MotoNews.pl

Buczenie w ukladzie paska klinowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cos mi dzis dziwnie zaczelo buczec w silniku, odglosy dochodza od strony ukladu paska klinowego, wykluczam rozrzad gdyz nieadwno wymienilem w nim wszystko, podejrzewam jakies lozysko, ale w sumie to troche dziwne, kiedys mi sie to juz pojawilo po czym samoistnie po 2 dniach ustapila na kilka miesiecy i teraz znowu, gdyby to bylo lozysko to chyba dawaloby o sobie znac caly czas ?

Czy ktos z Was spotkal sie juz z czyms podobnym ?

Podejrzewalem przez chwile rolke napinacza paska klinowego ale widze ze ona sie kreci, po zgaszeniu silnika dotykalem jej - byla zimna, lekko na prawo i w gore od tego napinacza jest jeszcze jakas inna duzo wieksza - chyba od pompy wspomagania , zauwazylem ze troszke sie grzeje (za malo plynu, czy popma sie po prostu rozsypuje) ,rolka alternatora tez jest troche ciepla.

Nie wiem czy mozna z tym jeszcze jezdzic czy lepiej od razu zjechac do jakiegos serwisu, jakie sa Wasze opinie ?

Chodzi o silnik 1.6 16V XEL

Pozdro

tomek

[ wiadomość edytowana przez: to_mek dnia 2002-11-05 09:12:38 ]

Czy pompa wspomagania ukl kier. moze wydawac takie dzwieki przy np. niedostatku plynu w ukladzie ?

tomek

Witam
Sprawdz organoleptycznie jakość oleju we wspomożeniu. Koledze barabaniła w VW (może z powodu marki) i po wymianie jak ręką ....
Pozdrawiam

W mioch silnikach cos ciagle "buczy", szczegolnie gdy wchodze na 5 tys obrotow to buczy i buczy
Npisz wiecj kiedy to sie dziej jakiego rodzaju jest to dzwiek, czy cos drga. U mnie jak mocno skrece kola na max to slychac pisk/buczenie paska wspomagania, opisz dokladnei moze Ci ktos poomze

Buczenie jest podobne do tego ktore slyszy sie przy skrajnym polozeniu kierownicy ale nie tak glosne, nasila sie wraz ze zwiekszaniem obrotow silnika, jak juz wspomnialem kiedys mi sie to pojawilo ale somo ustapilo az do dzis, pojawilo mi sie podczas jazdy, nic nie wibruje, podczas jazdy pow. 3.5 tys obrotow prawie tego nei slychac, najbardziej na biegu jalowym i przy lekkim dodaniu gazu.

Na co to Wam wyglada ?

tomek

Witam
Wygląda (buczy) na pompę wspomożenia. Proponuję Abyś wymienił olej na nowy (jeżeli dobrze pamiętam Dexron III). Ale warunek jeden - nie lej byle czego. Po kilku dniach powinno się uspokoić ( oby). Zresztą olej ten nie jes drogi - ok.15-20 PLN za litr.
Pozdrawiam

Jak czesto wogole powinno sie ten olej wymieniac ?, mam nadzieje ze to tylko to, a czy przy podobnych objawach nie moze to byc np. lozysko tego kola pompy wspomagania ?

tomek

...

[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-06-02 10:39:57 ]

Witam
Nawet o tym nie myśl
PZDR

Jaki konkretnie olej polecacie (zima) ?
Moj silniczek 1.6 16V XEL

Jak sie spuszcza stary olej ze wspomagania - nigdy w zyciu tego nie robilem

Dzieki za sugestie

pozdro
tomek

Witam
Za pomocą strzykawki. Poproś asystenta o kilkukrotne pokręcenie fajerą w prawo i w lewo na maxa ( na wyłączonym silniku !!!!!!) a TY w tym czsie odsysaj ze zbiornika olej.
Po zalaniu świerzym olejem asystent odpala karuzelę i kręci fajerą w prawo i w lewo na maxa kilka razy, a ty na bieżąco uzupełniasz olej aby nie spadł poniżej min. Ustalasz poziom oleju na znamionowym poziomie, zakręcasz korek i po kilku dniach zapominasz o pompie wspomożenia ( czego Tobie życzę). Cała operacja trwa kilka min. a jak Cieszy.
Pozdrawiam

Witam
Tomek nie rozbijaj tematu na dwa wątki bo nie wiem w którym mam odpisać
PZDR

OKI, dzieki za porady, bylem wczoraj wieczorem u magika od Opelkow od razu powiedzial ze lozyska pompki padaja i ze wymiana to tylko kwestia czasu, ok 500 PLN uzywka + 50 robota - drogo czy tanio ?

pozdro

tomek

Dobrze, że napisałeś "magika". Może jednak najpierw zmień ten olej, a dopiero później jak nie pomoże, niech Cię czaruje. Pompa wspomagania nowa w ASO kosztuje chyba ok 1000 zł, ale w Słomczynie dostaniesz ją za jakieś 300 zł ( wprawdzie nie nówka, ale taniej niż u "magika"). Powodzenia i nie daj sobie wyczarować wszystkich pieniędzy z portwela .

Witam
Zrób tak jak napisał Gambit to jest szansa że przytulisz te 500 PLN
PZDR

powiedzcie co sadzicie o tych cudownych preparatach Xado, jesli pompka i tak niedlugo padnie to chyba nieczego nie ryzykuje dodajac go do oleju, co o tym myslicie ?

tomek

Ciepła pompa wspomaganie to normal bo ten olej ma lepsze własności im większa temperatura, a jeśli słyszysz chuczenie to pomyślał bym o łożyskach najcześciej padają w alternatorze i pompie cieczy chłodzącej, o ile się nie myle to powinna on być wymieniona wraz z rozrządem w tym silniku, a jeśli to pompa wspomaganie to do wymiany jest niestety ona nierozbieralna. Jeśli masz w domu stetoskop to sobie możesz osłuchać cały osprzęt podczas pracy silnika.