HWDP

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poniżej przedstawiam wam przykład tego na jakim poziomie jest nasza Policja...

Warszawa, 2002-11-01

Komendant Komendy Powiatowej Policji w Sochaczewie
ul. Warszawska 23
96-500 Sochaczew

S K A R G A

Szanowny Panie,
W dniu dzisiejszym, na wyjeździe z Sochaczewa zostałem zatrzymany przez patrol Policji. Pozornie wydawałoby się, że słusznie, ponieważ z pasa do skrętu w lewo pojechałem prosto. Na najbliższym skrzyżowaniu podjechał do mnie policyjny radiowóz, policjant powiedział: "Masz się natychmiast zatrzymać" Odpowiedziałem, że spieszę się do szpitala z dzieckiem, które przed kilkoma minutami zostało pogryzione w twarz przez psa, krew zalewa mu twarz i nie wiemy co jest z jego okiem (jechałem z żoną). Policjant niewzruszony, wręcz z pretensją w głosie: "masz się zatrzymać!!!" Powiedziałem, aby pokazali gdzie, bo chyba nie będziemy tamować wylotowej drogi na Warszawę. Policjanci nakazali jazdę za nimi. Stanęliśmy na poboczu. Wyszedłem z samochodu, podając dokumenty błagałem aby nas czym prędzej puścili ponieważ obawiamy się o zdrowie małego synka (rok i 8 miesięcy). Panowie policjanci jakby ich nie obchodziło nic poza tym, że złamałem przepisy zabrali się do pisaniny, zadając mi pytania zwracali się do mnie per ty. Oczywiście nie raczyli się przedstawić. Nakazali, abym wyczyścił tablice rejestracyjne z brudu, mówiąc: "wyczyść jakąś szmatą ten syf z tablic bo nigdzie dalej nie pojedziesz" Następnie pan policjant stwierdził, że za to wykroczenie taryfikator przewiduje mandat w wysokości 400 zł ale w moim przypadku 100 zł wystarczy. Powiedziałem, że odmawiam przyjęcia mandatu, ponieważ spiesząc się do szpitala ratowałem zdrowie mojego jedynego synka. Pan policjant powiedział, że w takim razie będzie zmuszony zabrać mnie na komendę w celu przesłuchania. W tym momencie odjęło mi mowę... Zgodziłem się na mandat albowiem chciałem jak najszybciej znaleźć się w dobrym dziecięcym szpitalu. Po odebraniu mandatu poprosiłem o numery służbowe panów służbistów bez serca! Oto one: 544932 (ten pan na koniec próbował być miły) oraz 116329 (wyjątkowy cham!). Struże prawa opóźnili przyjazd do szpitala o 20 minut, właśnie tyle trwała cała kontrola. Co byłoby gdyby przez to opóźnienie dziecko straciło oko? Założono mu dwa szwy w odległości około 3 milimetrów od oka, będzie zdrowy. W celu zapobieżenia powikłaniom synek dostał antybiotyk.

Jestem oburzony, policja nie służy do karania, lecz jej podstawowym zadaniem powinna być ochrona obywateli. Do tego ta instytucja została powołana. Na miejscu panów policjantów włączyłbym sygnał i zapewnił eskortę do szpitala. Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych ciężkich czasach nie wszyscy policjanci trafili do służby z powołania, zapewne spora część z braku perspektyw, poszła "za chlebem". Niniejszym wnioskuję o usunięcie obydwu panów z szeregów policji albowiem ich postawa urąga prawdziwym policjantom narażającym swoje życie w służbie dla kraju. Jestem całkowicie przekonany, że panowie z Sochaczewa nie mają jakiegokolwiek powołania do służby w policji, co najgorsze nie mają serca ani wyczucia! Nie możemy tolerować tak skandalicznego zachowania policji, nagle okaże się, że bandyci mają więcej serca...

Niniejszym proszę także o anulowanie nałożonego na mnie mandatu, był on co najmniej nie na miejscu.

Z poważaniem
Piotr Dobrowolski

Do wiadomości:
1. Adresat
2. Komenda Wojewódzka Policji w Radomiu.
3. Rzecznik Praw Obywatelskich
4. media
5. a/a

wszędzie są ludzie i parapety ......

niech wam Lego opowie swoją ostatnią przygode z drogówką.
Niektórzy są spoko

To to juz czyste draństwo.... ciekawe tylko jak sie sprawa skonczy... A swoja droga ja zabardzo nie moge na policje narzekac - w ciagu ostatnich 6 zatrzyman 3 razy puscili mnie bez zadnego mandatu a 3 razy odjechalem szczuplejszy o 50 zl, ale to i tak niewiele jak na przewinienia ktore popelnilem... co prawda zawsze kosztowalo mnie to od pyty gadania, ale oplaca sie jak widac....

no ja ostanio straciłe 200złotych

capneli mnie pod płońskiem na równo 195km/h.....
i zadali pytanie.....
- Panie Tomaszu mamy jakieś punkiciki???
- ja twardo - no na karcie Vitay to jush pewnie troche się nazbierało
- on też dalej twardzo - to my zaraz sprawdzimy........

no i się okazało że mam 15

i policaj powiedział ze to bedzie kosztowało......minimum 400 złotych albo moge mu odrazu oddać prawko

a ja miałem 200 i jeszcze jakieś drobniaki ....o oddałem wszystko w sumie to i tak się ładnie stargowałem......

wracałem do wawy 80km/h.......na palącej się rezerwie

ps
a pojechałem pod płońsk tylko po to aby kumplowi gaźnik do golfa przywieźć......okazało się że gaźnik jest padnięty - brakuje uszczelek a do rocznika 80 się nie kupi i trzeba kombinować...a mnie ta eskapada kosztowała 200zł + paliwo

co przy mojej obecnej dziurce budrzetowej nie było zbyt dobre

Myśle, że w takiej chwili to bym po zatrzymaniu im zwiał...
A nie gadał z cwelami...
Szkoda, że bicie policjanta na służbie to przestępstwo...

A kolega pobil i spierdolil

Pozdrawiam
Wiktor

Witam,

Ja nie nazekam na policje. Najczesciej mozna sie z nimi spoko dogadac (choc czasami zadarzaja sie przyglupy).
Na swieta zlapali mnie na wyprzedzaniu na podwojnej ciaglej + znak zakaz wyprzedzania i przekroczenie predkosci o 50 km
Ale dali sie przekonac ze nie bylo to zbyt niebezpieczne bo widocznosc dobra i droga pusta wiec skonczylo sie na 5 punktach i 100 PLN !!!!
A moglo byc duzo, duzo gorzej. Policjant tez czlowiek....

Pozdr
Jadzwin

Jeżeli faktycznie było tak, jak jest to w opisie Łukasza to ja bym tym pANOM zaje...
...chał drogę i dalej do szpitala, bez względu na konsekwencje...
Należy jednak wziąć pod uwagę, że nie byłem w tej sytuacji i mogę tylko teoretyzować.
Uważam jednak, że kij ma dwa końce...
Nic nie tłumaczy oczywiście beznadziejnego zachowania tych pał, ale oczywiście nie znamy obiektywnej oceny tej sytuacji, co oczywiście nie przekreśla jej autentyczności. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z faktu, że łamiąc przepisy i stwarzając zagrożenie w ruchu, synek i żona mogli znaleźć się w o wiele gorszej sytuacji niż ta bardzo przykra.
Po fakcie myślę, że można całe zajście potraktować tak, że nawet to absurdalne zachowanie mogło ocalić Wam życie, bo może później jazda była nie prowokująca do ponownego zatrzymania, a tym samym w jakimś procencie bezpieszniejsza...(?)
Nie wiem... ja jednak staram się zawsze wyciągać wnioski z sytuacji które mnie zaskakują i często wydają się być absurdalne i w pierwszym odruchu mnie irytują.
Serdeczne pozdrowienia dla dzieciaczka, oby nigdy więcej podobnych przeżyć!
Pozdrawiam.

Siemka!
jeżeli chodzi o polską policję to sądze tak jak większość, że są policjanci z powołania i chamy do bólu i z takim właśnie miałem do czynienia! zatrzymali mnie na trasie Katowice-Mikołów piękna droga dwupasmowa miałem 90 a było do 60-siątki, powiem szczerze że nawet rozmowy nie było czyli kosztowaqło mnie to 300 zł i 5 pkt karnych, ale wiem dlaczego to zrobił to był 2 maj czyliwtedy wszyscy mieli wolne, a policja jakąs akcje prowadziła
i musieli być w pracy więc się mścili!!! no lae cóż mandatu jeszcze nie zapłaciłem a punkty zostały, a pan policjant już dawno o mnie zapomniał...
ps. pozdrowienia dla synka, dużo zdrówka!!

Jezeli chodzi o mandat to plac, jak najszybciej. Moj kumpel zapomnial zaplacic 300 zl (jebnal w styczniu w radiowoz). i tydzien temu wbil mu sie na chate komornik!!!! Bez zadnego upomnienia nic... naprawde wesolo nie bylo....
pozdrawiam
wojtek

Dz.U.01.137.1541
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 22 listopada 2001 r.
w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
(Dz. U. z dnia 30 listopada 2001 r.)
(...)
Rozdział 3
Należności pieniężne, których egzekucja może być wszczęta bez uprzedniego doręczenia upomnienia
§ 13. Postępowanie egzekucyjne może być wszczęte bez uprzedniego doręczenia upomnienia w przypadkach, gdy:
1) należność pieniężna została określona w orzeczeniu,
2) zobowiązany ma ustawowy obowiązek obliczenia lub uiszczenia należności pieniężnej bez wezwania,
3) egzekucja dotyczy należności z tytułu:
a) grzywien nałożonych w drodze mandatu karnego w postępowaniu w sprawach o wykroczenia,
b) grzywien wymierzonych mandatem karnym i innych należności pieniężnych orzeczonych w postępowaniu karnym skarbowym,
c) kar pieniężnych i kosztów postępowania orzeczonych w sprawach o naruszenie dyscypliny finansów publicznych,
d) odszkodowań orzeczonych w sprawach o naprawienie szkód wyrządzonych przez skazanych w mieniu zakładów karnych i aresztów śledczych,
4) egzekucja dotyczy kosztów upomnienia i kosztów egzekucyjnych.

Cóż, nic dodać nic ująć!!!!
pozdry
wojtek

19:40 TVN Uwaga! - magazyn.

Bedzie dzis mowa o tej sprawie.

Niestety nie zdążyłem na ten program...
Jeśli komu kolwiek z was udało się to obejrzeć, to zdajcie relację co tam się działo !

Bardzo współczuję Łukaszowi z powodu tego przykrego incydentu.. iżyczę szybkiego powrotu do zdrowia Twojemu synkowi. A co do pał .. to są trochę mążejsi i .. duuużo głupsi. Zostałem zatrzynany na wakacjach na drodze do Świdnicy (jechałem 110 na 60) miałem dostać 400 i 8 punktów a skończyło się na 50 zł (jak dla pieszego) i 4 pkt. Nie najgorzej (odrazu zapłaciłem na poczcie). A tych imbecyli to powinni wyrzucić na zbity pysk! Co za taborety zatrzymują mimo tak ważnego powodu (to chyba były bezmuzgie Yeti). Mam nadzieję że sprawiedliwości stanie się za dość.

Pozdro Misiek

Misiek no coś Ty, jaki Łukasz, jaja sobie robisz
Przeczytaj uważnie powyzsze posty.
Pozdrawiam

Cytat:
Bardzo współczuję Łukaszowi z powodu tego przykrego incydentu.. iżyczę szybkiego powrotu do zdrowia Twojemu synkowi.

ROTFL

Oj Misiek, Misiek, wyśpij się w końcu i nie martw się tak furą.

A jak tam dzieci Łukasz ?

Sorry coś mi się po... waliło wełbie (hehe) wychodzi na to że to ja jestem tym "bezmuzgim Yeti" (ale jaja)

Misiek! Nie jesteś pierwszą osobą która omylnie zinterpretowała ten post!
A co do dzieci to mi się narazie nie śpieszy - studia muszę najpierw skończyć, pracę dobrą załapać, mieszkanie sobie kupić... no i może na koniec jakiś synek na którego przerzucę moją pasję motoryzacyjną...

Jak pojawił się post w pierwszej chwili też myślałem, że dotyczy on łukasza, ale zaraz jak zacząłem czytać dokładnie wszystko się wyjaśniło...

A tak naprawdę to dotyczy on Twin Turbo z forum.tuning...