Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2004-04-07 12:25:45 Kurde i wierz tu fachowcom - do "Usterki" takich. ![]() |
![]() ko-hoshi TOYOTA DRIVER now Civic ex Starlet Posen | 2004-04-07 21:39:50
Przegapiłeś ![]() ![]() |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-04-07 23:21:39
Pseplasam ![]() ![]() ![]() To wszystko przez te kobitki- ehhhh ![]() |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2004-04-08 15:51:15 Wątek dla mnie na czasie, bo właśnie wczoraj sprawdziłem, że i u mnie coś w katalizatorze dzwoni. Ale może to właśnie nie katalizator...
Mam pytanie: czy w Carinie katalizator jest z przodu, niedaleko za kolektorem wydechowym? I czy owy łącznik o którym pisaliście można wyjąć dopiero po odspawaniu katalizatora? Bardzo proszę o porady, jak zdiagnozować, czy to problem katalizatora, czy nie. Aha, problem dotyczy Yarisa z przebiegiem 43tys. km, dlatego trochę się martwię. Pociesza mnie tylko myśl, że mam jeszcze gwarancję. Oczywiście mogę jechać ASO żeby sami sprawdzili, ale chcę najpier wiedzieć co jest nie tak, żeby mi ciemnoty nie wciskali. |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-04-08 16:58:11
Jeżeli pytasz o Carinę E to katalizator jest w okolicach siedzenia pasażera i jest przykręcany. Łącznik elastyczny klasyczny "siatka" nie występuje. W oryginale jest to przegub na dwururce w kształcie UFO. Przynajmniej tak jest z silnikiem 3S-FE. Pozdro. |
pysiak TOYOTA DRIVER Toyota Carina E i SY ... Częstochowa | 2004-04-09 07:36:45
Dokladnie - u mnie obecnie już owego łącznika w ksztalcie ufo nie ma, jest za to łącznik elastyczny i jest OK. Może to moje subiektywne odczucie, ale mam wrażenie, że w aucie jest o wiele ciszej, nie tylko nic nie brzęczy, ale jest po prostu ciszej, tak jak by ten łącznik elastyczny spełniał również funkcje tłumika! |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2004-04-09 08:40:13 Z tego co piszecie wnioskuję, że skoro u mnie katalizator nie jest przykręcany, to nie ma w ogóle żadnego łącznika. Czy dobrze myślę?
Mam też pytanie do Yarisowców - czy ktoś z was miał jakieś problemy z "brzęczeniem" układu wydechowego, a szczególnie w okolicach katalizatora? |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-04-09 18:45:20
Nie. Musisz mieć gdzieś jakiś element ruchomy, żeby niwelował ruchy silnika przód-tył. Ja miałem przegub zaspawany na sztywno i z tego tytułu oberwało dwururkę przy kolektorze. Po obspawaniu kryzy przy kolektorze dwururka pękła na zakręcie pod silnikiem. Tego nie oszukasz w żaden sposób. W najlepszym przypadku będa Ci leciały ciągle wieszaki od wydechu. Pozdro. |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2004-04-13 11:04:53
Hmm... Więc u mnie układ wydechowy wygląda tak: tłumik końcowy - łączenie na śrubach - rura - katalizator - rura - łączenie na śrubach - kolektor wydechowy Jak widzisz katalizator jest przyspawany o obu stron. Wydech jest skręcony tylko za kolektorem wydechowym oraz na samym końcu przy tłumiku końcowym. Gdzie w takim razie jest wspomniany przez Ciebie "element ruchomy"? Czy to może być połączenie za kolektorem wydechowym? W sumie ruchy silnika chyba niwelują gumy, na których wisi cały układ wydechowy. |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-04-13 14:57:45
Element "łączenie na śrubach - rura - katalizator - rura - łączenie na śrubach " to jest właśnie katalizator jako całość. Przynajmniej ja to tak traktuję. Przy wymianie powinno się odkręcić 4 śruby, wymienić 2 uszczelki i poskręcać do kupy. A to, do czego jest przykręcony katalizator (poruszamy się w kierunku do silnika) to jest dopiero dwururka. Za zakrętem, na pionowej części dwururki powinien być przegub lub łącznik elastyczny jeśli przegub szlag trafił. Dopiero ta dwururka jest przykręcona do kolektora wydechowego. Gumy nie zamortyzują takich ruchów silnika, bo zgodnie z działaniem dźwigni prostej tłumik końcowy musiałby gonić z pół metra góra-dół gdybyś miał sztywny cały wydech. ![]() Pozdro. |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2004-04-14 13:41:33
Mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy ![]() Chodzi mi o to, że element "łączenie na śrubach - rura - katalizator - rura - łączenie na śrubach" to w zasadzie cały układ wydechowy. Pierwsze łączenie jest z przodu przy kolektorze wydechowym, a drugie z tyłu auta przy tłumiku końcowym. Wydaje mi się, że nie mam żadnej dwururki, o której piszesz. Odnoszę wrażenie, że w Carinie układ wydechowuy jest nieco inaczej rozwiązany niż w Yarisie. Reasumując - nie wiem gdzie jest u mnie ten przegub elastyczny. Czy to są te łączenia ze śrubami i sprężynami? |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-04-14 13:56:24
Układ może być (prawie) ten sam, tylko auto krótsze, więc te same rury szybciej się kończą. |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-04-14 23:56:45
Racja. Teraz też to zauważyłem ![]() Pisałeś:
Więc przyjąłem, że masz jeszcze jakąś Carinkę z kłopotami w wydechu i dlatego z uporem maniaka 3mam się tematu Cariny ![]() O Yarisie niestety nic Ci nie opowiem ![]() Pozdro. |
marstik warszawa | 2004-08-27 10:32:10 Witam,
teraz chciałem się podzielic swoimi doswiadczeniami. oczywiscie miałem problem z carinka taki ze w pewnym momencie zaczeła troszkę głośniej chodzic przy ok 3000 obrotów potem w czasie jazdy itd. na wolnych obrotach było ok. 1- byłem u mechanika aby sprawdził układ wydechowy i mi powiedział ze walnienty jest łącznik który znajduje się między katalizatorem a silnikiem. 2- wjechałem na kanał i myslę sobie ze sam obadam i faktycznie jak lekko zblokowałem ten łącznik to jak by ciszej. 3- policzyłem koszty i jade do gościa wymienic ten łącznik oczywiście do innego bo ten mi powiedział 260zł chyba chory myslę sobie, znalazłem innego razem z łącznikem uniwersalnym 130zł. wjezdzam na podnośnik a on mówi że to jednak nie łącznik a wyjechana uszczelka na łączeniu rury wydechowej z silnikiem, to są takie dwie okrągłe sprezynujące, jedna z nich była rozsypana. Pomijam ze nie miał orginalnej czyms tam uszczelnił a za usługę zapłaciłem 100zł i jak tu wierzyć mechanikom. Morał tak mozna się czasami zdziwić. |
pysiak TOYOTA DRIVER Toyota Carina E i SY ... Częstochowa | 2004-08-27 13:20:07
Szczerze życzę, aby uszczelnienie bylo skuteczne i wysatrczyło na kilkadziesiąt tysięcy km. Mechanik do którrego jeżdżę na przeglądy co 10 tyś opowiadał, że kiedyś pracując jeszcze w ASO Toyota też uszczelniali jakimś silikonem, ale nie na woiele się to zdawało. NBatomias łącznik u mnie nie objawioał się głośniejszą pracą, tylko metalicznym rezonansem w pewnych zakresach obrotów, więc to nie mogło byćo |
![]() wo200 Carina E Warszawa | 2004-09-01 07:59:20 A jak już kiedyś wspominałem wymieniłem ten łącznik i ................. jak dzwonł tak dzwoni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pysiak TOYOTA DRIVER Toyota Carina E i SY ... Częstochowa | 2004-09-04 00:10:46 tzw katalizator uniwersalny - czyli do samochodów od np 1.2 do 2.0 litrów pojemność kupisz za jakieś 300-400 zł
Ja osobiście przymierzalem się do zakupu katalizatora, bo skoro on już w układzie jest to niech będzie. Nie wiem czy np wyrzucenie wkładu nie wpłynie negatywnie na pojemność wydechu (cokolwiek to znaczy, bo sam nie wiem czemu ta pojemność jet taka ważna) |