Koniec produkcji 2109 (co z 2108 i 21099 - nie wiem)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na wstępie: prima aprilis dopiero za kilka dni, więc traktujcie to serio.
Dzisiej w "Wyborczej" czytałem wiadomość napisaną w skrócie i raczej nieprecyzyjną - widać że autor nie znał za bardzo tematu, ale podstawowe przeznaczenie tej informacji chyba jest wiarygodne. Otóż wg artykułu pod koniec marca ma zostać zakończona produkcja Samary. Jednak tekst jest mało precyzyjny. Pozwolę sobie zacytować fragment:
Cytat:
Produkowana od siedemnastu lat łada Samara, jeden z najpopularniejszych samochodów w Rosji, poraz ostatni zjedzie z taśmy w zakładach w Togliatti pod koniec marca.
(...)
Model pięciodrzwiowy kosztuje w Rosji ok. 5,5 tyś. $. Przerwanie produkcji Samar ma zwiększyć sprzedaż czterodrzwiowego modelu sedan.

No i właśnie - oto cały brak precyzji w tekście. Otóż od siedemnastu lat produkowana jest tylko 2109 (5d). 2108 (3d) była już wcześniej (wejście do produkcji 1984 rok), a 21099 później (1990). I teraz nie wiem czy przez to sformułowanie "produkowana od siedemnastu lat" mam interpretować tekst jako zakończenie produkcji tylko 2109, czy 2108 też będzie skończona? Poza tym piszą, że "przerwanie produkcji ma zwiększyć sprzedaż czterodrzwiowego modelu sedan". No kurde, ale którego modelu sedan? Bo równie dobrze może tu chodzić o ładę 2110, równie dobrze o 2115 czyli Samarę 2, jak również o 21099, czy nawet 2107/2105. Tylko, że 21099 to też Samara i gdyby chodziło im o 21099, to by wtedy wynikało, że przerwanie Samary ma zwiększyć sprzedaż... Samary.
Pewne jest jedno - 2109 przechodzi do historii. Pewna jest też druga rzecz - cały ten artykulik pisał jakiś pismak. Coś mi się wydaje, że przed napisaniem artykułu powinien do mnie się zgłosić z zapytaniem o oznaczenia .
Ale nawet sam fakt, że nie umi jasno budować zdań i pisze o czymś, o czym gówno wie, mnie po prostu poraża.
Miły

Mily, bo pismacy z "wybiorczej" szukaja tylko tanich sensacyjek, afer itp, a w sporej czesci to szczeniarstwo po szkolkach.
nie miej pretensji, ze ktos nie zna sie na oznaczeniach i nie chce mu sie w necie poszperac. On leci na wierszowke, czyli kase na ilosc textu w duzym skrocie mowiac. A rzetenosc dziennikarcka to piekna rzecz, niestety tylko w teorii, bo praktyka ja zabija.
zreszta, szkoda slow na ten temat. "dziennikarze" jak z koziej (....) traba....
a ja rozumiem, ze koncza produkcje hatchbacka samary, pozostaje w produkcji forma sedan.
a za cyferkami w Ladzie to sam diabel nie trafi. Procz Milego

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2004-03-26 22:39:38 ]

No własnie, ale którego hatchbacka? Czy tylko 2109 czy 2108 też?
A to, że kończą Samarę - myślę, że taka informacja sama w sobie to nie jest żadna tam tania sensacyjka. Ale po prostu sposób w jaki to zapisano: nieprecyzyjnie, niedokładnie, niezrozumiale - to mnie poraża. Bo to, że napisali o tym to dobrze, takie rzeczy o ładzie to chcę wiedzieć, tylko jeszcze sposób w jaki to zrobili jest ważny. A ten moim zdaniem był denny.

to napisz do nich i popros o wyjasnienia wzgl ,podanie zrodla. I sie pismaczyna bedzie mial z pyszna.... I moze na drugi raz bardziej sie przylozy, a nie po lipie pojedzie

Cytat:
2004-03-26 22:18:53, mily_byd pisze:
Tylko, że 21099 to też Samara i gdyby chodziło im o 21099, to by wtedy wynikało, że przerwanie Samary ma zwiększyć sprzedaż... Samary.

Ja myślę że gościowi chodziło ogólnie o Samary hatchback, zarówno 2108 jaki 2109.
A w sumie o ile się nie mylę to sedan nazywa się oficjalnie nie Samara ale Forma, ale mogę się mylić.
Pozdrawiam
Andrzej

Cytat:
2004-03-27 00:04:14, andrzej_krakow pisze:
Cytat:
2004-03-26 22:18:53, mily_byd pisze:
Tylko, że 21099 to też Samara i gdyby chodziło im o 21099, to by wtedy wynikało, że przerwanie Samary ma zwiększyć sprzedaż... Samary.

Ja myślę że gościowi chodziło ogólnie o Samary hatchback, zarówno 2108 jaki 2109.
A w sumie o ile się nie mylę to sedan nazywa się oficjalnie nie Samara ale Forma, ale mogę się mylić.
Pozdrawiam
Andrzej

Tzn. ja myślę, że Forma to taka dodatkowa nazwa, obok nazwy Samara. To tak samo jak np. toyota wszystkie swoje vany nazywa dodatkowo "Verso", ale nazwa typoszeregu posostaje, czyli Yaris Verso, Corolla Verso itd. Albo np. renault - np. renault 19 sedan nazywał się "Chamade", ale nazwa "19" też pozostała. Czy później Megane - sedan to był Megane Classic, w tej chwili druga generacja Meganki z nadwoziem sedan to Megane Grandtour, albo np. poprzednia gieneracja Cordoby w wersii kombi to była Cordoba Vario. Także myślę, że Samarę można też interpretować w taki sposób, że do nazwy ogólnej typoszeregu dodać słówko "Forma". Też coś takiego jest przy minivanie łady 2120. On w sumie zalicza się do Nivy (przynajmniej wg vaz.ru), ale ma jeszcze nazwę "Nadjeżda". W zasadzie nikt nigdy nie określa jej jako "Niva", tylko zawsze mówi się na nią właśnie "Nadjeżda" czy 2120, ale teoretycznie można ją też zaliczyć do Nivy, ze względu na napęd 4x4.

No tak Mily tylko wez poprawke, ze Lada, a Renault to spora roznica... Oczywiscie nie w tym sensie, ze Lada to zlom, a Renault to cudo, bo takie bluznierstwo przez palce by mi nie przeszlo Mam na mysli taka roznice, ze Lada dosc przypadkowo okresla swoje modele - juz nieraz przeciez w watku o Twojej stronce wyjasnialismy rozne niezrozumiale oznaczenia. Tak wiec raz jest Forma, raz Samara Forma, a w gruncie rzeczy to samo auto. Tak czy inaczej zal troche, ze Samara przechodzi do historii Mam tylko nadzieje, ze czesci nadal beda latwo dostepne. A tak na marginesie produkcja zaczela sie w roku 1984 czyli Samara jest moja rowiesniczka

Cytat:
2004-03-27 12:39:48, misiekns pisze:
A tak na marginesie produkcja zaczela sie w roku 1984 czyli Samara jest moja rowiesniczka

Też to mówiłem na początku. Tylko mówię - w 1984 roku zaczeła się tylko 2108. Natomiast 2109 weszła później - w 1987 roku, a jeszcze później, bo w 1990 roku - 21099.

ja mam na bagażniku samara, a nie forma