| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BartekN Miłośnik FSO FSO Atu/VW Passat St-ce/Lublin | 2004-04-06 18:21:22 Po wymianie skrzyni biegow,cos zaczelo mi piszczec.Dzieje sie tak gdy samochod chodzi na luzie i puszcze pedal sprzegla,Czasem tylko na samym poczatku jak puszcze,a czasem utrzymuje sie dluzej.Mysle ze jest to lozysko na walku sprzeglowym,ale gdy wymienialem skrzyni to obudowe razem z lapa i wlasnie lozyskiem odkrecilem od starej,w ktorej wczesniej nic sie nie dzialo.Oczywiscie bylo slychac prace lozyska ale nie tak jak teraz.Czy mozna z tym jezdzic?A moze jest jakis sposob zeby przestalo piszczec,tylko taki zeby nie wyciagac skrzyni,bo za bardzo mi sie to nie usmiecha
|
BartekN Miłośnik FSO FSO Atu/VW Passat St-ce/Lublin | 2004-04-06 20:58:26 Chlopaki pomozcie!!!!!!! |
jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2004-04-08 13:38:01 ja tez mysle ze to sprzeglo. Tez mi piszczalo kiedys po remoncie ale ... samo przeszlo i nic sie nie stalo |
Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2004-04-08 16:34:33 Jeśli w starej skrzyni Ci nie piszczało to nie jest to łożysko wyciskowe. Może być za to któreś z łożysk w skrzyni biegów. Skąd ją kupiłeś?, który rocznik?, była remontowana?, w sumie nie wiadomo co się kupi zanim sam jej nie sprawdzisz na swoim samochodzie. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-04-08 18:57:36 Hehe,skrzynia...Ja wlasnie wczoraj zlozylem do kupy moją V-kę,po wymianie łożysk i jutro ją wsadzam...Ciekawe co z tego wyniknie,pewnie wyje jak wyła |
BartekN Miłośnik FSO FSO Atu/VW Passat St-ce/Lublin | 2004-04-08 20:55:41 Skrzynia jest 99rok.Nie byla raczej rozkrecana,przynajmniej tak wygladala.Wydaje mi sie ze jednak to nie skrzynia,bo dzieje sie to kiedy na postoju przy wlaczonym silniku puszcze pedal sprzegla.Lekko nacisne to przestaje,wiec jak sadzicie,mozna z tym jezdzic? |
andrzej_krakow (S) Miłośnik FSO Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-07-20 00:49:26 I co, nikt nie pomoże? |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-07-20 09:22:50
ciezko powiedzieć musiałbym przesłuchac ale jak pamietam moja skrzynka od 1.5 była cicha nie licząc III która potwornie wyła |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2004-07-20 09:25:55 z tego co napisałeś to raczej chodzi ci o standardowe odgłosy pracy skrzyni biegów. |
janek76 polonez 1.6 GLE 1994 tarnów | 2005-03-02 18:48:35 Witam
Odświeże wątek o skrzyni biegów, bo niestety zauważyłem niepokojące zjawisko w swoim poldku. Włączając jedynke lub dwójkę przy wciśniętym sprzęgle ze skrzyni dochodzi metaliczny dźwięk. Co to moze być , czy to jakieś łożyska poszły ? Mam nadzieje ze skrzynia jeszcze nie pada. |
janek76 polonez 1.6 GLE 1994 tarnów | 2005-03-02 20:24:55 Właśnie wróciłem z ogledin a raczej z obsłuchiwania dzwięków wydobywajacych się z mojej skrzyni. Oto co zauważyłem:
Dzzwięk jest metaliczny jakby tarły o siebie dwie jakieś blachy, najbardziej słyszalny jest w momencie kiedy jade np z predkoscia 50 km/h i wrzucam drugi bieg lub nawet tylko próbuje przy wciśnietym sprzegle, podobnie jest z pierwszym biegiem. Na wyższych biegach nie jest to tak słyszalne a na piątce wcale. W czasie jazdy na drugim i trzecim biegu ten odgłos jest również słyszalny. Wyglada mi to na jakieś łożysko ale poradzcie jezeli spotkaliście się z czyms podobnym. Pozdrawiam Grzesiek |