Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Toldo Vectra B Katowice | 2002-11-06 11:22:38 Na wolnych obrotach na ciepłym silniku gaśnie na każdym skrzyżowaniu nawet jadąc na luzie / tocząc sie /. Słyszałem że niektórzy dobrzy mechanicy do tego modelu zakładają obejście tzw. bajpas. Co to jest ? Czy ktoś ma to założone? |
![]() homer Golf IV Sochaczew | 2002-11-06 11:31:17 Czy zapala Ci sie kontrolka silnika ? (pomaranczowa)
Czy wolne obroty Ci czasami faluja daj wiecej informacji tomek |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2002-11-06 11:41:10 Czesc,
przeczysc silnik krokowy, zazwyczaj pomaga, choc w moim przypadku nie pomagalo. Musialem wymienic gdyz zacinal sie i Vectrunia czasem gasla. Ten bajpas to obejscie czego? Daj wiecej informacji. Pozdrawiam rmickey |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2002-11-06 13:08:04 Trzy tygodnie temu kupowalem silniczek krokowy w aso w wawie i kosztuje prawie 500 zl (dokladnie chyba 486 zl). Uzywanego czy "regenerowanego" lepiej nie kupowac, mozesz trafic na gorszy niz masz.
Co do wymiany w aso to nalezy sie zastanowic, koszt robocizny ok. 400 ![]() ![]() Z gwarancja w aso tez bym uwazal, ze swoich i znajomych doswiadczen wiem, ze to bardzo trudne. Uznaja jezeli silniczek zupelnie padnie, a co jezeli nie zapala sie kontrolka silnika, zero kodow bledu na kompie (ja tak mialem), a faluje na wolnych i gasnie. Pozdrawiam rmickey |
![]() Toldo Vectra B Katowice | 2002-11-06 15:28:44 Wykonałem kilka telefonów i dzisiaj jade do gościa który wie jak założyć BAJPAS. Jak pytałem o co chodzi odp. była następująca:
- nie interesuj sie zrobie i będzie działać zobaczysz. Silnik krokowy do czyszczenia. Reszta to bajpas. 100 pln do kieszeni i 100 % gwarancji funkcjonowania . Jutro na forum napisze o co chodzi. Cześc Toldo |
![]() RWicik Chevrolet Lacetti WA, PL | 2002-11-06 16:55:25 Bajpas, to zdaje się obejście recyrkulacji spalin EGR ???
|
Prowo Forumowicz Kura Indian ze wsi (OPO) | 2002-11-07 09:53:42 Toldo: Czekamy na opis.
Pzdr. |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2002-11-07 10:23:06 Do Jackoj,
fachowa nazwa silniczka krokowego to o ile dobrze pamietam to regulator wolnych obrotow. Jak sama nazwa mowi odpowiada za prace na wolnych obrotach. Mialem podobne objawy jak Ty, Vectra gasla sporadycznie, ale czesto na skrzyzowaniu. Wtedy zamin odpalilem ponownie goscie stojacy za mna trabili, jest to dosc denerwujace. Takze przeczysc silniczek i zobacz jak bedzie. U mnie czyszczenie pomagalo na 1 lub 2 dni. Po wymianie silniczka problem zniknal. Pozdrawiam rmickey |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2002-11-07 13:43:33 To taki stozek zakonczony stykiem. Jak otworzysz maske to znajdziesz go przy przepustnicy po lewej stronie. Zdejmij najpierw gumowa rure idaca od filtra powietrza do przepustnicy. Pod nia masz silniczek przykrecony do przepustnicy 2 srubami (chyba torx, ale nie pamietam dokladnie), odlacz przewod od silniczka, no i zostaje tylko odkrecenie go.
Oczysc styki, wnetrze benzyna, nafta (tylko delikanie). Pozdrawiam rmickey |
![]() Toldo Vectra B Katowice | 2002-11-08 15:13:32 Jest juz po wszystkim - zrobine 70 pln i gada już wszędzie.
Oczywiście sposob zalożenia jest tajemnicą - fachowiec rzekl - idź na papierosa i daj w spokoju to wszystko połączyć / bajpas / Na mój chlopski rozum tak jak już szanowni moi koledzy pisali chodzi o dodatkowe ciśnienie prawdopodobnie recyrkulacja spalin jest wykorzystana. 50 cm rureczki polietylenowej dwa trójniki i po sprawie. Pozdrawiam Toldo |
Prowo Forumowicz Kura Indian ze wsi (OPO) | 2002-11-08 15:26:48 Toldo: Bądź tak miły i opisz ten bypass dokładnie, tak żeby w razie czego zrobić to samemu. |
![]() Toldo Vectra B Katowice | 2002-11-08 23:27:58 Przyjedxcie do Krakowa. Podniose maske sami zobaczycie. Sam się niewiele na tym znam mógłbym popełnić błąd przy próbie opisu. Ale działa działa działa panowie eureka !!!
Pozdrawiam Toldo |