MotoNews.pl

Ford Focus 1.4 16V - jaka instalka?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Chce zalozyc w Focusie 1.4 16v 75KM gaz. Moje pytanie jest takie:
1)Czy mozna zalozyc normalna instalke do wielopunktowego wtrysku i wymienic kolektor na metalowy bo wiem ze sa takie w produkcji?czu autko bedzie chodzilo oki?
2)Ile taki kolektor moze kosztowac?
3) Czy ktos juz moze jezdzi na takim patencie?Chyba polski ten patent.
4)Czy niestety trzeba zakladac ta bardzo droga instalacje ktora kosztuje 4600zl jak mnie poinformowano w Czakramie?

Dzieki wielkie za wszelakie info.

Moja rada, smutna ale prawdziwa, najlepiej zrezygnowac z LPG! Silniczki Focusowskie ZETEC SE (czyli nowsza generacja 1,4 16V i 1,6 16V) maja porcelanowe gniazda zaworow, ktore to nie za dobrze znosza gaz Co do wymiany kolektora, nie jestem za tym patentem... sam w moim Escorcie 1.8 16V ZETEC E mam plastikowy kolektor i zalozylem BRC Sequent (hehe Czakram duzo jeszcze sobie zyczy, ja zakladalem rok temu za 4500!!!), poniewaz kilku uzytkownikow z wlasnego doswiadczenia juz wypowiadalo sie o tych "patentach" z wymiana kolektora, opinie nie byly zbyt pozytywne (spadek mocy, zwiekszone zuzycie paliwka i LPG).
Pozdrawiam Piotrek!

witam.
niestety ja także radzę sekwencyjny wtrysk gazu i to bardzo markowy np. Landi-Renzo lub PRINS. do 1,8 i 2,0 fokus to można montować bez zastanowienia. w 1,4 i 1,6 30 tyś. i zawory do roboty.

Cytat:
2004-03-28 18:58:38, croma1 pisze:
witam.
niestety ja także radzę sekwencyjny wtrysk gazu i to bardzo markowy np. Landi-Renzo lub PRINS. do 1,8 i 2,0 fokus to można montować bez zastanowienia. w 1,4 i 1,6 30 tyś. i zawory do roboty.

Co do tych "bardzo markowych", to wedlug mnie PRINS jak najbardziej, ale Landi Renzo Rozne opinie o tych instalkach slyszalem! Co do mojego BRC nie narzekam, jak dotychczas 30tys przejechane i zadnych, no prawie zadnych problemow...teraz cos jest z przelaczaniem na benzynke, ale wydaje mi sie ze dobra regulacja cisnienia na reduktorze powinna wystarczyc
Pozdrawiam Piotrek!

dla ciekawości mogę podać,że w niemczech landi-renzo jest montowane do fabrycznych opli. sam je oglądałem na targach w monachium.

croma1 mam do ciebie takie pytanko. Mam focusa 2.0 99r. i che wlasnei zalozyc do niego gaz. Niestety zarowno instalke zavoli jak i elpigazu odmowili mi zalozenia. Tlumaczyli sie tym,ze focusy zle znosza jazde na gazie co moze skonczyc sie wymiana zaworow oraz remontem glowicy. Pytanie, czy mam sobie dac calkowicie spokuj z zalozeniem instalacji, czy wina lezy w samych instalacjach czy moze w zlym montazu? croma1, czy ty polecasz landi-renzo dlatego,ze z wlasnej praktyki wiesz,ze taka instalacja dobrze wspolpracuje konkretnie z focusami 2.0,bo to ,ze super dziala np w innym typie samochodu to nie znaczy ,ze w focusach bedzie ok. No i wkoncu jezeli jakas instalak sie nadaje to jaki byl by jej przyblizony koszt zalozenia. Z gory thx za pomoc