| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-03-27 22:02:19 Jeśli mogę ja w 2105 miałem podobny być może problem ale pewnego dnia zaświeciła mi sie kontrolka i przy wysokich obrotach przygasała wymieniłem czyjnik ,i nic kombinowałem i w końcu przypadkowy kierowca terz łady tylko bodajże 2103 zajżał mi pod maske wzioł długie cinkie szczypce i wyjoł kółko zębate od pompy olejowej ( po wyjęciu aparatu zapłonowego) sprzedał mi za 25 zł nówke wsadził odpaliłem i wiooooooo do końca jej dni podpowiedział mi że to jest częstą-bardzo częstą przyczyną siwecącej kontrolki panoni |
dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-03-27 23:59:25 jeśli miałbyś tak wytarte panewki to pewnie było by je lekko słychać czyli by coś stukało jeśli nie stuka to można by sprawdzić ciśnienie oleju na manometrze a jak było by niskie to albo pompa albo panewki lub też luźny brok na wale |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-03-28 18:54:23 a ja bym zaczal od podmienienia czujnika a jeszcze wczesniej od oczyszczenia jego stykow. A potem bral sie za grubsze rzeczy. Mnie kiedys kabelek spadl, a niemal narobilem w galoty, jak mi przy 110 zaswiecilo na czerwono....
[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2004-03-28 18:56:49 ] |
pawel_krakow | 2004-03-31 00:16:36 Ja niedługo zmieniam olej na gesciejszy Castrol 15W40 do silników "klasycznych" zobaczymy czy cos w ogóle się zmieni. Ale po wymianie simmeringu na wale , z którego lał mi się olej zauważam,że kontrolka gąsnie jakby szybciej tzn, ledwo dotknę gazu(dosłownie) juz nie swieci Mam też nową pompę - zobaczymy- nie bardzo mi sie chce wierzyć ,że silniczek mój jest na wykończeniu...bo jeszcze sie zwawo kręci . W obudowie filtra tez zrobiło sie sucho odkąd za radą Jasia założyłem tą sprężynkę do odmy (czyli pochłaniacz płomieni). A przedtem olej zawsze po ostrej jeździe dostawał mi się do obudowy filtra . Perzan - nie załamuj mnie Paweł |
dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-03-31 00:26:08 Pawełku wszystko pięknie tylko sprawdź sobie za jakiś czas samą odmę bo ten pochłaniacz może tylko zatrzymywać to masło a ono dalej będzie w odmie do momentu jej zapchania i wtedy możesz szukać bagnetu gdzieś niżej i oleju z niego tryskającego |
pawel_krakow | 2004-03-31 00:29:10 Nowej pompy oleju jeszcze nie założyłem - ale będę pamiętał Dobry o tym by częsciej przeczyścić odmę Może wtedy bagnet mi nie odfrunie Paweł |
adam_p1 WAZ Lada 2106 Wrocław | 2005-05-08 14:49:56 u mnie tez nie slychac panewek.za to lampczka czasami lubi sie zapalic na wolnych obrotach z tego co wiem to chyba ok może nie zapala sie ale smarowanie jest bliskie zeru.tak to mniej wiecej wyglada. |