MotoNews.pl

GLICERYNA!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc wszystkim mam pytanko!
czy Wy na zime smarujecie uszczelki oraz zamki dliceryną żeby nie przymarzały w zimowe, mroźne noce, ja dawniej w moim dużym fiacie tak robiłem, ale esperak to nie fiat więc jeśli wiecie coś na ten temat to prosze o podpowiedź i porade, może używacie innych preparatów? Pozdrawiam

Espero czy Fiat guma na uszczelkach taka sama, wiec przesmarowac nie zaszkodzi. a zamki przeciez masz centralny

Są takie ęrodki w szpraju!Kosztuje kilka złotych,ja go już stosuję trzecią zime...Opsikasz uszczeleczki szprajem i z głowy na całą zime....
Pozdrawiam

wiem że mam centralny tylko czasem nie można przekręcić kluczyka bo zamarzły zamki i potem kombinacje gorąca woda itd lepiej tego uniknąć!

Ja uzylem jakiegos badziewia w spraju na bazie silikonu.
Ma to jeszcze jedna zalete. Uszczelki przestaly szkrzypiec ))

Pozdr
Jazdwin

Walka zimą z centralnym zamkiem to tragedia...

Może nie jest tak źle jak się tego pilnuje.
Najgorsze są dni kiedy w ciągu dnia po opadach śniegu lub deszczu i przyjdzie czas na wieczorny przymrozek.
Natomiast najlepsze numery zawsze wychodzą po umyciu auta, gdzie w zależności od myjni trudno dokończyć tą czynność do sucha.

Cytat:
Najgorsze są dni kiedy w ciągu dnia po opadach śniegu lub deszczu i przyjdzie czas na wieczorny przymrozek.

Święte słowa...

To prawda!
Ja to już przeżyłem w tym roku.
Do późnego wieczora lało, a rano...
No cóż, chyba nie wygląda to dziwnie, gdy ktoś wsiada do samochodu przez tylne drzwi i przeeeeciiiiiissssssssska się na fotel kierowcy.
Zamarzły zamki i oczywiście przymarzły mi nawet uszczelki.
Super zabawa, zwłaszcza, jak trochę się spieszysz...

Rzeczywiście jaja są w zime. Też się przeciskałem z tylnego fotela bo centralny otworzył mi tylko tylne. Myślałem o wymianie siłowników na nowe ale nie wiem czy to ostatecznie rozwiąże problem otwierania się zamka centralnego. Ale na pewno kupię coś w sprayu na gumy.
Tylko co z tym centralnym????

Po otworzeniu tylnych drzwi mozna uzyc wiekszej sily na podniesienie "dzyndzelka" od przednich - do rekodziela panowie!

Niby tak Ptaszyna, ale co w momencie jak ci gumy przymarzły w przodzie na maxa???
Myślę, że jednak lepiej wejść tymi, które łatwiej puściły i nagrzać aż odmarznie reszta, nie sądzisz?

co roku psikam uszczelki silikonem w spraju - kupilem w geant w promocji za ok. 10 zł takie cóś: spray Valvoline + odmrazacz do zamkow. Zero problemow z zamkami i uszczelkami. Sprajem tym psikalem tez we wszystkie szczeliny w desce rozdzielczej z ktorych wydobywaly sie piski i trzaski. Efekt - CISZA!

RS

Ja pisze o otwieraniu zamkow a nie przymarnietych drzwi.
Jak w ogole mozna dopuscic do takiego zamarzniecia!
Jak sex bez zabezpieczenia... hehe, trzeba pomyslec wczesniej.

Dziewczyny Ptaszyny

[ wiadomość edytowana przez: Ptaszyna dnia 2002-11-08 13:30:01 ]

Cytat:
2002-11-08 13:27:54, Ptaszyna pisze:
Ja pisze o otwieraniu zamkow a nie przymarnietych drzwi.
Jak w ogole mozna dopuscic do takiego zamarzniecia!
Jak sex bez zabezpieczenia... hehe, trzeba pomyslec wczesniej.

[ wiadomość edytowana przez: Ptaszyna dnia 2002-11-08 13:30:01 ]

Widzisz jakoś można... Może Ty umiesz zakręcić deszcz, lub przewidzieć, że rano będzie przymrozek

"Trzeba pomyśleć wcześniej" -
a wydaje mi się, że właśnie chyba dlatego Tomek 2 poruszył temat zamków i... (i!!!) ...uszczelek, żeby do takiej sytuacji nie dopuścić...
A odnośnie sex-u, to jednak rzecz gustu. Ja preferuję jednak bez zabezpieczenia
Pozdrawiam.

Cytat:
Widzisz jakoś można... Może Ty umiesz zakręcić deszcz, lub przewidzieć, że rano będzie przymrozek

Mhy, a Ty spodziewasz sie w zimie porannych upalow?

Cytat:
a wydaje mi się, że właśnie chyba dlatego Tomek 2 poruszył temat zamków i... (i!!!) ...uszczelek, żeby do takiej sytuacji nie dopuścić...

Wlasnie - nie dopuscic, pozatym jak wnioskuje z Jego postu, to pierwsza zima w Esperaku i zastanawia sie czy trzeba sie obchodzic jak z duzym fiatem.

Cytat:
A odnośnie sex-u, to jednak rzecz gustu. Ja preferuję jednak bez zabezpieczenia

No wlasnie, zalezy z kim. Duzo masz dzieci?

W Olsztynie podobno juz snieg pada... Milego dzionka!

Mistrzu Ptaszyna!!
ja nie porównuje fiata do esperaka bo tu nie ma co porównywać!
na tomiast nie mam zamiaru przeżyć tego samego co miałęm z fiatem, że nie mogłem go otworzyć z żadnej strony. ALE dam wam naprawde dobrą radę: jak chcecie zabezpieczyć się przed zimą i zamarzaniem zamków idźcie do apteki na rogu i kupcie troche gliceryny! wysmarujcie wszcstkie uszczelki i strzykawką troszeczkę do zamków. MOŻE TO TROCHĘ ŚMIESZNE ALE SPRAWDZONE NAPEWNO, zdaje egzamin bo coś do tych slilikonów za 10 zł w sklepach to nie mam zaufania, chociaz nie próbowałem i nie sprawdzałem więc nie mogę wiele na ten te,mat powiedzieć, ale dzięki że tak obszernie został poruszony temat wszystkie informacje odczytuje na bieżąco.

Cytat:
2002-11-08 14:15:35, Ptaszyna pisze, ja odpowiadam:
Cytat:
Mhy, a Ty spodziewasz sie w zimie porannych upalow?
odp:
Mhy, a czy mi przytrafiło się to zimą?
Cytat "ja to już przeżyłem w tym roku" -
nie musi wcale oznaczać końca ostatniej zimy... miało to miejsce parę tygodni temu.

"No wlasnie, zalezy z kim. Duzo masz dzieci?"
odp:
Jeśli serio Cię to nurtuje to mam trzyletniego syna

W Olsztynie podobno juz snieg pada... Milego dzionka!
odp:
Dzięki za prognozę pogody

Cytat:
2002-11-08 15:11:22, Tomek2 pisze:
Mistrzu Ptaszyna!!
ja nie porównuje fiata do esperaka bo tu nie ma co porównywać!

Chyba małe nieporozumienie - mądrasku Ptaszyna

I wygląda niestety na to, że Tomek 2 był zmuszony udzielić rady sobie sam Tak serio to myślę, że warto z niej skorzystać
A jeśli chodzi o rozwlekanie innego wątku, to zapraszam następnym razem na Chat Klubowy, który to zwykle jest pusty , a szkoda.
Na dziś muszę kończyć pozdrawiam wszystkich klubowiczów, Ciebie również Ptaszyna

Jakto "rowniez", mam sie czuc gorszy bo? Ja tam Was wszystkich lubie i pozdrawiam!
Uszczelki przymarzaja zdaje sie tak samo we Fiaciku.
Na moim specyfiku do psikania na uszczelki jest napisane, zeby stosowac przed udaniem sie na myjnie, tak wiec stosowalem go jeszcze w lato.

Cytat:
2002-11-08 15:54:29, Ptaszyna pisze:
Jakto "rowniez", mam sie czuc gorszy bo? Ja tam Was wszystkich lubie i pozdrawiam!
Uszczelki przymarzaja zdaje sie tak samo we Fiaciku.
Na moim specyfiku do psikania na uszczelki jest napisane, zeby stosowac przed udaniem sie na myjnie, tak wiec stosowalem go jeszcze w lato.

Widzisz jaki Ty roztropny jesteś
Ale bez przesady w lecie to chyba nie czujesz się zagrożony, że Ci zamarzną uszczelki
A co do "również", to poprostu trochę zadziorny jesteś, co wcale nie znaczy, że Cię nie lubię, albo mniej.
I dlatego właśnie to "również'
Naprawdę muszę kończyć, więc mnie nie wypuszczaj nie dziś OK?