Kontrolka hamulców - 3 odpowiedzi (ważne)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kiedyś już było na ten temat, ale uważam, że otwarcie nowego postu nie zaszkodzi, a może uchroni kogoś przed niebezpieczenstwem.
Mowa była o kontrolce hamulca ręcznego - do czego służy i dlaczego raz świeci jaśniej a raz ciemniej. Otóż ma ona jeszcze 1 istotną i chyba najważniejszą funkcję. (w Przeciwieństwie np . do kontrolki niezapiętych pasów, o której tez się troche postów naczytałem). Dla osób, dla których to stwierdzenie jest trywialne, proszę o wybaczenie, ale: KONTROLKA ŚWIECĄCA PRZY NIE ZACIAGNIETYM RECZNYM I PRACUJACYM SILNIKU OZNACZA:
- SPADEK CISNIENIA PŁYNU HAMULCOWEGO (ZARAZEM JEGO BRAK NP. POPRZEZ WYCIEK ETC.) LUB USZKODZENIE UKŁADU HAMULCOWEGO.
Jazda z myslą, ze kontrolka sie zblokowała i świeci moze doprowadzic do wypadku.
Reasumując tą funkcję są jeszcze 2 omawiane we wcześniejszych postach:
1. Świecenie - słabsze - kontrolki do czasu zapalenia silnika
2. Świecenie - mocniejsze kontrolki do czasu zapalenia silnika lub po jego zapaleniu przy zaciągniętym ręcznym.

Post napisałem, dlatego, iż mimo, że dla niektórych to oczywiste, to dla niektórych czarna magia (jak dla mojego kolegi, który jeżdził z zapaloną kontrolką i o mało nie rozbił siebie i kogoś - tu mowa akurat o Fiacie Brava - ale ta kontrolka spełnia takie same zadania we wszystkich autach)
Pozdrawiam

A wystarczyło instrukcję obsługi do naszych złomów poczytać, w ostateczności książkę Morawskiego.

Cytat:
2004-04-04 14:34:33, rjsunset pisze:
ZACIAGNIETYM RECZNYM I PRACUJACYM SILNIKU OZNACZA:
- SPADEK CISNIENIA PŁYNU HAMULCOWEGO (ZARAZEM JEGO BRAK NP. POPRZEZ WYCIEK ETC.) LUB USZKODZENIE UKŁADU HAMULCOWEGO.

a tego nie bylem swiadom
dzieki, moze kiedys sie przyda

Ja ostatnio to testowałem tzn swiecenie sie kontrolki przy spuszczonym ręcznym
Przy samodzielnej wymianie amorków - która nb nie wyszła urwaliśmy przewód hamulcowy i do mechaniora (oraz po flaszkę wczesniej w celu zalania smutku) jechałem kożystając z ręcznego... Dobrze, że ostatnio zrobiłem ten ręczny, bo było by krucho.

Cytat:
2004-04-07 06:58:38, plump pisze:
Ja ostatnio to testowałem tzn swiecenie sie kontrolki przy spuszczonym ręcznym