Wymiana tarcz hamulcowych 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy przy wymianie tarcz hamulcowych muszę wymieniać także piastę, bo w książce napraw pisze, ż należy wymienić łącznie z piastą ,gdyz obróbka końcowa tych dwóch części jest prowadzona wspólnie koniec cytatu z książki
Przy wymianie trzeba odkręcać tą dużą nakrętkę piasty czy tylko dwie szpilki co są wkręcone w piaste?
Czy tarcza stawia duży opór, czy zdejmę ją ręcznie bez ściągacza ewentualnie młotkiem popukam

wymienic nie. ALe moze trzebaby podtoczyc tarcze. I to nie tylko kwestia piasty, mnie np. tarlo pobrzegu. Moze tez trzec o te blaszana oslone...
najlepiej zmontuj toto i zaloz kolo i pokrec, a zobaczysz, gdzie i ile trzeba zebrac. A moze byc i tak, ze przypasuje od razu, bez zadnych problemow. I tak powinno byc.
wykrecic tylko szpilki, powinna zlezc sama, ew. popukac trzeba.

Dzięki Adasco za szybkie info , no własnie teraz cosik tak trze mi jak kręcę starą tarczą w jednym miejscu i nie wiem czy to tarcza czy klocki czy może łozyska ale stawiam albo na tarcie klocków albo na tarcie miżedzy piastą a tarczą, może to faktycznie niespasowanie, na razie mam jeszcze klocki dobre ale przy nastepnej wymianie klocków wymienie też tarcze bo maja teraz 9mm długości i nie wiem ile pośmigam na nich

a zobacz czy tarcza nie trze o te blache z tylu....
albo po obwodzie. Bo u mnie wlasnie ta blacha wadzila, nim zarobila pare plomb

jesli kupisz tarcze do tego auta to bez jaj ale nic nie trzeba a wręcz nie powinno się dotaczać jeśli wchodzi z lekkim oporem na piaste to nawet dobrze bo bedzie napewno dobrze wycewntrowana jak podtoczysz cokolwiek to pewnie zacznie lekko bić a co może trzeć to napewno klocki i tu trzeba zwrócić uwagę czy tłoczki w zacisku lekko chodzą lub może trzeć ta nieszczęsna blacha od tyłu ale nie jest bardzo twarda więc można bez problemów popodginać.
Do zdjęcia tarczy wystarczy szpilki odkręcić ale to nie wszystko bo jeszcze zaciśk czyli dwie śróbki od tyłu na klucz 17 z czego dolna jest z takim śmiesznym okrągłym łebkiem a jak nie chce ejść (tarcza) to młotek i od tyłu tarczy pare razy mocniej i sama spadnie