MotoNews.pl

Gałka zmiany biegów Samara

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

No własnie, jak w temacie. Jak ja sciagnac Kurde próbowałem i nic, a nie chciałem na siłe zeby czegos nie urwac. Ona jest wkrecana ? Nasadzana ? W jaki sposob sie za to zabrac, bo chciałem załozyc inna.

Pozdro

Nie jest wkręcana , bo sama dźwignia to stalowy płaskownik.
O ile dobrze pamiętam to musisz po prostu ją na silę ściągną(nie pamiętam dokładnie ale chyba nie ma tam żadnej srubki, która mosowała by gałke do tego płąskownika)
W kazdym razie - uwazaj na szczękę - bo może puścić w każdej chwili
paweł

Jest dokładnie tak jak napisał Paweł. Trzeba to sciągnąć. Nie ma tam srubki, którą by trzeba odkręcić. Przerabiałem to wczoraj wymieniając mieszek, bo stary się przetarł. Pozdrawiam

Panowie, ale z twego co zrozumiałem to koledze nie chodziło o całą dzwignię ale samą gałkę. Nie wiem jak jest w Samarze ale w klasyku jest ona nakręcana, ale żeby ją zdjęć to trzeba czymś przytrzymać całą dzwignię bo się kręci. A dodatkowo w mojej 2105 gwint w gałce miałem zalany jakąś gumą i cholernie ciężko było ją ruszyć.

Moja wypowiedź odnosi się do samej gałki. Żeby ją zdjąć to trzeba po prostu mocno pociągnąć. Przy zakładaniu trzeba ją mocno wcisnąć. Pozdrawiam

Potwierdzam, ciągnąc gałkę na chama, rozumiem Twój ból bo jak ja ściągałem to miałem wrażenie, że wyrwę razem ze skrzynką biegów, ale udało się. Można w razie czego dźwignię czymś przytrzymać i wtedy śmiało gałeczkę targać na chamca.
Powodzenia.

niedlugo czeka mnie wymiana mieszka, bo stary juz sie poprzecieral (juz wiem ze bede mial problem ze zdjeciem samej galki) i przy okazji chcialem go wymienic wraz z galka na jakies inne niz oryginalne.. np taka: alu, albo taka alu 1..

macie jakies inne linki.. a moze i cale sklepy ?? )))

Humel ta druga gałeczka wygląda jak sztuczne kolano albo element robota, ale podoba mi sie, czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

Z dopasowaniem innej gałki mozesz mieć problem
Dżwignia zmiany biegów w Samarze jest wykonana z płaskownika o szer. ok 2,5 cm

Powodzenia

pzdr
CHIO

Dzieki wszystkim za odpowiedzi

Sciagnąłem stara galke i załozylem nowa, razem z nowym mieszkiem. Kolor gałki i mieszka: Czarno czerwony

Ciezko było dopasowac na ten płaskownik ale udało sie

Pozdro

Jaki mieszek polecacie do samary, uniwersalny albo od jakiegoś innego modelu.

Najlepiej (jak dla kogo) zdjąć stary mieszek,znaleźć kawał skórki świńskiej (stary płaszcz ) i uszyć na podstawie starego szablonu.
Takiego rozwiązania użyłem przy swoim DF 125 ME.Pięknie wygląda

Cytat:
2005-02-03 19:46:37, Stoki_W-wa pisze:
Najlepiej (jak dla kogo) zdjąć stary mieszek,znaleźć kawał skórki świńskiej (stary płaszcz ) i uszyć na podstawie starego szablonu. Takiego rozwiązania użyłem przy swoim DF 125 ME.Pięknie wygląda

I tak trzeba będzie zrobić. Bo te mieszki które akórat widziałem miały takie badziewne pastelowe kolory be

ja proponuje kupienie uniwersalnej skórki,jest bardzo dobra i mozna dobrac kolor.a jesli chodzi o cene to nie jest az tak wygurowana i naprawde łądnie wyglada,oczywiscie do tego gałka dopasowana do skórki i jest tzw. BOMBA.
POZDRO BY KAMIL