MotoNews.pl

Wibracje wydechu w Opel Astra 1.6 8V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Drodzy użytkownicy tego forum!!!

Od pewnego czasu mam problem w swoim Oplu Astrze Classic 1.6 z 2000 r. Mianowicie układ wydechowy wpada w wibracje na biegu jałowym i strasznie słychać klepanie tłumika o jakiś metalowy element . Z tego co wiem to "ten model często tak ma" więc mam prośbę - poradźcie jakieś dobre rozwiązanie tego problemu I jeszcze jedno (przy okazji ) - jaki przebieg wytrzymują w waszych autach klocki i tarcze hamulcowe? W moim po zmianie klocków na nowe i przejechaniu ok. 25 tys. km mocno słychać odgłosy tarcia - czyżby klocki ponownie do wymiany? (dodam, że odgłosy tarcia zmniejszają się w miarę rozgrzania hamulców- po kilkakrotnym hamowaniu). Będę wdzięczny za każdą odpowiedź

Cytat:
2004-03-25 12:53:53, GUMMI pisze:
Drodzy użytkownicy tego forum!!!

Od pewnego czasu mam problem w swoim Oplu Astrze Classic 1.6 z 2000 r. Mianowicie układ wydechowy wpada w wibracje na biegu jałowym i strasznie słychać klepanie tłumika o jakiś metalowy element . Z tego co wiem to "ten model często tak ma" więc mam prośbę - poradźcie jakieś dobre rozwiązanie tego problemu I jeszcze jedno (przy okazji ) - jaki przebieg wytrzymują w waszych autach klocki i tarcze hamulcowe? W moim po zmianie klocków na nowe i przejechaniu ok. 25 tys. km mocno słychać odgłosy tarcia - czyżby klocki ponownie do wymiany? (dodam, że odgłosy tarcia zmniejszają się w miarę rozgrzania hamulców- po kilkakrotnym hamowaniu). Będę wdzięczny za każdą odpowiedź

zalezy jakie klocki qpiles - pierwsze klocki wytrzymuja dluzej , kazde kolejne krocej. i nie ma reguly ile wytrzymaja - jedne wytrzymaja 25 tysiecy inne 7 tys.

co do wydechu - do tych silnikow kladziono w wydech plecionke - ktora eliminowala drganie wydechu. inne brzeczenia moga byc powodowane , drganiami blach oslonowych (aluminiowe_ odczepily sie z mocowan. wypalony katalizator, pusty srodkowy wydech itd. dopuki nie polozysz sie pod samochod nie stweirdzisz cio jest nie tak.
aha - jest jeszcze zrodlo dzwieku - obudowa lewarka biegow. sa tam gumy jak wypadna wtedy jest wrazenie ze to tlumik , ale to lewarek drzy i dzwoni

JAK MAsz gaz to ci się środkowy wypalił...

jesli chodzi o brzeczenie ...mialem takie cos i to byl padniety katalizator.... wstawilem tansza strumienice i cisza...
a klocki....zalezy od firmy ale tez od stylu jazdy..przyklad
dwie Hondy CR-V kupione przez ojca i wujjka w tym samym czasie obie w tym samym ASO sprawdzane....i jak...50tys przebiegu wujek pierwszy raz zmienia a ojciec 3 stary ostro jezdzi to dlatego....

Witam
To że w coś wali to jest jeszcze możliwe że po prostu rozsypały się lub pogubiły gumowe wieszaki układu wydechowego...
Tylko dlaczego aż tak nim trżesi?
Oprócz wieszaków ja mam u siebie także luźną osłonę kolektora wydechowego w komorze silnika a także podejrzewam miał w katalizatorze...ale o tym przekonam się jak zdemontuję podczas urlopu wydech...
Sprawdź te wieszaki koszt jednego to od 3-10 zeta w zależności od sklepu