MotoNews.pl
7 Pożar samochodu a instalacja LPG. (44635/0)

Pożar samochodu a instalacja LPG.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie glupie pytanko Co byście radzili robić jak zacznie się palić autko (np. z powodu jakiejś kolizji) z instalacja LPG i pełnym zbiornikiem gazu? Próbowac to gasić gasnicą czy raczej uciekać jak najdalej i jak najszybciej? Moze ktoś ma jakiś inny pomysł albo jakieś doświadczenia w tej materi

W miarę możliwości jak najszybciej ugasić auto. Zbiornik z gazem nie wybuchnie, ale uchodzący z powodu wysokiego ciśnienia gaz będzie dodatkowo wzniecał ogień.

Mozna zastosowac ostatni cios karate czyli ucieczke

a tak na serio to tak jak piter pisal zbiornik nie wybuchnie tylko to co jest w ukladzie moze sie "zajac"

pozdr

W 1994 roku, kiedy montowalismy instalacje dostalismy film dotyczacy bezpieczenstwa instalacji gazowych. Do prób wykorzystali 12 samochodów, w 8 byly instalacje gazowe (w tym 4 tylko gaz). Nastepnie pod wszystkie samochody wsuneli metalowe kuwety z benzyna i podpalili. Najwieksze spustoszenie zrobily wybuchajace zbiorniki z benzyna. Gaz wydostawal sie z butli w 3-4 porcjach (15-20 s). W zadnym z samochodów nie eksplodowal zbiornik z gazem pomimo opalania butli.

Przy zegarze znajdującym się przy butli gazowej, masz zawory bezpieczeństwa (dwa) i najlepiej oba zakręć. Jedynie co, to to, że ujdzie Ci gaz z przewodów i nic więcej. Nie powinno być żadnej eksplozji zbiornika gazu.

swego czasu sfajcył mi się FSO 1500me z LPG pierwszeco zrobiłem to zakręciłm zaworki na butli,zużyłem z 5 gaśnic i to nie tylko samochodowych itak dzwoniłem po strazaków i oni dopiero ugasili,raczej nic butli nie zagrażało,a była pełna

witam.
zastanawiałem się co odpowiedzieć. w zasadzie palący samochód jest nie do uratowania a najgorzej jeśli wybuchnie benzyna bo gaz nie wybuchnie. najważniejsze to jest wyłączenie stacyjki. jeśli pali się przód to nie dźwigać maski żeby do komory silnika nie dostał się tlen a gaśnicami operować spod spodu samochodu natomiast jeśli pożar jest z tyłu to trzeba niestety wziąść pod uwagę pożar benzynki i raczej poczekać na strażaków.