Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2004-04-07 08:46:57 Witam wszystkich, wczoraj zawiozłem do splanowania lub jak kto woli do szlifu głowice bo miałem mały remoncik to pomyślałemżeby przy okazji tego nie zrobić, dzisiaj ją składam i zobaczymy jak będzie chodzić, napisze wrażenia z jazdy, napewno będą lepsze niż wcześniej. A co wy myślicie o planowaniu, ma może ktoś w klubie głowice po takim czymś, niech napisze bo jestem ciekaw jak to będzie, czy będą jakieś zmiany!!!!!!!!!!!!! POZDRAWIAM WSZYSTKICH KLUBOWICZÓW |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-04-07 11:16:28 A o ile ja opusciles? |
![]() cosworth3 SYMPATYCZNY GOŚĆ Volvo 440 Kraków | 2004-04-07 12:15:21 planowanie to normalna rzecz przy składaniu silnika ja też będe to robił jak wezme sie za swoje serce ale myśle też troche splanować blok bo ostatnio o tym słyszałem tylko jest to troche niebezpieczne bo można uszkodzić kanały ale jak sie to zrobi to podobno styk jest taki że teoretycznie by można głowice bez uszczelki posadzić w wakacje rozbieram silnik jak zrobie to podziele sie spostrzeżeniami ![]() |
![]() Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2004-04-07 19:10:05 Sam nie wiem o ile jest splanowana, najśmieszniejsze jest to że koleś się mnie nie pytał o ile splanować, wziął, powiedział że za 4 godzinki będzie gotowa, i to wszystko, poskładałem ją a przy okazji wymieniłem zimering na wale korbowym, na wałku rozrządu,zimering w aparacie zapłonowym bo walił mi olej do aparatu, uszczelke pod pompą oleju,i pare innych głupot, prawie cały silnik miałem rozebrany, oprócz bloku, tłoków i wału, ale teraz poskładałem i sam sie zdziwiłem że tak super chodzi, a jeszcze jak cicho , na luzie to ja silnika w środu nie słysze!!!!!!!!!!!!!!!! Mam spokój na lato ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() cosworth3 SYMPATYCZNY GOŚĆ Volvo 440 Kraków | 2004-04-08 07:49:50 wygląda na to że gość splanował ci to standartowo ok.0,5mm jeżeli chciałbyś więcej to musiałbys mu to powiedzieć ale coś za coś jak za dużo splanujesz to owszem sprężanie będzie troche więkrze ale żywotność silnika spadnie a dodatkowo jesli kiedyś chciałbyś sciągać głowice to aby ją ponownie posadzić to trzeba znowu planować i może sie okazać że niema już z czego, i jeszcze jedno samo planowanie głowicy niewiele sie zda jesli zawory nie będą wzmocnione wałek rozrządu usportowiony i takie tam jeszcze inne (ogólnie mówiąc wg. mnie to niema sensu) i ja sam jeszcze poważnie sie nad tym zastanowie czy to zrobić. |
![]() Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2004-04-08 09:57:17 nio chyba standardowo, na glowicy był taki znaczek L tzn. logo Łady a teraz go nie ma, a musiałem splanować ją bo walną mi pasek rozrządu pół roku temu i poskładałem wszystko było oki ale olej mi walił z jednej strony głowicy a pytałem się mechanika i powiedział mi że strzeba splanować ją bo może mieć minimalne skrzywienie czy coś takiego i dlatego ciekło a co 1000km musiąłem ok 1L. oleju dolać, ale te 0,5 mm wystarczy, zawsze coś a i lepiej auto mi jakoś chodzi!!!!!!!!!!!!!!
|
Krzychu85 SYMPATYCZNY GOŚĆ Fiat Tipo Pałecznica | 2004-12-14 22:24:58 O ile można bezpiecznie z planować głowice. I czy jest to koniecz po zdjęciu. |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-12-15 11:21:53 Po kazdym zdjeciu glowicy nalezalo by ja przeplanowac.
Tak samo jak po kazdym zdjeciu glowicy, nalezalo by wymienic sruby ktore ja trzymaja! Zwykle planowanie to raczej nie 0,5mm bo to duzo. Z tego co pamietam zwykle to 0,25mm. Planowanie o 2 mm czy o 1,5 czy wiecej - teoretycznie nie ma sensu - nalezy sie zabrac do tego profesjonalnie liczac jak pomniejszy sie komora spalania, i jak w zwiazku z tym wzrosnie stopien sprezania(CR-compression ratio). Planowanie glowicy w klasyku to troche niebezpieczna zabawa, z tego powodu ze po takiej operacji(konkret planowanie) glowice te lubia sie zapadac- to zdanie czlowieka ktory budowal takie silniki do rajdow! Do tego mozna kanaly porozwalac, a na koncu moze sie okazac ze zawory przywala w tloki - to zdanie wyszlo z doswiadczenia kogos na wegrzech kto TYLKO i wylacznie splanowal glowice!(silnik 2103) Pomijajac juz fakt ze paliwo 98 moze nie wystarczyc. Moja propozycja jest taka: kartka dlugopis suwmiarka + tablice matematyczne, olej i strzykawka i wszystko mozna wykliczyc. Poszukam bo mam gdzies cala prezentacje w PowerPoint jak to sie liczy ze zdjeciami i wzorami. |
![]() Yanosik ŁADZIARZ Lanos Schneidemühl | 2004-12-16 00:55:34 Ale tylko konkret "planowanie" głowicy daje możliwość uzyskania konkret stopnia sprężania w silniku 1300 ![]()
![]() ![]() ![]() |
![]() Koliber_111 SYMPATYCZNY GOŚĆ łada 2101/łada 110(s ... Warszawa | 2004-12-16 07:57:31 zwięksanie mocy poprzez planowanie głowicy było dobre w malcach(i to też nie do końca)powoduje dużo większe obciążenie układu korbowego,a co za tym idzie jego mniejszą trwałość.do sportu oczywiście tak,na ulicę odradzam.mówię oczywiście o zebraniu 2mm,delikatne wyrównanie po demontażu oczywiście tak. |
![]() Yanosik ŁADZIARZ Lanos Schneidemühl | 2004-12-16 09:25:02 Było dobre w Malcach i jest dobre w Ładach. Oba te samochody maja w oryginale niski stopień sprężania (8,5). Nie mówie ,aby do jazdy ulicznej zbierać od razu 2 mm, ale mniej (dla uzyskania CR=9-9,5) czemu by nie. Napewno odczuje sie to w dynamice i w kieszeni ![]() [ wiadomość edytowana przez: Yanosik dnia 2004-12-16 10:06:23 ] |
![]() Koliber_111 SYMPATYCZNY GOŚĆ łada 2101/łada 110(s ... Warszawa | 2004-12-16 09:53:37 zgada się.delikatnie można.ale poprawa napełniania cylindrów i odprowadzenia spalin da trochę więcej(jest niestety bardziej kłopotliwa) |
![]() Yanosik ŁADZIARZ Lanos Schneidemühl | 2004-12-16 10:05:38 Obniżenie głowicy i uzyskanie stopnia spreżania 9-9,5 + poprawa napełniania cylindrów i odprowadzenia spalin da najwiecej ![]() |
![]() Koliber_111 SYMPATYCZNY GOŚĆ łada 2101/łada 110(s ... Warszawa | 2004-12-16 10:20:25 i kosztuje najwięcej. ![]() ![]() ![]() |
![]() Yanosik ŁADZIARZ Lanos Schneidemühl | 2004-12-16 11:06:32 Dużo, to dopiero kosztuję podwójny gaźnik z kolektorem i wałek rozrządu ![]() |
![]() Koliber_111 SYMPATYCZNY GOŚĆ łada 2101/łada 110(s ... Warszawa | 2004-12-16 16:09:33 to mieści się w ogólnym pojęciu "poprawy napełniania"i wiem że to koszztuje od ...ijeszcze trochę.do tego kolektor wydechowy 4-2-1 lub 4-1 i reszta wydechu i jest super |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-12-16 19:24:00 Szczerze watpie ze planowanie o 2mm glowicy da w efekcie CR 9,5.
To mowie o silniku 2103. 2105 nie pamietam ile zostaje wolnego na : koniec bloku/koniec tloku ![]() |
![]() Yanosik ŁADZIARZ Lanos Schneidemühl | 2004-12-17 00:29:16 2105 ma na równo tłoki z blokiem |