MotoNews.pl

GLX - co to znaczy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Już dawno miałem o to spytać. Czy ktoś z Was wie co znaczą te magiczne literki?

Pozdr.,
Wrolo

pewnie rodzaj wyposażenia silnika, 1.5 chyba zawsze miały glx, a 1.8; 2.0 CD, no i jeszcze była wersja exeucutive na niektórych rynkach.
A i przypomnało mi się, niedawno widziałem w kielcach jakiięś starsze espero, bardzo ściorane z lusterkami na korbkę i z naklejką nie GLX tylko GL i chyba nie brakowało przy niej X.
Samochód był chyba z krakowa bo rejestracja w stylu kxv czy kv cos w tym stylu. Co to było jakaś stara odmiana ????

Zgodnie z opisem w książce Morawskiego wersja GL nie mogła być wyposażona (nawet za dopłatą) we wspomaganie, poduszkę, klimę, abs itp - zresztą nawet w katalogu części występują emblematy GL... a ja widziałem wersje XGL - ktoś sobie literki poprzeklejał.

OK- wszystko się zgadza, ale co to znaczy w ogóle? Nie chodzi tylko o espero i daewoo ale inne modele i marki, np. ford, huinday itd.

Pozdr.,
Wrolo

hmm a co znaczy 626 w mazdzie 406 w peugeocie..albo wesje wersje renowek TX GTS itp..nic nie znaczy..to sa zwykle umowne oznaczenia producenta ktory tak a nie inaczej okresla game swoich modeli i ich wersje..kiedys GT to bylo gran tourismo..GTi gran tourismo z wtryskiem..ale generalnie oznaczenia z malymi wyjatkami to wolna amerykanka nie nalezy sie tym przejmowac..a co do GL espero to istotnie wystepuje cos takiego w katalogach ale w polsce to wielka rzadkosc

Cytat:
z krakowa bo rejestracja w stylu kxv czy kv cos w tym stylu

to są dawne rejestracje kieleckie - jeśli na czarnych blachach

GLX - Great LuXus

CD - Critical and Dubious

Cytat:
2004-03-31 20:26:18, rjsunset pisze:
Cytat:
z krakowa bo rejestracja w stylu kxv czy kv cos w tym stylu

to są dawne rejestracje kieleckie - jeśli na czarnych blachach

To nie są kieleckie tylko krakowskie! Kieleckie były KI.. KE.. KY.. KJ..

też mi się zdaje że to nie kieleckie, niewiduje ty takich, ale może..... niewiem