| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-01 23:51:02 Witam,jak myślicie,czy przykładowo mając odlożone niewięcej niż 2tyś zł(nie euro,ani $$),czy warto wogole inwestować w tuning silnika,typu np.głowica,kolektor ssący,wydechowy,chip,chciałbym skrócić czas do setki o jedną sekundę,czyli z 8,5 do 7,5,albo z 8sek. do 7sek,czy to jest możliwe za taką kasę.Czy wogóle brać się za to....,czy może lepiej przeznaczyć tą kase na tuning zewnętrzny i zawiechę(spreżyny).Przykładowo springi,ciemne szybki i jakieś alu 14" lub 15"(ale tylko 6 cali szerokie).Jak byście zrobili na moim miejscu.Niestać mnie na Turbo za 6tyś,chodź niewiem jakbym kombinował,a zabawa w wałki sportowe, głowice,chipy niewiadomo czy da w Toyocie z tym emeryckim silnikiem jakieś pozytywne rezultaty,ale pamiętając,że mówimy tu o 2tyś zł.Forti nawet na moje pytania odnośnie uturbienia Toyoty na pierwszym pakiecie nawet niechce odpisać, trzy razy maila wysłałem....Wasze zdanie jest dla mnie ważne,bo sam nieumiem się zdecydować.Przypomne tylko,że chodzi o Toyote CarinaE 2.0(3S-FE 133KM) nadwyraz szybką już seryjnie....
[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2004-04-01 23:58:13 ] |
Many E x | 2004-04-02 03:05:09 ..a jakie elementy poddałeś juz tuningowi..?? |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-02 06:34:15 Narazie wyczyściłem ze znaczków tylną klape,założyłem nacicane tarcze hamulcowe i do tegoklocki w komplecie,Jest jeszcze wydech przelotowy ostatni,oraz wkładka sportowa w układzie dolotowym.Te rzeczy już są na dzieńdobry |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2004-04-02 08:20:36 Slowo "styling" kojarzy mi sie z "bedlukami", spoilerkami itp.
Wiec chyba lepiej w zawieszenie wlozyc. I czesc tej kasy na hamownie przeznaczyc zeby sprawdzic czy rzeczywiscie masz "tylko" 133 KM |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-02 09:02:27 No może mi o badlooki niechodzi,a raczej o to co napisałem poniżej,mówicie,że z silnikiem nic dobrego niezrobie,większość pisze,że na wygląd warto zamiast w silnik |
ko-hoshi TOYOTA DRIVER now Civic ex Starlet Posen | 2004-04-02 19:13:44 Ja tam zawsze optuję za modyfikacjami mającymi za zadanie poprawić osiągi i/lub jakość jazdy (w sensie - bliżej sportu, a nie komfortu oczywiście). Sam mam podobne dylematy jak Ty Faworyt, mówisz że dysponujesz 2k pln, hmm jeśli chodzi o zawias to polecam pełen kit czyli sprężynki + amorki, a to już kwota około trójki (ja tyle płaciłem w cenach euro z zeszłego roku) bo Toyoty raczej rzadko ludzie ulepszają więc te rzeczy są droższe niż do np. do niemców. Same sprężynki to najwyżej Ci obniżą optycznie auto a amory fabryczne szybko powiedzą c'ya, więc dozbierałbym raczej kasy.
A jak nie to dawaj spręzynki jakieś -20mm (tyle fabryka wytrzyma), i felasie bez przesady z wielkością, bo Ci osiągi spadną i trudno się jeździ po mieście. Do tego kubły i szelki do środka i jazda, może jeszcze Ci starczy na tłumiczek ostatni. Ewentualnie zrób sobie cały wydech czyli przelot z tylnim tłumikiem i do tego dolot jakiś, na dorobienie dobrego kolektora wydechowego Ci nie starczy niestety. Albo jedź do dobrego, naprawdę dobrego mechaniora, niech Ci wyważy cały układ korbowo-tłokowy i odelży koło zamachowe, do tego jakiś sportowy docisk sprzęgła u magika i jazda. Takie jest moje zdanie W skrócie: za 2k pln dolot i wydech zrobisz u znającego się fachowca i będzie lepiej, nawet w silniku FE |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-03 13:02:26 Jeżeli felgi to mam na oku 14",lub 15" o szerokości 6"(tak jak fabryczne)i opony na te pierwsze,czyli 14" już mam,czyli 185/65R14,a na 15" musiałbym coś dokupić,ale nie coś tylko konkretnie,albo wogóle,chodzi mi o 185/60R15,niechce szerzej,bo wiem,że osiągi spadną.Miałyby to być 5-ramienne gwiazdy z rantem.Może tej kasy miałbym z 2,6tyś,ale to szczegół,bo jak chodzi o zawieche to miałem kilka autek w których miałem tylko sprężyny,a później amorki twarde dokupiłem,a tym seryjnym nic niebyło,że pracowały 40mm niżej.Tłumik końcowy przelot już mam i niepopsuł on raczej nic z elastyczności,wkładka też już jest,ale myślałem nad zrobiniem całego wydechu od kolektora do tego mojego tłumika ostatniego,ale efekt przy takim wydechu będzie praktycznie żaden.Wyważenie układu korbowo-tłokowego niewiem kto miałby mi zrobić,przecież to trzeba wyjąć wszystkie bebechy z silnika i potem nikt tego już tak niewłoży jak mam teraz fabrycznie nierozbierane,więc jeżeli mi ktoś wyważy układ i odelży koło zamachowe,to i tak jeżeli tego idealnie niespasuje to dużo to nieda(przecież to japoniec i fabrycznie złożony i dotychczas nierozkładany-przynajmniej mój).Czyli sugerujesz ,że do 2tyś zł zmieszcze się z tymi dwoma rzeczami-koło i układ korba-tłok,a ile to może dać in plus mocy?Jak będzie dobrze zrobione oczywiście.Mysłałem też o zrobieniu power-rury do tej wkładki co ją mam sportową włożoną.Ja to mam problemy,wiem,ze ta Carinka jest brzydka i chciałbym ją upiększyć troche,a silnik ma igła,ale w tym drugim przypadku apetyt rośnie w miarę jedzenia... |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-03 14:30:59 Czy ktoś ma link gdzie można kupić oponki 185/60R15,czy wogóle takie występują,wiem,ze są 185/55R15 do Punto HGT,ale czy są z 5% większym profilem? |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-03 14:44:45 Czy można zaryzykować te sprężyny obniżające przy seryjnych amorkach,miałem tak w innych autkach i nic złego się niedziało.Czy to jest pewne,że np.do lata niedojeżdzą amorki?Chciałbym obniżyć,ale jednocześnie całego kitu niekupować,bo niechodzi mi w 100% o super trzymanie w zakrętach i czucie każdej dziury,chcę wizualnie i tylko trochę stabilniej na drodze. |
Artoone TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Krakow | 2004-04-03 23:13:12 zakładając stożek z power rurką do tego modyfikacje kompa następnie zhamowanie i już nie masz 2tyś a przybędzie ci max 8-10%% których nie za bardzo odczujesz.
Natomiast za tą kwote można już coś dokupić aby autko odmieniło sie wizualnie i tu będziesz miał więcej radości. Niestety silnik jest tą cześcią samochodu w której bez większej kaski rewolucji nie zrobisz-pomijając ludzi którzy robią to sami i sie na tym znają. Pozdrawiam |
toyo toyota avensis Łódź | 2004-04-04 10:31:40 |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-04 12:18:03 Widze,że opony o takim rozmiarze są dostępne,no to może coś i używanych znajde,ale nadal nurtuje mnie problem obniżenia auta przez sprężyny obniżające przy seryjnych amorkach,czy one naprawde aż tak szybko padną,czy ktoś jeżdził w takiej kombinacji?Miałem tak przez pewin czas w cinquecento i nic się złego niedziało. |
agrzele Carina 2.0 E liftback Łódź | 2004-04-05 15:00:22 Mam opony 185/65 R 15 i sobie chwalę (choć nie mój wybór - kupiłem z takimi).
Wady: licznik przekłamuje o 5% Zalety: autko wg. mnie lepiej wygląda (fabryczne kółka są za małe Wczoraj zmieniłem felgi na nowsze no i teraz to już w ogóle rewelacja [ wiadomość edytowana przez: agrzele dnia 2004-04-05 15:02:42 ] |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-05 16:54:17 Niechce podtlenku,bo to bez sensu.Ciekawy jestem,czy do niskich sprężyn wystarczy kupić jakiekolwiek nowe amorki,żeby od nowości pracowały w innym trybie,bo jak teraz założe sport springi,to raczej te co mam teraz tego niewytrzymają.Poprostu,jak kupie sprężyny -40mm to do nich kupie zwykłe amorki np.sachs,albo KYB i będzie grało,czy trzeba kupić specjalnie dedykowane amorki sportowe za 2.5tyś(których nigdy niekupie).Jak to jest... |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-05 19:00:11
niema żadnych dziurek.Oznaczenia zeszły jak po maśle,aż sam się zdziwiłem jak łatwo i że niezrobiłem tego wcześniej.One są na kleju,który schodzi po potraktowaniu go benzyną ekstrakcyjną,a lakier na tym nieucierpiał. |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-04-05 19:04:49
No niewiem,przecież wlot powietrza do filtra jest przy reflektorze obok akumulatora,więc raczej tam nie ma gorącego powietrza.Na wyścigi jak odkręcisz reflektor to powietrze będzie wpadać do otworu z ogromnym impetem... |