawia się w dalszym ciągu, to występuje usterka mechaniczna. W takim przypadku należy sprawdzić wiązkę przewodów silnika, wtytki, czujnik poziomu oleju.

Pozdrawiam

GBOS

Piękna fachowa literatura, dzięki za wszelkie informacje, niewiem co to jest kontrolka MID w Omedze raczej jej niema.

Ale we wszyskich postach strwierdzono że komunikat dotyczy ogólnie obegu oleju silnika. I to się zgadza. Wyjołem kostkę z czunika poziomu oleju i zwarłem ją do masy komunikat się pojawił. Teraz tylko parę prób i wyda się czy to czujnik czy przewód gdzieś nie łączy.

Pozdrawiam OPLOWICZÓW HEJ !!!!

Jeśli masz Omegę z początku 95 roku i silnik XEV20, to czytałem TISie, że był problem zadługich miarek oleju o 5mm, a co się z tym wiąże leje się za mało oleju. Ja u siebie miałem ten sam problem. Oleju było między min a max w połowie i wyświetlał mi się komunikat OEL MENGEL, co oznacza brak oleju. Sprawdziłem jeszcze to wymieniając olej, który spuściłem (wydaje mi się, że do końca razem z wymianą filtra) i zalałem 4,5 litra jak podaje producent. Okazało się, że oleju było ponad max o około 5mm. Stwierdziłem jeszcze, że przy odpalaniu na zimnym silniku już nie dzwonią mi zawory, które dzwoniły przez jakieś 2 sekundy.
Pozdrawiam wszystkie Opelki.

Witam
Powinieneś zwerifikować co napisał MisiekOMA bo coś obiło mnie się o uszy. MID to komp pokładowy. Nie pisz że coś nie łączy, bo łączy i to za szybko
PZDR

MisiekOMA is right co do poziomu oleju i miarki.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec