Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Bartek_23 Toyota Avensis łódz | 2004-03-29 23:39:09 Nie moze pokazywac 100% bo wtedy nie byl by to amortyzator tylko element metalowy ![]() ![]() ![]() |
migmig TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Warszawa | 2004-03-30 08:45:11 Witam a czy może mi ktoś wyjaśnić procent "czego" jest podawany przy badaniu amortyzatorów. Jaka to jest jednostka miary. |
Crit | 2004-03-30 11:11:22 cały ten pomiar to jeden wielki pic na wodę, to czy amorki działają można sprawdzić podczas jazdy i można jeśli ma sie choć odrobinę doświadczenia wyłapać niedociagnięcia.
Problem takich maszynek to brak tolerancji na progresywne zawieszenia. Takie zawieszki mają prawie wszyscy co mają glebę a nawet duża część tych co mają seryjne zawieszenia. Poprostu maszyna głupieje totalnie. Ja mam od 30 do 90 procent, w zależności od tego która maszyna, jaka godzina i co leci w radiu, poprostu totalna porażka, a najlepsze są te w stacji ASO, one zawsze pokazywały tak, aby ponieść koszty. |
dzejdzej Aleksandrów | 2004-03-30 23:05:04 Ja w swojej avensis po 130tys miałem na przodzie 65% 60%. Na wydruku, który otrzymałem widniał napis iż amortyzatory są uszkodzone. Inna sprawa to to, że sam pojechałem na to badanie gdyż samochodem kołysało. Dlatego jeżeli ktoś jeżdzi duzo samochodem i zna go to na pewno wyczuje moment kiedy jest cos nie tak. |
dzejdzej Aleksandrów | 2004-03-30 23:09:45 Druda sprawa to że liczy sie jeszcze różnica w zuzyciu amortyzatorów miedzy lewą a prawą stroną. W toyocie mechanik wytłumaczył mi że jeżeli przekracza 15% to trzeba wymienić amortyzatory nawet jezeli spełniają pojedynczo normy |
![]() matyr corolla 1.4 XLi wrocław | 2004-03-31 07:40:28 Odebrałem wczoraj po wymianie. NA razie przodów z powodu dziury budżetowej. I mogę śmiało powiedzeć: LUDZIE, WYMIENIAJCIE AMORTYZATORY!!! ![]() ![]() |
pysiak TOYOTA DRIVER Toyota Carina E i SY ... Częstochowa | 2004-04-05 13:40:45 Napiszcie kilka słów za ile i na jakie amorki wymienialiście?
Też zastanawiam się nad wymianą - badaie wykazało sprawność od 46-50%, przy czym różnica pomiędzy lewym a prawym z tyłu wynosi 16%, ponoć to już kwalifikuje się do wymiany. Pytałem w Częstochowie, ale ceny od 400 - 600 zł za sztukę (!) (firmy Kayaba i JC) Może poradzicie mi gdzie kupić taniej? |
![]() bisua TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-04-05 17:34:04 pysiak ja jestem we wrocku umówiony na wymianę amorków:
amorki firmy Sachs ( powiedzieli ze teraz najlepsze bo KYB mimoze kosztuje o 180 zł taniej komplet to już nie jest to co kiedys bo jest robiona w europie a nie w japoni) koszt 1600 zł komplet gumy i osłony (o ile bedą uskzodzone to) koszt 200 zł komplet robocizna 200 zł pozdrawiam |
![]() bisua TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-04-09 15:26:03 hej byłem w zakładzie i nie wymieniłem jednak amorków ze wzgledu na to iz na badaniach wyszło że są ok ale u mnie badano je na jakiejs ciekawej maszynie Sachsa (podobno bardzo dokłądnej)która podawała nie jakies dane w procentach tylko skok amorka i jakies dane dotyczące tłumienia ![]() i juz sam nie wiem czy wierzyć tej maszynce czy nie ![]() a po drugie
matyr to jeszcze pytanie jak długo bedzie tak super czy nie przypadkiem na 5 tysiaczków (jak mówia moi znajomi) a pożniej bedziesz sie czuł jak przed wymianą (no chyba ze naprawd4e miałęs je już zupełnie wybite) |